Dramaten

Spoken Word med Cleo på Dramatens stora scen

Dela

Vårens Spoken Word på Dramaten ges på Stora scenen den 12 och 13 maj och kommer att spelas in av SVT. Medverkar gör bland andra delar av det norrländska hiphopkollektivet Random Bastards som gett grund till artister som Cleo, Fricky, Broder John och Trainspotters. Cleo kommer även medverka som Spoken Word-poet och det blir ett av hennes få stora framträdanden i Stockholm i år. Det blir en kväll sprängfull av ord, mod och en och annan hemlig gäst, allt uppbackat av ett sjumannaband under ledning av Sebastian Ågren. För regi står Niklas Mesaros. Biljetterna släpps fredag klockan 12.00.

Cleo och Sara Nazari.Foto: Jacob Bengtsson
Cleo och Sara Nazari.Foto: Jacob Bengtsson

Sedan 2009 har Spoken Word på Dramaten varit en plats för nya, hungriga röster. Det blev succé redan på premiären och föreställningarna har sedan dess spelat för utsålda bänkrader på sex av Dramatens sju scener. Vårens föreställning kommer ges på Stora scenen och filmas av SVT. Niklas Mesaros, som varit med sedan starten, står för regin.

Medverkande:
Cleo
– är efter sina 10 år på hiphop-scenen en av Sveriges mest självklara artister och prisad som en av de bästa liveakterna i Sverige. Hon är en av grundarna till Femtastic, ett nätverk för kvinnor inom musik- och kulturbranschen. 2013 var hon med och startade FATTA, en kampanj mot sexuellt våld och för samtycke.

Ayla – är sångerska, låtskrivare och producent från Malmö som trollbundit sin publik sedan debutalbumet Ayla, 2014. Hon har skrivit och producerat två soloalbum och varit en av de mest eftertraktade featureartisterna på den svenska hiphop- och reggaescenen samt blivit tilldelad SKAP:s textförfattarpris och senast Årets rytm på Manifestgalan 2020 för albumet Klarspråk.

Broder John – är en av de senaste årens mest intressanta svenska hiphopartister och textförfattare. Debutalbumet Cool belönades med 5 stjärnor av tidningen Gaffa och musiksajten Festivalrykten placerade skivan på deras årsbästalista, alla kategorier. Han har tidigare skrivit och släppt musik tillsammans med artisten Fricky i duon Broder John & Friman. I Höst väntar albumsläpp och turné.

Academics – Alexander ”Academics” Juneblad är artist, producent och låtskrivare från Umeå. Som producent är han bekant som Random Bastards husproducent; med artister som Fricky, Cleo och Trainspotters i bagaget. Som artist har han släppt Journal I och Journal II, Tare Lugnt 4 och EPn Parken. Senast var han aktuell som producent på Aqua Aura EP tillsammans med Fricky som blivit nominerad och prisad på P3 Guld, Grammis och SKAP.

Sara Nazari – Stockholmspoet som började framträda som 14 åring. Hon har medverkat i allt från TV4 till Parkteatern i Stockholm och varit verksam inom rörelsen Revolution Poetry. Har tidigare medverkat på två Spoken Word på Dramaten.

Simon Matiwos – svensk mästare i Poetry Slam 2015 och grundare av Ortens bästa poet. Han har tidigare turnerat med Riksteatern och är vinnare av Diakité och Sachs stipendium 2016 med motivationen "Simon Matiwos har med sin poesi lyckats fånga känslorna av mellanförskap hos fler och fler människor i vårt samhälle idag. Hans rytmiska dikter svävar mellan sorg, vrede och hoppfullhet.”

Oskar Hanska – är en av Sveriges ledande Spoken Word-poeter. Flerfaldig Svensk Mästare i Poetry Slam, Skandinavisk Mästare och Europas bästa poet i VM i Frankrike. Oskar har turnérat sedan 2005, med över 1000 uppträdanden i Sverige och i över 13 andra länder, bland annat i Sydafrika och USA. Han har ett flertal gånger medverkat på Spoken Word på Dramaten.

Farhiya Feysal – vinnare av Ortens bästa poet 2018, aktuell med monologen Reflekterad Olydnad på Östgötateatern. Har tidigare medverkat som poet på såväl Grammisgalan som Spoken Word på Dramaten.

Saman Sokhanran – Spoken Word-poet och grundare den rikstäckande poesi tävlingen Ortens bästa poet. Medverkar i Revolution Poetrys diktsamling "Revolution Poetry”.

Andra Anna - Umeåbaserad scenpoet och regerande svensk mästare i Poetry Slam 2019.

Ges inom ramen för Dramaten&.

Spoken Word på Dramaten, den 12-13 maj, Stora scenen.

Dramaten&
I tider av urbanisering, ökade inkomstklyftor, kunskapsresistens och digitalisering krävs det mer av en teater än att spela föreställningar. Med samarbeten i nya format ger Dramaten& utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Existentiella och konstnärliga möten äger rum i experimentella uppsättningar, debatter, poddar, konserter och bokcirklar. Dramaten& erbjuder såväl en introduktion till den stora scenkonsten som en fördjupning av Dramatens föreställningar. Programansvarig för Dramaten& är Helena Seth.

Kontakter

Bilder

Cleo och Sara Nazari.Foto: Jacob Bengtsson
Cleo och Sara Nazari.Foto: Jacob Bengtsson
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten visar inspelade föreställningar på Dramaten Play24.3.2020 15:00:57 CETPressmeddelande

Dramaten välkomnar med glädje publiken till den digitala tjänsten Dramaten Play, med start i morgon onsdag. Tjänsten kommer inledningsvis att innehålla ett bibliotek av tidigare inspelade Dramatenföreställningar, konserter och andra evenemang som exempelvis Performance Lecture. Innehållet, som är kostnadsfritt, kommer att fyllas på löpande och finnas kvar även när teatern öppnar för publik igen.

Bye bye bror – om vägen bort från kriminalitet26.2.2020 09:04:47 CETPressmeddelande

Föreställningen Bye bye bror är baserad på intervjuer med män som är på väg att lämna kriminalitet och gängliv. Pjäsen, som är ett samarbete mellan Riksteatern och Teater Fryshuset, hade urpremiär på Riksteatern i Hallunda i januari och har sedan turnerat i Sverige och fått lysande recensioner. I mars gästspelar den på Dramaten med sju utsålda föreställningar. Manus och regi av Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum