Solna Stad

Solna stads jämställdhetsarbete syns i lönekuvertet

Dela

Färsk statistik från den lönekartläggning för 2017 som Solna stad genomför varje år visar att kompetens och erfarenhet går före kön, när det gäller medarbetarnas löner. Kvinnor och mäns i Solna stad är mycket jämställda.

Den senaste lönekartläggningen för medarbetare i Solna stad visar att utvecklingen fortsätter gå åt rätt håll: kompetens och erfarenhet går före kön. Ett medvetet jämställdhetsarbete ligger bakom den jämställda löneutvecklingen i kommunen.

De skillnader som förekommer mellan löner i Solna stad styrs av faktorer som utbildningsnivå, erfarenhet och individuella prestationer – inte könstillhörighet. I några av de stora yrkeskategorierna har kvinnorna högre lön än männen.

- Om en organisation har lyckats med ett jämställdhetsarbete, då ska det synas i lönekuvertet också. Det gör det hos medarbetarna i Solna stad, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Jämställda löner kartläggs varje år

Varje år genomförs en kartläggning av samtliga medarbetares löner i Solna stad – alltså för cirka tvåtusen medarbetare. Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare göra en sådan kartläggning varje år och i Solna stad ser vi detta som en bra möjlighet att följa och säkerställa att de jämställda lönerna upprätthålls.

Exempel:

  • Bland socialsekreterare har kvinnorna 98 procent av männens lön
  • Bland lärare i lägre grundskolan har kvinnorna 102 procent av männens lön
  • Bland fritidsledare har kvinnorna 98 procent av männens lön
  • Bland undersköterskor har kvinnorna 100 procent av männens lön

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum