Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Sommarfint på Västerås kyrkogårdar

Dela

Nu är årets sommarplantering i full gång och inte mindre än 23 kyrkogårdar i Västerås ska piffas och göras sommarfina med blommor.

- Under våren har vi haft en del problem med hungriga rådjur som mumsat i sig dekorationer och plantor i gravrabatterna, men nu har vi skaffat ett doftbaserat viltskydd som ska minska dessa gynnares aptit, berättar Patrik Börjesson som är en av dem som leder arbetet med kyrkogårdarnas grönytor.

Men även ett och annat markarbete har ställt till det inför sommarens planteringar. Vid urnutlämningen vid Korsets kapell, t ex, har det utförts dräneringsarbete, vilket gjort att gräsytor och rabatter fått sig en skönhetstörn. Och på Lilla Nygatan, utanför den västra ingången av Östra kyrkogården, pågår ombyggnation av en garagebyggnad, vilket medför både försvårad framkomlighet och risk för störande ljud på kyrkogården.

Pga. av ett omfattande vägarbete på Norrledsbron vid Billsta är cykeltrafiken från denna omledd in på Hovdestalunds kyrkogård. Detta medför ökad cykeltrafik, men kanske också ger ett tillfälle att uppleva blomsterprakten på kyrkogården från sadeln. Givetvis bör både besökare och cyklister vara extra uppmärksamma, då trafiken här tillfälligt ökar.

- På Wallinska kyrkogården har vi låtit gräset växa fritt runt minneslunden även i år. Det gör vi för att gynna bin och andra insekter. I år har vi även placerat ut ett par insektshotell och vattenspeglar berättar Patrik.

Sommarplanteringen beräknas vara klar lagom till midsommar. Då har ett team av ca 80 medarbetare hjälpts år att sätta runt 45 500 sommarplantor.

Kontakt: Patrik Börjesson, 021-81 40 56, patrik.borjesson@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Snapchatta med en vuxen som lyssnar10.6.2020 14:30:00 CESTPressmeddelande

En tid av isolering, global oro och i värsta fall förluster av nära och kära har drabbat många, också ungdomar. Aldrig har det varit så viktigt att finnas tillgänglig som nu. Och just de unga finns i fokus när Svenska kyrkan Västerås nu öppnar sin Snapchat-jour, där du som är ung anonymt och under tystnadsplikt kan få prata med en vuxen som lyssnar. I andra änden finns präster, diakoner, pedagoger och församlingsassistenter som alla är vana vid att samtala om det som rör livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum