Stockholms stad

Spånga gymnasiums nya rektor hittar lösningar i trädgården

Dela

Den 14 juni tillträder Patric Flodin tjänsten som ny rektor för Spånga gymnasium. Ett av programmen som skolan erbjuder är naturbruksprogrammet. - Min trädgård en zon där jag kan hitta energi och ta med lösningar tillbaka till mitt jobb som rektor. Det låter kanske galet, men det är sant. Prova, tipsar Patric.

Patric Flodin är ny rektor på Spånga  gymnasium. Foto:privat
Patric Flodin är ny rektor på Spånga gymnasium. Foto:privat

Arbete i trädgården – en grogrund för skapande av skolans kultur

Patric Flodin menar att för att få till ännu en dimension av ledarskap måste man lyssna in och iaktta. Det spelar ingen roll att du har köpt den finaste, dyraste busken om du planterar den i fel solläge eller zon. Den blir ful och kanske vissnar. Du kommer se att under året kommer dina växter vara olika fina olika gånger och du kommer se att de tillsammans skapar en trädgårdsbild och kultur. Du måste jobba med det material du har, inte mot. Det är viktigt att tänka på då man leder skola.

Vill leda en skola i förändring med nytänkande, kreativitet och lärande i fokus

Patric Flodin kommer närmast från en tjänst som rektor på en grundskola i Österåkers kommun och har dessförinnan varit skolledare på två andra gymnasieskolor. Han är gymnasielärare i svenska och engelska och avslutade rektorsutbildningen 2018.

- Det rektorsjobb jag nu lämnar i Österåker har inneburit att leda en skola i mycket stor förändring, nytänkande och att hitta kreativa lösningar med elevers ökade lärande i fokus. Jag tänker att mitt nya jobb som rektor på Spånga gymnasium också är ett sådant jobb, säger Patric Flodin.

Patric Flodin har tidigare varit skolledare för gymnasiesärskolan, naturvetenskapsprogrammet samt introduktionsprogram. Alla tre finns på Spånga gymnasium. Han har också arbetat som jobbcoach, hållit i arbetsförberedande kurser för vuxna inom autism samt föreläst om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Dessa erfarenheter har fått honom att ännu mer tydligt se utbildning som en del av ungdomars framtida yrkesliv och livet efter gymnasietiden.

- Det har också givit mig insikt om hur olika förutsättningar vi alla har och hur rätt det kan bli då vi utgår från individens behov och förmågor.

Viktigt att ha roligt på jobbet

- Till sist vill jag nämna vikten av att faktiskt ha roligt på jobbet och att medarbetarna ska trivas. Det ska vara roligt att arbeta med mig, med varandra på skolan och att vara elev på Spånga gymnasium. De som kliver in på skolan ska direkt känna skolans kultur, värme, engagemang och gemenskap.

Fakta - Spånga gymnasium

Spånga gymnasium har plats för 400 elever och erbjuder naturvetenskapsprogrammet och naturbruksprogrammet. Skolan har även introduktionsprogram och gymnasiesärskola.

Skolan har 91% behöriga lärare och 1 000 djur.

Det här är Spånga gymnasium (länk: https://spangagymnasium.stockholm/det-har-ar-spanga-gymnasium/)

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Patric Flodin är ny rektor på Spånga  gymnasium. Foto:privat
Patric Flodin är ny rektor på Spånga gymnasium. Foto:privat
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

En bra skola för alla

Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Ungdomsorkestrar från Järva, Skärholmen och Farsta intar Berwaldhallen 22 maj 202213.5.2022 09:58:38 CEST | Pressmeddelande

160 ungdomar från stadens förorter spelar på Berwaldhallen tillsammans med musiker från Sveriges Radios Symfoniorkester, under ledning av konferencier Kalle Moraeus. Genom Kulturskolans orkesterskola El Sistema Stockholm intar de unga musikerna scenen den 22 maj kl. 15:00, då deras läsår avslutas i ett sprakande musikaliskt firande. Välkommen även på genrepet 14.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum