Trafikverket

Sommarens upprustning av tågtunnlarna i Solna påverkar pendeltågstrafiken

Dela

Från den 2 juli kl 02:00 till den 8 augusti kl 04:30, kommer Trafikverket stänga av ett av tunnelrören i Solnatunnlarna, under Hagalund. Avstängningen påverkar en stor del av tågtrafiken norr om Stockholm som får dela på de tre övriga järnvägstunnlarna.

Södra mynningen, Solnatunnlarna
Södra mynningen, Solnatunnlarna

Arbetet har planerats för att passa in i sommarens trafikupplägg och tågbolagens tidtabeller har anpassats efter sommarens avstängning.

– Solnatunnlarna har tjänat tågtrafiken länge och måste därför rustas upp. Den första tunneln vi ska renovera är den äldsta, den byggdes 1911 och är alltså 110 år gammal. Under tre somrar i rad, 2021– 2023, kommer arbetet att pågå och vi stänger av en tunnel i taget under cirka 5 – 6 veckor, säger Camilla Markén, biträdande projektledare, Trafikverket,

Upprustningen är omfattande och innebär bl.a. att berget och tunneltaken säkras upp och förstärks med ingjutna bultar och sprutbetong. I dagsläget utgörs bergförstärkningen i tunnlarna framförallt av självbärande berg och betongvalv. De bärande betongvalven som finns inne i tunneln har uppnått sin tekniska livslängd och behöver rustas upp för en förbättrad bärighet.

– När allt arbete är klart har Solnatunnlarna moderniserats för en ökad trafiksäkerhet och förbättrad framkomlighet. Upprustningen gynnar hela landet eftersom nästan all tågtrafik norr om Stockholm passerar här, säger Camilla Markén.

För resenärer kan resan ta längre tid än normalt. Tågtidtabellerna är anpassade till arbetena i tunneln. Mer information om hur din resa påverkas finns hos ditt tågbolag.

Nyckelord

Kontakter

För mer information

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30
Camilla Markén, bitr. projektledare, Trafikverket, camilla.marken@trafikverket.se,
010-123 12 41

Bilder

Södra mynningen, Solnatunnlarna
Södra mynningen, Solnatunnlarna
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum