Spanska Turistbyrån

Spaniens olivoljedistrikt

Dela

Olivolja är en grundläggande ingrediens i medelhavsdieten och det spanska köket och är allt mer uppskattad av gourméer världen över. Vi föreslår att du provsmakar högkvalitativa olivoljor direkt i regionerna där de produceras. Du kommer att upptäcka en hel kultur kring oljan och dess framställning.

Olivlundar i Sierra de Cazorla, Jaén.
Olivlundar i Sierra de Cazorla, Jaén.

Spanien är världens största producent av olivolja och har hela 27 distrikt med urspungsmärkning. De flesta finns i Andalusien (12) och Katalonien (5). Här presenterar vi tre spännande rutter genom de båda regionerna.

Jaén, Andalusiens olivlund

Andalusien är en region fylld med olivlundar och detta stämmer speciellt bra på provinsen Jaén. Ta en tur längs olivoljerutten i berggskedjan Sierra Mágina och naturparken med samma namn. Du kommer att besöka byar och små samhällen med en utpräglad olivoljekultur som märks i allt från arktiektur till hantverk och seder.

Du får chansen att besöka almazaras (kvarn där man pressar oliver), och möjligheten att vara med på provsmakningar och besöka Olivkulturmuseet, där du kan fördjupa dig i prodktionsprocessen. Museet ligger nära Baeza och Úbeda, som båda är världsarv renässansstäder skyddade av UNESCO. Ett annat intressant museum är Terra Oleum i Mengíbar.

En intressant aktivitet är att gå eller cykla “Vía Verde del Aceite” (Olivoljans Gröna Väg). Den sträcker sig sex mil från staden Jaén in i de närliggande bergstrakterna och olivlundarna där. Vackert!

Monumentala olivlundar i Córdoba

Córdoba, som också finns i Andalusien, är en till av de allra främsta oljeproducerande distrikten i Spanien. Många av traktens byar anordnar frukostar och provsmakningar med extra jungfruolja, och det finns guidade turer till platser som Hornachuelos, Montoro och Adamuz, nära staden Cordoba och naturreservaten Cardeña-Montoro och Hornachuelos, som har mer är 100,000 hektar med olivträd.  

Olivolja i Katalonien

Katalonien är Spaniens andra viktigaste region inom olivoljesektorn, mätt efter antal urspungsmärkta områden. De återfinns framför allt i Costa Brava, Costa Daurada och Lleida. I Costa Brava är byrana Cabanes, Pau, Toroella de Montgrí, Ventalló och Vilafant väl värda ett besök. På Costa Daurada ska man inte missa områdena kring Cambrils och Reus, den sistnämnda en gammal huvudstad för oljeproduktion, och vidare El Priorat och Ribera del Ebro. I provinsen Lleida vill vi rekommendera besök till museerna i Pobla de Cèrvoles, Castelldans och Les Borges Blanques.

Förutom provsmakningar och guidade turer i olivlundar och kvarnar finns det en hel del firande och fiestas under säsongen, som är november till januari. Speciellt Reus och Castelldans är kända för sådana festligheter.

När i Katalonien ska du inte missa att äta enkla och jätte goda pa amb tomàquet, bröd med tomat, som får sin unika smak från just olivolja.

I denna lilla artikel har vi presenterat tre olika möjligheter för att upptäcka olivolja och dess tillhörande kultur. Men det finns många fler. Regionen Kastiljen – La Mancha till exempel har fyra distrikt skyddade av ursprungsbenämning och särskild bergtrakterna i Montes de Toledo har gårdar öppna för besök. Och i regionerna Aragón, Balearerna, Extremadura, Navarra och La Rioja hittar man också mycket bra produktion av olivolja med besöksmöjligheter.

För mer info: www.spain.info.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Olivlundar i Sierra de Cazorla, Jaén.
Olivlundar i Sierra de Cazorla, Jaén.
Ladda ned bild
Andalusiska Jaén.
Andalusiska Jaén.
Ladda ned bild
Skörddags i Andalusien.
Skörddags i Andalusien.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Spanska Turistbyrån
Spanska Turistbyrån
BOX 7634
103 94 Stockholm

https://www.spain.info/en/

Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer.     

Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den  spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.

Följ Spanska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spanska Turistbyrån

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum