Spendrups Bryggeri AB

Spendrups fortsätter att minska utsläppen av koldioxid vid transporter

Dela

Sedan 2009 har 50 lastbilar, från BIBAB som distribuerar drycker från Spendrups bryggerier, svensk raps (RME) i sina tankar. Nu går man vidare i sitt miljöarbete och startar upp med HVO som förnybart drivmedel. Första HVO-tanken installerades vid terminalen i Mariestad i våras och nu finns även en tank vid Spendrups huvudkontor i Vårby utanför Stockholm. Leverantör av det förnybara bränslet HVO är Energifabriken i Linköping.

BIBAB, som är Spendrups transportleverantör, var pionjärer när det gällde att använda förnybart drivmedel. Redan 2009 började man använda RME (raps) i sina tankar och undan för undan har man gått över till förnybart bränsle på  ungefär hälften av sin fordonsflotta. Genom att nu även börja tanka HVO kommer fler fordon att kunna köra fossilfritt, vilket skapar en möjlighet att helt fasa ut fossil diesel.

  • Spendrups vill ha de bästa leverantörerna och vi säkerställer detta genom att granska leverantörer vid inköpsbeslut. Transporter har stor miljöpåverkan och vi ställer därför tuffa miljökrav på de företag som sköter varutransporterna. BIBAB:s och Spendrups gemensamma satsningar på förnyelsebara bränslen har resulterat i en minskning av koldioxidutsläppen med 65% under perioden 2010-2015*. Nästa steg är att vi även börja tanka HVO på vårt bryggeri i Grängesberg - säger Claes Åkesson, Miljö- och hållbarhetsdirektör på Spendrups.

  • Idag ser vi att användningen av biodrivmedel ökar mycket snabbt. Fler förnybara bränslen att välja bland gör att fler väljer bort fossil diesel. BIBAB har jobbat målmedvetet med förnybara bränslen sedan länge och har visat ett genuint intresse av att minska sin klimatpåverkan. Idag har många transportköpare lärt sig att ställa krav på förnybara bränslen, mycket tack vare föregångare som BIBAB, som visat att det går, säger Karin Varverud, delägare Energifabriken.

  • En övergång till förnyelsebart bränsle ger stora resultat för miljö och ekonomi. Vi märker ett stort intresse från nya kunder av att vi använder förnybart bränsle. En del kunder har krav på 100% fossilfritt bränsle vilket gör att vi hela tiden måste följa med i utvecklingen av nya fossilfria drivmedel. Tillsammans med en effektiv transportplanering, samdistribution och en modern fordonsflotta minskar vi vår miljöpåverkan ytterligare, säger Jens Boström, VD BIBAB.

För att minimera miljöbelastningen är moderna lastbilar och alternativa bränslen ett viktigt krav. Hos Spendrups transportleverantör BIBAB är alla fordon av godkänd miljöklass och mer än hälften av de 100 lastbilarna körs på förnybart bränsle.   ./.

Fakta – HVO

HVO är ett enkel, klimatsmart och ekonomiskt alternativ till fossil diesel. Den HVO som Energifabriken levererar är 100 % förnybart. Det är en 100% förnybar diesel som framställs genom hydrering av växt och djurfetter. HVO kan användas på alla typer av dieselmotorer och har utmärkta köldegenskaper och klarar drift ner till minus 34 grader. Det behövs inget omställningsarbete från fossil diesel till HVO

*Miljöberäkningen är gjord på användningen av drivmedlet, dvs mängden fossila växthusgasutsläpp när drivmedlet förbränns i motorn också kallat Tank to Wheel (TTW).

För mer information, kontakta:

Rose-Marie Hertzman, presschef Spendrups, 070 283 02 75,

rose-marie.hertzman@spendrups.se

Jens Boström, VD BIBAB, 070 301 37 68, jens.bostrom@bryggeritransport.se

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Spendrups Bryggeri AB
Spendrups Bryggeri AB
Box 3006/ Vårby allé 39
143 03 Vårby

08-672 77 00http://www.spendrups.se/

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 950 medarbetare och omsätter cirka 3,3 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Hellefors Bryggeri och BIBAB. www.spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Henrik Åström ny marknadsdirektör för Spendrups Bryggeri7.3.2018 13:38Pressmeddelande

Spendrups Bryggeri har utsett Henrik Åström till marknadsdirektör. Henrik har arbetet på Spendrups i drygt åtta år, bland annat som Brand Manager och marknadschef. Han har också varit CMO för Max hamburgare och kommer senast från en roll som varumärkesdirektör på Spendrup Brands. Henrik efterträder Leif Börjeson som efter sex år som marknadsdirektör går vidare till en roll som vd på Spring Wine & Spirits, koncernens dotterbolag.

Nu lyfter originalet sin tonic till nästa nivå – Schweppes Premium Mixers22.2.2018 09:42Pressmeddelande

Utan Schweppes ingen tonic. Efter att ha tagit fram originalet till världens alla tonics lyfter Schweppes sin ”uppfinning” till nästa nivå och lanserar tre av sina Premium Mixers i butik. ”Dessa tonics har subtila men viktiga egenskaper som välbalanserad beska och extra tryck i kolsyran vilket ger fler möjligheten att göra den perfekta GT:n hemma”, säger den prisbelönte barmästaren Mathin Lundgren.

Hälsa och smak lyfter försäljningen av alkoholfri öl i Sverige5.2.2018 14:00Pressmeddelande

Försäljningen av alkoholfri öl växer – inte bara i Sverige utan över hela världen. Utvecklingen är till stor del en generationsfråga när allt fler yngre ser till sin hälsa och vill välja drycker med mindre eller ingen alkohol alls. Fortfarande utgör den en mindre del av den totala ölproduktionen, men alkoholfritt ökar både i volym, bredd och sortiment. På Spendrups har försäljningen av alkoholfri öl i stort sett fördubblats de senaste fem åren och under 2018 kommer konsumenterna att se en mängd smakrika nyheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum