Värmdö Kommun

Sommarsatsning på Värmdös unga

Dela

Sommaren 2020 erbjuder Värmdö lite extra vardagskrydda för kommunens barn och unga. Men det kommer finnas något att göra för alla åldrar – vad sägs om att prova på SUP, göra en sommarvandring i Fredriksborgs fästning eller ett besök i en Läs- och skaparbuss?

Värmdö satsar på den yngre målgruppen i sommar. Aktiviteter, tillgänglighet och uppsökande verksamhet kommer att prägla sommarens satsningar. Målgrupperna för aktiviteterna är barn och unga, men det kommer finnas något för alla att göra i Värmdö i sommar.

- Jag är verkligen stolt över våra verksamheter och det stora och varierade utbudet vi kommer att erbjuda till våra invånare och våra besökare. Det blir en annorlunda sommar i år och därför kommer vi behöva mer kultur, idrott och fritid. De flesta barn och unga kommer vara hemma på ett annat sätt än tidigare somrar vilket gör aktiviteterna ännu viktigare, säger Jasmin Farid (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Läs- och skaparbussen är ett uppsökande bibliotek som även ska kunna erbjuda olika sorters skapande aktiviteter. Verksamheten öppnar upp för ett mer flexibelt arbetssätt och ökar möjligheten att nå ut till avsides delar av kommunen där närhet till bibliotekslokaler saknas.

Ung i Värmdö, som är den verksamhet inom kommunen som arbetar mot målgruppen unga mellan 13 och 17 år, står för merparten av de insatser som görs sommaren 2020. De driver mötesplatserna 222:an i Gustavsberg, Brunnen på Ingarö & Tomtebo i Hemmesta.

Ungdomsdrivet kafé och digital mötesplats

Sommaren 2020 förvandlar Ung i Värmdö mötesplatsen Brunnen till Brunns gård, ett café som kommer att drivas av ungdomar och som välkomnar besökare i alla åldrar. För de som inte kan vara med på plats eller hellre ses i den digitala formen så erbjuds plattformen Discord. Där kan besökarna spela, chatta och se på film.

- Ja, vårt mål är att vara på så många mötesplatser, även de digitala, som möjligt med ett brett utbud där det ska kunna finnas något för alla. På det här sättet hoppas vi kunna möta så många som möjligt, säger Fredrik Nornvall, kultur- och fritidschef I Värmdö kommun.

Från och med måndag 29 juni och fem veckor framåt är Ung i Värmdö på Grisslinge Havsbad. Där kommer små och större unga att kunna bygga drake, prova på friluftsmålning, magnetfiske och yoga samt delta i sandskulpturtävlingar och testa SUP. Värmdö Volleyboll Club arrangerar också öppna och kostnadsfria beachvolley-turneringar under sommaren på Grisslinge havsbad.

I juli kommer Ung i Värmdö att vara på plats i skateparken vid Gustavsbergs centrum. Där går det att prova skateboard, inlines och kickbike och det krävs inga förkunskaper. Det kommer också finnas sommarprojekt med feriearbetande ungdomar som bland annat kommer att undersöka behov och önskemål hos unga för att se vilken sorts verksamhet som efterfrågas.

Sommarvandringar och nyöppning av Gustavsbergs porslinsmuseum

Värmdö kommuns sommarvandringar har blivit en sommartradition och passar alla som är nyfikna på Värmdös historia. Kolonistugeträdgårdarna Hjortens Boning, Gustavsbergs porslinsfabrik och Fredriksborgs fästning är några av årets sommarvandringar.

I Fotoparken, den permanenta utomhusutställningen i Gustavsbergs centrum, kan sen den 6 juni Erik Berglins The Bird Project 2006–2017 ses. Utställningen består av 4 982 fåglar och projektet pågick under 12 år. Delar av det kan nu ses i Fotoparken fram till den 27 september.

Den 16 juni öppnade också Gustavsbergs porslinsmuseum. Från den 23 juni visas utställningen Lisa Larsson, en av Sveriges mest kända keramiker som var verksam på Gustavsbergs porslinsfabrik åren 1954–1980. Utställningen är den första tillfälliga utställningen efter återöppningen av det nyrenoverade museet, och omfattar cirka 200 föremål.

Initiativ för trygghet under sommaren

Speciellt under sommaren är det viktigt att flera aktörer samverkar för att skapa trygghet. Kommunens uppsökande verksamhet, Polarna, kommer ha en hög bemanning och verka för att fånga upp ungdomar som bedöms befinna sig i negativa sammanhang. Det kommer även pågå ett nära samarbete mellan Ung i Värmdö, Polarna, nattvandrare men också kommunpolisen med veckovisa avstämningar och täta uppföljningar.

Följ oss och häng med!

Eftersom vädret kan påverka möjligheten att genomföra vissa av de planerade aktiviteterna så uppdaterar Ung i Värmdö kontinuerligt via sociala medier kring vart de är och vad de gör. Se länkar nedan.

Anslut dig till vår Discord-server via länken:

https://discord.com/invite/sD94M9p

Följ Brunns gård på Instagram: https://www.instagram.com/brunneningaro/

Följ det som sker i skateparken på Instagram: https://www.instagram.com/traffpunkt222an/

Läs mer på www.varmdo.se/sommarlov

Nyckelord

Kontakter

Fredrik NornvallKontorschef Kultur- & fritidskontoret

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

0857047448fredrik.nornvall@varmdo.se

Jasmin Farid (M)Ordförande Kultur- och fritidsnämnden

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

jasmin.farid@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

Stockholm Craft Week, 1–4 oktober 20202.9.2020 10:00:00 CESTPressmeddelande

I veckan släpptes programmet till den andra upplagan av Stockholm Craft Week, en satsning på svenskt samtida konsthantverk. Stockholm Craft Weeks syfte är att synliggöra det internationellt sett högkvalitativa svenska konsthantverket och nå en ny publik. Programmet innehåller bland annat konstnärsamtal och öppna ateljéer och äger rum på Värmdö, Gustavsbergs hamn samt i centrala Stockholm den 1–4 oktober 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum