Region Örebro län

Solskensreportage: EVA-kooperativet ger människor en chans

Dela

Allt började med en dröm om en mer hållbar framtid, ett stort intresse för grovsopor och en vilja att jobba efter flera års arbetslöshet. I dag driver EVA-kooperativet en secondhand-butik, en skaparverkstad och en servicegrupp, men framför allt driver de en verksamhet som är till för människor. Människor som, precis som de själva, stått långt ifrån arbetsmarknaden och som nu får en chans.

Maria Holm, verksamhetsledare EVA-kooperativet
Maria Holm, verksamhetsledare EVA-kooperativet

Bara några minuters gångpromenad från Örebro centrum, vid Bromsplan på norr, ligger EVA-kooperativets färgstarka secondhand-butik. I skyltfönstret går det att skymta skor, krukor, instrument och koppar. Nästan varje kvadratmeter är full med prylar, kontraster och former. Här möter orientaliska tyger och sammetskuddar femtio- och sextiotalets blanka trädetaljer. Det glimmar och glittrar av ljuskällor och överallt finns något nytt fynd att upptäcka.

Samtidigt vilar det ett familjärt lugn över butiken. Maria Holm, verksamhetsledare på EVA-kooperativet, välkomnar oss till ett litet bord bakom kassan och vi serveras te och kaffe från skallrande finporslin. Alla koppar är unika, precis som personalen i den lilla butiken.

-         Vi som startade kooperativet har alla levt i utanförskap eller stått långt ifrån arbetsmarknaden av olika anledningar, säger Maria Holm och tar en sipp från koppen.

Maria berättar att hon själv varit sjukskriven i ett och ett halvt år på grund av missbruk innan hon och hennes kollegor startade EVA-kooperativet 2009. På öppenvårdsmottagningen som Maria behandlades på, träffade hon konstnären Paula som skapade vackra ting av skrot. En idé som verkligen inspirerade Maria.

I dag hämtar EVA-kooperativet prylar och saker hos människor som inte kan ta sig till återvinningscentralen själva. På så sätt kan kooperativet hjälpa människor och samtidigt förbehålla sig rätten att ta hand om sakerna. Om det är någonting som ser fint ut säljs det vidare i butiken, annars överlämnas det till skaparverkstaden där kreativiteten får flöda.

-         Det är så roligt att springa runt och kika vad som finns. Det finns ju så mycket som inte behöver slängas, menar Maria.

EVA-kooperativet driver ett så kallat socialt företag, där det främsta intresset är att bidra till tydliga samhällsvinster. Förkortningen EVA står för Egen Väg till Arbete. Till en början skapade alltså dessa kvinnor sina egna arbeten, i dag erbjuder de också enmeningsfull sysselsättning för andra människor.

Med stolthet i rösten berättar Maria om en person som ringt henne och sagt att tiden och arbetsträningen hos kooperativet har betytt allt för hen. Personen hade kommit till EVA-kooperativet med fotboja och hade näst intill levt isolerad i sitt barndomshem, trots sin dryga 30 år. I dag har personen fått en anställning, fått tillbaka sitt körkort och fått en bättre tillvaro.

-         Vissa personer kommer bara för att säga ”Hej, jag kom hemifrån i dag. Jag gick upp ur sängen och nu är jag här”, fortsätter Maria.


Örebrobostäder, Verdandi och många andra Örebroföretag väljer att samarbeta med EVA-kooperativet. Dels tack vare deras sociala hänsyn och hållbarhetstänk och dels för att de levererar varor och tjänster med hög kvalité.

Vi känner oss fullkomligt fängslade i Marias berättelser. Koppen med kaffet har svalnat, eftersom vi helt glömde bort att dricka det. Det är lätt att väcka stor beundran över allt verksamheten bidrar till och vilken skillnad de gör för människor.

-         Jag är så tacksam att jag får tårar i ögonen. Det är helt fantastiskt att vi lyckades skapa våra egna arbeten, men också att vi kan styra verksamheten i den riktning vi vill. Vi gör det vi älskar att göra och jag har aldrig haft det så här bra. Har man mist allting en gång, så är man tacksam för det lilla, avslutar Maria Holm.

Nyckelord

Kontakter

Anders Bro
anders.bro@regionorebrolan.se
019 602 73 94

Bilder

Maria Holm, verksamhetsledare EVA-kooperativet
Maria Holm, verksamhetsledare EVA-kooperativet
Ladda ned bild
Bild på skor från EVA-kooperativets second hand-butik
Bild på skor från EVA-kooperativets second hand-butik
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län arbetar ständigt för att öka deltagandet och inflytandet av civilsamhälle och social ekonomi i det regionala utveckling- och tillväxtarbetet. Det gör vi genom att öka kunskapen om upphandling med social hänsyn, samverka med nationella och internationella nätverk och samla in relevant statistik om civilsamhället och den sociala ekonomins omfattning.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum