Spanska Turistbyrån

Spaniens Vías Verdes, vandringsleder i naturen

Dela

Vías Verdes - gröna vägar – är gamla järnvägsspår som omvandlats till vandringsleder. De är perfekta för att vandra eller cykla i naturen och upptäcka annorlunda delar av Spanien. De är lätta och bekväma och passar alla åldrar. Inga motordrivna fordon tillåts. Lederna går genom vackra landskap och erbjuder kultur och historia längs vägen.

Vía Verde Senda del Oso, Asturias
Vía Verde Senda del Oso, Asturias

Över 290 mil leder

Det finns circa 120 Vías Verdes i Spanien, som tillsammans är mer än 290 mil långa. De finns i alla delar av Spanien (förutom Kanarieöarna), både vid kusten och inlands. Rutterna är väldigt varierade och går både i vild natur och mer stadslika miljöer.

De varierar i längd också: de minsta är bara en halvmil meden de längsta är bra över 10 mil. Det organiseras aktiviteter i trakterna de går igenom, så som idrottsevenemang, workshops för fotografi och cykelmöten.

Lederna är tillgängliga för alla: de är platta, med backar alltid på mindre än 3% lutning. De är därför lämpliga för vandrare oavsett kondition.

Vas Verdes rika kulturarv

Det finns över 100 gamla tågstationer som renoverats för att erbjuda dagens vandrare moderna tjänster: små charmiga hotell och vandrarhem, restauranger och kafeer, tågmuseer och naturcentra, turistinformation och cykeluthyrning.

Lederna är i sig också intressant ur kultursynpunkt, med gamla färdvägar, tunnlar, broar och viadukter och ofta en intressant tidig industriell historia.

Varför välja Vías Verdes?

För att de är behagliga, säkra, varierade och inte minst för att de går genom mycket vacker natur. Och för att Vías Verdes erbjuder mycket mer än vackra landskap. Lederna har förberets för olika idrotter och är alla klart signalerade. All omvandling har gjorts med det yttersta respekten för miljön, och man har integrerat lederna med sin omgivning. Längs vägen finner vandraren skyltar som berättar om intressanta aspekter om natur och historia. Hemsidan för Vías Verdes har en karta över alla leder där man också erbjuder detaljerad information.

Varför välja Vías Verdes för cykling?

För att du kan njuta av landskapet utan att behöva bry sig om trafiken. Bilar tillåts inte på lederna och där leden möter en väg, så går det oftast under eller över vägen. Tunnlar är belysta och vägunderlaget god. Sträckorna är raka eller svagt kurvade och tillåter bekväm cykling. I några av lederna finns det möjlighet att hyra cykel och alla leder erbjuder en vid utbud av restauranger och logi.

Vill du veta mer om Vías Verdes? Besök det officiella hemsidan viasverdes.com.

Det finns också information på Spanska Turistbyråns hemsida Spain.info.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vía Verde Senda del Oso, Asturias
Vía Verde Senda del Oso, Asturias
Ladda ned bild

Länkar

Om

Spanska Turistbyrån
Spanska Turistbyrån
BOX 7634
103 94 Stockholm

https://www.spain.info/en/

Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer.     

Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den  spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.

Följ Spanska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spanska Turistbyrån

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum