Spendrups Bryggeri AB

Spendrups Bryggeri utmanar inom alkoholfritt - investerar i Grängesberg för ökad produktion av alkoholfritt öl

Dela

Färska siffror från 2015 visar att Spendrups, idag en av utmanarna inom alkoholfritt öl, växer snabbare än marknaden i kategorin. Nu investerar Spendrups 10 miljoner kronor i en ny anläggning för alkoholfritt öl i bryggeriet i Grängesberg, för att möta den ökade efterfrågan. Ölet bryggs som vanligt och under jäsningsprocessen bildas alkohol, kolsyra och smakämnen. Alkoholen destilleras sedan skonsamt bort under vakuum, för att säkra ölets kvalitet och goda smak. Med den nya anläggningen blir Spendrups det bryggeri i Sverige som har störst kapacitet för att framställa alkoholfritt öl.

Den alkoholfria öltrenden växer sig allt starkare och Spendrups har i dagsläget en utmanarposition med cirka en femtedel av marknaden. Under 2015 ökade Spendrups försäljning av alkoholfritt öl mer än marknaden i stort - i detaljhandeln växte försäljningen med 56 procent**, på Systembolaget med 37 procent* och inom hotell och restaurang med nära 55 procent***.

 • Det blir allt vanligare att dricka alkoholfria alternativ, marknaden ökar stort och vi ökar nu vår produktionskapacitet avsevärt. Konsumenterna vill ha alkoholfritt öl som smakar som ”riktig” öl och med Spendrups nya anläggning i bryggeriet i Grängesberg säkrar vi att den unika ölsmaken finns kvar även efter att alkoholen destillerats bort, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups .

Senhösten 2015 driftsatte Spendrups en avancerad anläggning för en ännu större produktion av alkoholfritt öl i sitt bryggeri i Grängesberg. Det är en väl beprövad teknik som innebär att ölet bryggs som vanligt och alkoholen därefter destilleras bort i efterhand. Denna metod är vald för att den bevarar ölets goda smak på ett optimalt sätt. Den nya anläggningen kommer att tillverka 3000 liter i timmen och Spendrups har därmed säkrat Sveriges största produktionskapacitet för alkoholfritt öl.

 • Spendrups vill erbjuda smakupplevelser i världsklass och i det sammanhanget är alkoholhalten underordnad hur ölet faktiskt smakar, som vi ser det. Vi brygger ett högkvalitativt, smakrikt öl - vare sig det innehåller alkohol eller ej. Nu är svenska marknaden mogen för högkvalitativa alkoholfri öl och vi siktar på att utmana de ledande aktörerna och erbjuda flera sådana alternativ, säger Richard Bengtsson .

Spendrups står idag för cirka en femtedel av marknaden för alkoholfritt öl och har för närvarande tre produkter i kategorin: Mariestads alkoholfri, Norrlands Guld alkoholfri, Easy Rider och Paulaner Hefe Wessbeir alkoholfri – och fler är på väg under 2016-2017. Ett av landet mest populära alkoholfria ölvarumärken är Mariestads alkoholfria som lanserades 2012 och som ökade sin försäljning på Systembolaget med över 20 procent bara mellan 2014 och 2015*.

Om alkoholfritt öl:

 • En dryck får innehålla max 0,5 procent alkohol för att kunna kallas ”alkoholfri”.
 • Sverige har i dag tre skatteklasser för öl:
 • Lättöl: säljs i dagligvaruhandeln och innehåller max 2,25 procent alkohol
 • Folköl: säljs i dagligvaruhandeln och innehåller 2,25–3,5 procent alkohol
 • Starköl: säljs endast på Systembolaget och på restauranger med utskänkningstillstånd. Innehåller mer än 3,5 procent alkohol (mellanöl har i dag ingen egen skatteklass utan går under denna kategori)
 • För marknadsinformation och försäljningsstatistik från Systembolaget, se systembolaget.se

Om Spendrups bryggeri i Grängesberg:

 • Bryggeriet ligger i Grängesberg i Dalarna och grundades 1897
 • 1923 köpte Louis Spendrup bryggeriet för 65 000 kronor och då producerades 700 flaskor öl om dagen
 • Idag produceras totalt ca 400 miljoner liter dryck om året i Spendrups tre bryggerier i Grängesberg, Hällefors och Visby varav det i Grängesberg står för lejonparten av produktionen
 • Spendrups har under de senaste åren storinvesterat i bryggeriet för att möta konsumenternas efterfrågan på nya produktkategorier som ekologiskt öl och alkoholfritt öl
 • I dagsläget bryggs Mariestads alkoholfri, Easy Rider och Norrlands Guld alkoholfri i Grängesberg medan Paulaner Hefe Wessbeir alkoholfri produceras utomlands och importeras av Spendrups
 • Grängesberg är Sveriges största klimatsmarta bryggerianläggning - och nu även det svenska bryggeri som har störst kapacitet att brygga alkoholfritt öl

Källor:

 • * Systembolaget
 • ** Nielsen DVH utfall rullande helår tom vecka 52, 2015
 • *** Delfi HoReCa utfall helår 2015

För mer information, vänligen kontakta:

Rose-Marie Hertzman, presschef Spendrups

rose-marie.hertzman@spendrups.se , 070-283 02 75

Richard Bengtsson, chefsbryggmästare Spendrups

richard.bengtsson@spendrups.se , 0702- 156 899

Spendrups Bryggeri grundades 1897. Vi är ett bryggeri med ett brett sortiment. Engagemanget och passionen är lika stor nu som då. För oss är alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. Bland våra varumärken finner du Spendrups Bryggeri,  Norrlands Guld, Mariestads, Heineken, Loka, Schweppes, Briska, El Coto, Gallo m fl. Familjeföretaget Spendrups är ett svenskt och oberoende bryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Vi är idag ca 900 medarbetare och omsätter ca 3,3 MDKR. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri och Hellefors Bryggeri.  www.spendrups.se

Kontakter

Dokument

Om

Spendrups Bryggeri AB
Spendrups Bryggeri AB
Box 3006/ Vårby allé 39
143 03 Vårby

08-672 77 00http://www.spendrups.se/

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 950 medarbetare och omsätter cirka 3,3 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Hellefors Bryggeri och BIBAB. www.spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Henrik Åström ny marknadsdirektör för Spendrups Bryggeri7.3.2018 13:38Pressmeddelande

Spendrups Bryggeri har utsett Henrik Åström till marknadsdirektör. Henrik har arbetet på Spendrups i drygt åtta år, bland annat som Brand Manager och marknadschef. Han har också varit CMO för Max hamburgare och kommer senast från en roll som varumärkesdirektör på Spendrup Brands. Henrik efterträder Leif Börjeson som efter sex år som marknadsdirektör går vidare till en roll som vd på Spring Wine & Spirits, koncernens dotterbolag.

Nu lyfter originalet sin tonic till nästa nivå – Schweppes Premium Mixers22.2.2018 09:42Pressmeddelande

Utan Schweppes ingen tonic. Efter att ha tagit fram originalet till världens alla tonics lyfter Schweppes sin ”uppfinning” till nästa nivå och lanserar tre av sina Premium Mixers i butik. ”Dessa tonics har subtila men viktiga egenskaper som välbalanserad beska och extra tryck i kolsyran vilket ger fler möjligheten att göra den perfekta GT:n hemma”, säger den prisbelönte barmästaren Mathin Lundgren.

Hälsa och smak lyfter försäljningen av alkoholfri öl i Sverige5.2.2018 14:00Pressmeddelande

Försäljningen av alkoholfri öl växer – inte bara i Sverige utan över hela världen. Utvecklingen är till stor del en generationsfråga när allt fler yngre ser till sin hälsa och vill välja drycker med mindre eller ingen alkohol alls. Fortfarande utgör den en mindre del av den totala ölproduktionen, men alkoholfritt ökar både i volym, bredd och sortiment. På Spendrups har försäljningen av alkoholfri öl i stort sett fördubblats de senaste fem åren och under 2018 kommer konsumenterna att se en mängd smakrika nyheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum