Business Region Göteborg AB

Sommartekniker – ett nytt sommarjobbskoncept

Dela

I sommar får 40 ungdomar i Göteborg chansen att testa ett nytt koncept för sommarjobb inom teknik och industri. Under två veckor ska de jobba som Sommartekniker och få en bred upplevelse av industrin som möjligt.

Sommartekniker är ett samverkansinitiativ mellan privata och offentliga aktörer som samlats kring en gemensam utmaning: kompetensförsörjning. Partnerna vill ge unga en rättvis bild av arbetslivet och visa på utbildningsmöjligheter inom teknik och industri.

Bakom initiativet står Volvo Car Corporation, GTG – Göteborgs Tekniska College, Göteborgs Stad Arbetsmarknad och Vuxenutbildning, Göteborgs Stad Västra Hisingen SDF, Chalmers Tekniska Högskola, SKF Tekniska Gymnasium, AB Volvo och Business Region Göteborg.

I piloten satsas det på två målgrupper – dels ungdomar från Biskopsgården och Torslanda som gått ut årskurs 8, dels ungdomar i gymnasieålder från hela Göteborg.

Förhoppningen är att genom nya motiverande arbetssätt väcka intresse för teknikyrken samt ge unga personer jobberfarenhet blandat med lärande arbetslivskunskap inom den industriella sektorn. Efter de två veckorna ska Sommarteknikerna ha fått uppleva olika arbetsplatser, träffat nya kontaktpersoner och skaffat sig arbetserfarenhet att ha med på sitt CV för kommande sommarjobb.

– Sommarteknikerna får bland annat pröva att utveckla och konstruera en produkt för Volvo Cars, driva en egen produktionsprocess och arbeta med ständiga förbättringar hos AB Volvo. Dessutom får de en inblick i framtidens smarta fabrik där de får arbeta med problemlösning i digitaliserad produktion. Som tekniker finns det så mycket du kan arbeta med! säger Anna Cato Moe, utbildningsansvarig på GTG – Göteborgs Tekniska College.

– Vi vet att unga som går ut högstadiet med godkända betyg och studerar vidare på gymnasiet har en stor chans till arbete och ett bra liv. Vi vet också att unga har en ganska konservativ bild av teknikyrken som inte stämmer med dagens industri. Därför går vi åtta samverkanspartner nu ihop för att skapa intresse för teknik och innovation, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör, Göteborgs Stad Västra Hisingen stadsdelsförvaltning.

Konceptet för Sommarjobbare är utformat för att enkelt kunna anpassas till olika branscher. Under 2018 ligger fokus på industriella sektorn och Sommerteknikerna kommer jobba under från den 25 juni till den 6 juli.

Media är välkomna att delta på ett informationsmöte för Sommarteknikerna och de privata och offentliga aktörer som står bakom satsningen måndagen den 4 juni klockan 18.00 – 19.30 på Lindholmen Science Park.

Adress: Lindholmen Conference Center på Lindholmen Science Park, Lindholmspiren 3-5, hållplats Lindholmen

För mer information kontakta: Lena Sultanovic Magnusson, Business Region Göteborg, 0707-81 24 03, lena.sultanovic@businessregion.se  

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Business Region Göteborg AB
Business Region Göteborg AB
Östra Hamngatan 5
404 23 Göteborg

+46 (0)31-367 61 00https://www.businessregiongoteborg.se/sv/

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Följ Business Region Göteborg AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Business Region Göteborg AB

Nu växlar Göteborg upp takten mot utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser11.3.2020 09:00:00 CETPressmeddelande

Arbetsmaskiner står för 20 procent av transportsektorns utsläpp i landet. Andelen kommer att öka ytterligare om inget görs. För Göteborg som ska växa med ungefär en tredjedel fram till 2035 är detta således en väldigt viktig fråga. Efter en välbesökt marknadsdialog med branschen jobbar nu Göteborgs Stad vidare mot tuffare upphandlingskrav för att påskynda omställningen.

Pressinbjudan 10/3: Ett växande Göteborg satsar på utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser6.3.2020 11:40:52 CETPressmeddelande

Arbetsmaskiner står för 20 procent av transportsektorns utsläpp i landet. Andelen kommer att öka ytterligare om inget görs. För Göteborg som ska växa med ungefär en tredjedel fram till 2035 är detta således en väldigt viktig fråga. Därför kraftsamlar Göteborg för att påskynda omställningen till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser. Tisdagen den 10 mars samlas ett 90-tal aktörer från branschen och Göteborgs Stad för en marknadsdialog för att ta fram upphandlingskrav som styr utvecklingen åt rätt håll. Media hälsas varmt välkomna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum