Region Örebro län

Solskensreportage: Samarbete i Hallsberg gör skillnad på riktigt

Dela

ATV & Maskin och Aniara Maskin & Fastighet har ett gott och välfungerande samarbete. När försäljningen ökar i butiken kan arbetskapaciteten öka i verkstaden – en vinst för båda företagen, för kunderna och kanske främst för de som arbetar i verkstaden. Tillsammans ger de nämligen ungdomar en chans att komma in i arbetslivet. Ungdomar som annars står långt ifrån arbetsmarknaden.

Mattias Åkesson, Verksamhetsansvarig ATV & Maskin
Mattias Åkesson, Verksamhetsansvarig ATV & Maskin

I kärnan av Hallsberg ligger ATV & Maskin. En butik där kunder kan köpa bland annat fyrhjulingar, mopeder, fritidsprodukter och tillbehör av olika slag. Till varje maskin som en kund köper ingår alltid full service, vilket i sin tur kräver en skicklig maskinverkstad. Något som verksamhetsansvarig Mattias Åkesson är tacksam för att han har i dag.

-         Vi har inlett ett samarbete med maskinverkstaden Aniara Maskin & Fastigheter som ligger vägg-i-vägg. Det är tack vare deras snabba service som vi har möjlighet att sälja så mycket maskiner som vi gör. Det är svårt för en person att reparera fem mopeder på en dag, men eftersom de är många som arbetar i verkstaden så hinner dem det, säger Mattias.

Aniara är en yrkesförberedande och praktisk verksamhet för människor som behöver en extra skjuts in i arbetslivet. Hit kommer personer som av olika skäl hoppat av skolan, gått hemma hela livet eller som haft för lågt självförtroende för att börja arbeta.

I verkstaden får de som arbetstränar meka, utveckla och bygga maskiner. De kan vara skolungdomar som gått fordonsprogrammet eller bara har ett intresse för maskiner. De kan också vara personer som har svårare diagnoser, som i stället får testa på allt från fastighetsskötsel eller städ till att möta kunder i butiken.

-         Vi är inte billigare, men vi är fler. Det innebär att vi kan ta samma pris, samtidigt som vi är mer effektiva och bidrar till en högre kvalité för kunden, säger Tommy Karlsson, verkstadsansvarig på Aniara.

Innan en person börjar arbeta på Aniara görs en kartläggning för att se vad personen klarar av och inte. Kartläggningen kan dock göra att personen sätter upp vissa psykiska spärrar, redan innan hen startat sin arbetsträning. Men efter en tid av ökad tillit, ökat ansvar och ökat självförtroende märker ofta personerna att de klarar mer än de trodde från början.

-         Det var en kille från särskolan som började som deltagare hos oss. Han stammade, vilket gjorde honom blyg, så ingen hade lagt märke till att han egentligen var väldigt duktig. Efter hans tre första dagar hade han ett truckkort. Han var även skicklig på att köra bil och backa med kärra. Vi hjälpte honom att träffa en talpedagog och med tiden var det inga problem med talet längre. Vi anställde honom och hade honom som anställd i flera år. Nu arbetar han på en bilverkstad i Kumla, berättar Tommy.

Ungdomarna som arbetar här känner att de får ett mer meningsfullt liv, fler vänner och självförtroendet att fungera i ett sammanhang som de kanske aldrig klarat av tidigare. Det finns personer som inte velat göra sin arbetsträning hos Aniara, men som ändå kommit tillbaka och sagt att det var just den upplevelsen som förändrade hela livet för dem. Tommy menar att det är vanligt att människor kommer tillbaka för att visa upp sitt körkort, berätta om sin familj och sin nya anställning.

-         Ofta ser jag väldigt stor skillnad från när människor kommer hit första gången, tills att de slutar. Jag gillar att hjälpa människor och det ger mig en kick att se den utvecklingen som det här arbetet bidrar till, säger Tommy.

Stiftelsen Activa bedriver verksamheten vid Aniara, där verksamhetens främsta syfte är att bidra till tydliga samhällsvinster. Tack vare försäljning av tjänster och det goda samarbetet med ATV & Maskin, kan de skapa arbetstillfällen och affärer som gynnar båda företagen. Utan detta avtal kanske deras arbete hade varit mindre omfattande än det är i dag.

-         Alla jobb vi får in är viktiga och samarbetet med butiken har varit väldigt positivt. Jag har alltid ett leende på läpparna när jag åker till jobbet på morgonen, för jag vet att det alltid kommer hända galna saker som jag inte kan förutspå. Så länge det känns roligt, kommer jag nog alltid vilja jobba med det här, avslutar Tommy.

Nyckelord

Kontakter

Anders Bro
anders.bro@regionorebrolan.se
019 602 73 94

Bilder

Mattias Åkesson, Verksamhetsansvarig ATV & Maskin
Mattias Åkesson, Verksamhetsansvarig ATV & Maskin
Ladda ned bild
Tommy Karlsson, verkstadsansvarig på Aniara Maskin & Fastighet
Tommy Karlsson, verkstadsansvarig på Aniara Maskin & Fastighet
Ladda ned bild
En deltagare tvättar ett maskindäck
En deltagare tvättar ett maskindäck
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län arbetar ständigt för att öka deltagandet och inflytandet av civilsamhälle och social ekonomi i det regionala utveckling- och tillväxtarbetet. Det gör vi genom att öka kunskapen om upphandling med social hänsyn, samverka med nationella och internationella nätverk och samla in relevant statistik om civilsamhället och den sociala ekonomins omfattning.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Samtliga medarbetare belönas för värdefulla insatser i kampen mot corona25.5.2020 11:07:57 CESTPressmeddelande

Region Örebro läns medarbetare arbetar sedan en tid tillbaka under de extraordinära förhållanden som coronapandemin fört med sig. Som tack för dessa värdefulla insatser får alla medarbetare i år en extra ersättning i form av ett gåvokort motsvarande 1 000 kronor samt en höjning av friskvårdsbidraget till 3 000 kronor. Det kommer regionstyrelsen att fatta beslut om i morgon, tisdagen den 26 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum