Spendrups Bryggeri AB

Spendrups fortsätter att minska utsläppen av koldioxid vid transporter

Dela

Sedan 2009 har 50 lastbilar, från BIBAB som distribuerar drycker från Spendrups bryggerier, svensk raps (RME) i sina tankar. Nu går man vidare i sitt miljöarbete och startar upp med HVO som förnybart drivmedel. Första HVO-tanken installerades vid terminalen i Mariestad i våras och nu finns även en tank vid Spendrups huvudkontor i Vårby utanför Stockholm. Leverantör av det förnybara bränslet HVO är Energifabriken i Linköping.

BIBAB, som är Spendrups transportleverantör, var pionjärer när det gällde att använda förnybart drivmedel. Redan 2009 började man använda RME (raps) i sina tankar och undan för undan har man gått över till förnybart bränsle på  ungefär hälften av sin fordonsflotta. Genom att nu även börja tanka HVO kommer fler fordon att kunna köra fossilfritt, vilket skapar en möjlighet att helt fasa ut fossil diesel.

  • Spendrups vill ha de bästa leverantörerna och vi säkerställer detta genom att granska leverantörer vid inköpsbeslut. Transporter har stor miljöpåverkan och vi ställer därför tuffa miljökrav på de företag som sköter varutransporterna. BIBAB:s och Spendrups gemensamma satsningar på förnyelsebara bränslen har resulterat i en minskning av koldioxidutsläppen med 65% under perioden 2010-2015*. Nästa steg är att vi även börja tanka HVO på vårt bryggeri i Grängesberg - säger Claes Åkesson, Miljö- och hållbarhetsdirektör på Spendrups.

  • Idag ser vi att användningen av biodrivmedel ökar mycket snabbt. Fler förnybara bränslen att välja bland gör att fler väljer bort fossil diesel. BIBAB har jobbat målmedvetet med förnybara bränslen sedan länge och har visat ett genuint intresse av att minska sin klimatpåverkan. Idag har många transportköpare lärt sig att ställa krav på förnybara bränslen, mycket tack vare föregångare som BIBAB, som visat att det går, säger Karin Varverud, delägare Energifabriken.

  • En övergång till förnyelsebart bränsle ger stora resultat för miljö och ekonomi. Vi märker ett stort intresse från nya kunder av att vi använder förnybart bränsle. En del kunder har krav på 100% fossilfritt bränsle vilket gör att vi hela tiden måste följa med i utvecklingen av nya fossilfria drivmedel. Tillsammans med en effektiv transportplanering, samdistribution och en modern fordonsflotta minskar vi vår miljöpåverkan ytterligare, säger Jens Boström, VD BIBAB.

För att minimera miljöbelastningen är moderna lastbilar och alternativa bränslen ett viktigt krav. Hos Spendrups transportleverantör BIBAB är alla fordon av godkänd miljöklass och mer än hälften av de 100 lastbilarna körs på förnybart bränsle.   ./.

Fakta – HVO

HVO är ett enkel, klimatsmart och ekonomiskt alternativ till fossil diesel. Den HVO som Energifabriken levererar är 100 % förnybart. Det är en 100% förnybar diesel som framställs genom hydrering av växt och djurfetter. HVO kan användas på alla typer av dieselmotorer och har utmärkta köldegenskaper och klarar drift ner till minus 34 grader. Det behövs inget omställningsarbete från fossil diesel till HVO

*Miljöberäkningen är gjord på användningen av drivmedlet, dvs mängden fossila växthusgasutsläpp när drivmedlet förbränns i motorn också kallat Tank to Wheel (TTW).

För mer information, kontakta:

Rose-Marie Hertzman, presschef Spendrups, 070 283 02 75,

rose-marie.hertzman@spendrups.se

Jens Boström, VD BIBAB, 070 301 37 68, jens.bostrom@bryggeritransport.se

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Spendrups Bryggeri AB
Spendrups Bryggeri AB
Box 3006/ Vårby allé 39
143 03 Vårby

08-672 77 00http://www.spendrups.se/

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 950 medarbetare och omsätter cirka 3,3 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Hellefors Bryggeri och BIBAB. www.spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Schwapples – säsongens höstigaste fördrink!19.10.2017 09:54Pressmeddelande

Nu är det äntligen höst! Med kyliga dagar och värmande brasor. Och med nya, goda drinkar som tar tillvara på vad hösten erbjuder. Bokstavligen. Så bjud över dina vänner på en drink med säsongens mest självklara ingrediens – äpple! Schwapples är den perfekta fördrinken att bjuda på i höstmörkret, inte minst för att den serveras i en riktig äppelkopp. Drinken gör du såklart på trädgårdens egna äpplen. Klimatsmart och gott på samma gång!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum