Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Special Olympics Sweden Invitational Games samlar deltagare från 19 länder till Åre och Östersund

Dela

Den 1-4 februari välkomnar Östersund och Åre Special Olympics Sweden Invitational Games. Årets största svenska tävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Evenemanget samlar över 450 deltagare från 19 länder.

Under fyra dagar tävlar deltagare från Sverige och 18 särskilt inbjudna Special Olympics program från andra länder. I Hamrebacken i Duved blir det tävlingar i utförsåkning och snowboard och i Östersund hålls tävlingarna i konståkning, Speed Skating (Short track), innebandy, längdskidåkning och den unika sporten snöskolöpning.
- Just snöskolöpning är något som vi satsar stort på eftersom det är en enkel sport att komma igång med och som gör att vi kan nå många, säger Gerda Nilsson Tjernström, Games Manager för Invitational Games. 

Att få fler personer att bli aktiva i idrottsföreningar är ett av syftena med hela evenemanget och ett viktigt inslag i den långsiktiga folkhälsosatsning som genomförs med Invitational Games som startskott. Under tävlingarna kommer både de tävlande och ungefär hundra personer från kommuner i Jämtland Härjedalen att genomgå hälsotester inom ramen för det som kallas Healthy Athletes. Ett arbete som under Invitational genomförs i samarbete med Mittuniversitetet.
- Vi vet från tidigare tester inom Healthy Athletes att våra svenska deltagare faktiskt har en sämre hälsostatus på många områden jämfört med tävlande från andra jämförbara länder, säger Johan Strid, National Director Special Olympics Sverige. Med hjälp av Invitational Games och Healthy Athletes gör vi ett avstamp för en långsiktig kraftsamling för ökad folkhälsa för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. 

Fakta
- Invigningen av Invitational Games sker på Stortorget i Östersund kl 19 den 1 februari och allmänheten är välkommen. 

- Programmet för de olika idrotterna finns här: https://swe2021.org/sv/tidsprogram/

- Registrering för media sker via mail till press@swe2021.org  

För ytterligare information:

Per Lagerström, Kommunikationsansvarig för Invitational Games, 0709568847 

----- 

Om Special Olympics

Special Olympics är en världsomspännande organisation som bedriver och utvecklar idrottsverksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Verksamheten finns i 190 länder och inkluderar nästan 6 miljoner aktiva.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsehinder, synskador och utvecklingsstörning inom 15 idrotter.

Vi har ca 37 000 medlemmar organiserade i ca 500 föreningar.

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten, som även inkluderar idrott organiserad inom ett antal andra SF.

Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med utvecklingsstörning.

Notering: Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Invitational games och ambitionen om folkhälsosatsning ligger fast23.12.2019 05:00:00 CETPressmeddelande

Trots beskedet om att vinterspelen 2021 läggs ner så kommer Special Olympics Sweden Invitational Games 2020 att genomföras. Hälsoprogrammet – Healthy Athletes – kommer då att genomföras för första gången i Sverige och ett stort antal volontärer med medicinsk kompetens är redan rekryterade för uppdraget. Programmet utgör en unik samverkan mellan offentlig och ideell sektor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum