Linköpings kommun

Språkprojekt ska ge enklare webbtexter

Dela

Många människor har svårt att förstå kommuners och myndigheters texter och e-tjänster på webben. Nu ska de bli begripligare med hjälp av maskinöversättning och modern språkteknologi.

Det uppkopplade samhället ställer allt högre krav på oss. För att kunna ha kontakt med företag, kommuner och myndigheter behöver vi kunna använda datorer och internet. Men många har svårt att läsa och ta till sig information på webben. Dit hör utlandsfödda svenskar, den stora gruppen nyanlända, äldre seniorer, personer med nedsatt syn och personer med nedsatt läsförmåga. Därför satsar Vinnova drygt nio miljoner kronor på ett tvåårigt forskningsprojekt som ska göra informationen lättare att förstå. Projektets totala budget är nästan 20 miljoner.

Projektet heter DigInclude – digital inkludering i det uppkopplade samhället för grupper med speciella behov. Det leds av Arne Jönsson, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet. Han berättar att man med hjälp av modernt språkstöd och maskinöversättning ska ta fram olika lösningar. En del handlar om stöd för webbproduktionen, en annan om stöd för självservice.

– I webbproduktionen kan man använda skrivstöd för stavning, grammatik, stil och terminologi. Skrivstöden kan också beräkna läsbarheten och ge förbättringsförslag, säger Arne Jönsson.

 – När det gäller självservice finns verktyg som kan göra automatiska textsammanfattningar, automatiska textförenklingar, kvalitetsgranskade översättningar samt användning av symboler istället för ord.

Linköpings kommun är en av deltagarna i projektet, som har uppstartsmöte den 17 juni.

– Genom samarbetet med universitetet och pågående forskning får vi värdefull kunskap i arbetet med att utveckla vår kommunikation. Kommunen har ett stort ansvar att erbjuda alla våra olika målgrupper tillgänglig kommunikation. Med hjälp av olika tekniska plattformar får vi förutsättningar att vara snabba och flexibla, säger kommunikationsdirektör Catarina Thuning som sitter med i projektets styrgrupp.

De övriga deltagarna är Region Östergötland, Stockholms läns landsting, 1177 vårdguiden och fyra företag som utvecklar applikationer inom området – Fodina Language Technology, Linköping, Convertus, Uppsala, Symbolbruket, Linköping och Briteback, Norrköping.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum