Skolverket

Språkintroduktion fortsätter öka

Dela

Antalet elever på gymnasieprogrammet språkintroduktion fortsätter att öka. Totalt går 18 700 elever på språkintroduktion. Detta är en ökning med 34 procent jämfört med förra läsåret. Bland elever i årskurs 1 så minskar restaurang- och livsmedelsprogrammet mest med 17,5 procent. Det visar Skolverkets nya statistik. Du kan enkelt göra egna sökningar på skol-, kommun- och länsnivå i vår statistikdatabas.

Programmet språkintroduktion har fokus på svenska språket för att eleverna ska kunna gå vidare till något annat program i gymnasieskolan eller till annan utbildning. Eleverna på programmet har olika behov. Det ställer krav på att organisation och undervisning på ett smidigt sätt kan förändras. Skolverket arbetar just nu med stöd till skolor som tar emot nyanlända elever.  

Elevminskningen avtar

Under flera år har antalet elevkullarna i gymnasieskolan minskat. Jämfört med förra året är det omkring 500 färre elever. Nästa år förväntas antalet elever i gymnasieskolan istället öka. Detta beror bland annat på att antalet nyanlända ungdomar ökar men också större elevkullar.

Trendbrott för humanistiska programmet

Yrkesprogrammen fortsätter att minska. Men det finns variationer. Andelen elever på vård- och omsorgsprogrammet ökade med 2,7 procent och restaurang- och livsmedelsprogrammet minskade med 17,5 procent – vilket är den största procentuella minskningen av alla program. Av de högskoleförberedande programmen ökar ekonomiprogrammet med 7,1 procent. För första gången sedan gymnasiereformen 2011 infördes ökar antalet elever i årskurs 1 på det humanistiska programmet med 9,5 procent.  

Tekniskt fjärde år – ingår nu för första gången permanent

Vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år är från detta läsår för första gången permanent. Totalt 471 elever går på utbildningen på fyra olika profiler. Den profil som har flest elever är informationsteknik med 190 elever.

Statistik på skol-, kommun- och länsnivå

Siris gymnasiestatistik

Läs mer om att undervisa nyanlända elever

För frågor om statistiken kontakta

Max Lundin, undervisningsråd Skolverket, 08-527 333 81

Skolverkets presstjänst 08-527 333 00

Länkar

Om

Skolverket
Skolverket
Fleminggatan 14
106 20 Stockholm

08-527 332 00http://www.skolverket.se/

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum