Stockholms stad

Sommar på Sergels torg med svävande konstverk och urpremiär med Emil Jensen

Dela

Stanna upp, sakta ner och blicka uppåt – nu är konstnären Akane Moriyamas verk 12632g på plats över torget. Dessutom erbjuder På Sergels torg för första gången sedan starten 2020 ett maxat scenkonstprogram under hela sommaren.

Konstverket 12632g av Akane Moriyama. Fotograf: Gustav Ahlgren.
Konstverket 12632g av Akane Moriyama. Fotograf: Gustav Ahlgren.

Mer än 100 evenemang, fem dagar i veckan. Du som passerar torget kan i sommar uppleva streetdance, opera, cosplay och konstinstallationer med mera. Dessutom kommer högvakten på besök flera gånger under sommaren.

– Sergels torg blir mer kreativt och levande än någonsin under sommaren. Här investerar vi långsiktigt i stadsmiljön och samverkar med fastighetsägare, konstnärer, polisen, handlare och många fler för att skapa en levande och trygg plats. Genom musik, konst och upplevelser är jag glad över att vi äntligen kan bjuda in stockholmare och besökare till city till en första sommar på länge utan restriktioner, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Sommarens storskaliga konstinstallation är i år signerat Akane Moriyama och heter 12632g, den totala vikten på konstverket. Hon hoppas att tygets rörelser över torget ska sänka pulsen i staden, få folk att stanna upp, sakta ner och i bästa fall dela upplevelsen med någon annan som där och då också passerar torget.

Akane Moriyama är konstnär och designer som jobbar med textil. Hennes textilier interagerar med miljöerna hon jobbar i och förvandlar befintliga rum vilket ger åskådarna en ny uppfattning om platsen.

– Tyget har aldrig samma skepnad på grund av solen, skuggorna och vinden men ser också olika ut beroende på var du står och går. Folk som rör sig över torget saktar förhoppningsvis ner, tittar upp och ser något röra sig i slow motion. Kanske tänker man på havet, vinden, en manet - jag tror att alla kan ha olika associationer till tyget som rör sig. Och möjligen tar man med sig den här fantasin och upplevelsen in i nästa stund som man är på väg till, säger Akane Moriyama.

Akane Moriyamas verk 12632g har kunnat genomföras med stöd av konstnärsnämnden och Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation.

Mer konst i lekfullt mönster hittar du i trappan från Sergelgatan till Sergels torg, Vad tiden gör av Michelle Eismann, inspirerad av Karin Boyes första diktsamling Moln.

I samarbete med Parkteatern gästas torget av Gingzilla i drag, undergroundfenomenet Dekula Band, cyklande italienska Duo Kaos, operastjärnor som sjunger allsång och dockstjärnor från Dockteatern Tittut. Dessutom urpremiär för Emil Jensens nya föreställning Än susar skogen hos oss.

– Sergels torg är en plats för alla och det ska också återspeglas i scenkonstprogrammet. Vi varvar DJs med konserter, cirkus med käpphästar, streetdance med lindyhop och opera med cosplay. Programmet sker såväl på vår tillfälliga scen som direkt på torget. Förhoppningen är att skapa dialog, möten och upplevelser utöver det vanliga säger Josefin Rosales, curator för scenkonsten på Sergels torg och konstnärlig ledare för Parkteatern.

På Sergels torg är en del av ett långsiktigt arbete där Stockholms stad tillsammans med AMF fastigheter, Axfast, City i Samverkan, Gålöstiftelsen och Vasakronan levandegör Sergels torg.

Följ projektet På Sergels torg på sociala medier:

@pasergelstorg

För utförligt program se stadens webbplats:
upplev.stockholm/sergels-torg

Läs mer om platssamverkan runt om i staden:
Platssamverkan, Stockholms stads webbplats

Presskontakt

Emma Englund
Projektledare press- och kommunikation På Sergels torg

Mejl: emma.a.englund@stockholm.se
Telefon: 076-129 0177

Maria Stigle
Verksamhetsansvarig På Sergels torg

Mejl: maria.stigle@stockholm.se
Telefon: 07612 090 62

Bilder

Konstverket 12632g av Akane Moriyama. Fotograf: Gustav Ahlgren.
Konstverket 12632g av Akane Moriyama. Fotograf: Gustav Ahlgren.
Ladda ned bild
Konstverket 12632g av Akane Moriyama. Fotograf Gustav Ahlgren.
Konstverket 12632g av Akane Moriyama. Fotograf Gustav Ahlgren.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum