Trafikverket

Sommarens upprustning av tågtunnlarna i Solna påverkar pendeltågstrafiken

Dela

Från den 5 juli kl 01:30 till den 9 augusti kl 04:30, kommer Trafikverket stänga av ett av tunnelrören i Solnatunnlarna, under Hagalund. Avstängningen påverkar en stor del av tågtrafiken norr om Stockholm som får dela på de tre övriga järnvägstunnlarna. Pendeltåg på linje 41 mot Märsta, Tumba och Älvsjö stannar inte vid Solna station och Ulriksdal station.

Solnatunnlarna söderifrån. Foto: Trafikverket
Solnatunnlarna söderifrån. Foto: Trafikverket

Arbetet har planerats för att passa in i sommarens trafikupplägg och tågbolagens tidtabeller har anpassats efter sommarens avstängning.

– Solnatunnlarna har tjänat tågtrafiken länge och måste därför rustas upp. Den första tunneln vi ska renovera är den äldsta, den byggdes 1911 och är alltså 110 år gammal. Under tre somrar i rad, 2021– 2023, kommer arbetet att pågå och vi stänger av en tunnel i taget under cirka 5 – 6 veckor, säger Johan Ädling, projektledare på Trafikverket.

Upprustningen är omfattande och innebär bl.a. att berget och tunneltaken säkras upp och förstärks med ingjutna bultar och sprutbetong. I dagsläget utgörs bergförstärkningen i tunnlarna framförallt av självbärande berg och betongvalv. De bärande betongvalven som finns inne i tunneln har uppnått sin tekniska livslängd och behöver rustas upp för en förbättrad bärighet.

– När allt arbete är klart har Solnatunnlarna moderniserats för en ökad trafiksäkerhet och förbättrad framkomlighet. Upprustningen gynnar hela landet eftersom nästan all tågtrafik norr om Stockholm passerar här, säger Johan Ädling.

Tågtidtabellerna är anpassade till arbetena i tunneln. För resenärer som vill stiga av eller på vid Solna station eller Ulriksdals station kan resan ta längre tid än normalt eftersom pendeltåg 41 mot Märsta, Tumba och Älvsjö inte stannar vid dessa två stationer. Därför är det viktigt att du planerar din resa, är ute i god tid och tänk på att avvikelser kan förekomma.

Kontakter

Johan Ädling, projektledare, Trafikverket, johan.adling@trafikverket.se
eller
Anders Johansson, byggledare, Trafikverket, anders.c.johansson@trafikverket.se

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00, öppen vardagar kl 8:00-16.30

Bilder

Solnatunnlarna söderifrån. Foto: Trafikverket
Solnatunnlarna söderifrån. Foto: Trafikverket
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum