Spanska Turistbyrån

Spanien kommer att kräva ett negativt PCR-prov av resenärer från länder i riskzonen.

Dela

Från och med kommande 23:e november kommer Spanien att kräva av alla utländska resenärer som reser ifrån länder i riskzonen ett negativt PCR-prov taget tidigast 72 timmar före ankomst till landet.

Detta åtgärd läggs till den redan existerande kontrollen av internationella resenärer vid ingångsplatserna. Hälsokontrollsblanketten som alla passagerare måste fylla i före sin ankomst till landet - och som redan får lämnas vid ankomst till flygplatsen - kommer nu också fråga om man har ett PCR-provsresultat taget tidigast 72-timmar före ankomst till Spanien. Resenärerna kan bli ombedda att uppvisa provets resultat. Dokumentet måste vara originalet, vara skrivet på spanska eller engelska och kan uppvisas i både papper som digitalt format.

För att bestämma vilka zonerna eller länderna i riskzonerna är inom EU och Schengen associerade länder till vilkas resenärer man kommer att kräva provet, kommer man att använda sig av kriterierna i EUs rekommendation 2020/1475 från 13:e oktober. Listan med länder eller zoner i riskzonen för vilka provet kommer att vara obligatorisk kommer att uppdateras var 15:e dag och uppdateringen publiceras på Hälsoministeriets hemsida (www.mscbs.gob.es) och på webben SpTH (www.spth.gob.es). 

I genomförandet av den dokumentära hälsokontrollen vid ankomst till Spanien, passagerarna från en riskzon som inte kan ackreditera ett negativt provresultat kommer att behöva genomgå de prov som Spaniens Utrikes Hälsotjänst etablerar. 

Reseagenturer, turismoperatörer eller flygbolag och rederier som marknadsför kommersiella biljetter till Spanien (enskilt eller som del i en resepaket) bör informera passagerarna om det obligatoriska framförandet av Hälsoknotrollsblanketten i resmålets flygplats eller hamn. Denna information bör ges i början av försäljningen av biljetten och när resenären checkar in och får sitt boardingcard. Dessutom, om startplatsen för resan finns i ett riskområde - Sverige är för närvarandet med i listan -  ska de också informera om kravet om att inneha ett negativt PCR-provresultat utfört inom 72 timmar före ankomst till Spanien. 

Även om man undantagsvis kan godkänna dokumenten i pappersform, rekommenderas det att inhämta Hälsoktrollosblankettens QR-kod från www.spth.gob.es eller genom appen Spain Travel Health-SpTH.

Dessa åtgärder gäller resenärer som kommer in i Spanien genom flygplats eller hamn och inte de som anländer med tåg eller bil. 

Råd för en säker resa i Spain.info.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Spanska Turistbyrån
Spanska Turistbyrån
BOX 7634
103 94 Stockholm

https://www.spain.info/en/

Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer.     

Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den  spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.

Följ Spanska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spanska Turistbyrån

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum