Stiftelsen Skansen

Spring så spelar vi! – maratonextra på Djurgården

Dela

Vikingalivs vikingar springer asa-fort i kapp med löparna, ABBA The Museum har en uppmaning till alla deltagare: Spring så spelar vi! och Skansens evenemangschef Tobias Runnfeldt sänder live delar av loppet via Royal Djurgårdens Facebook-sida. Det är något av allt som händer när Djurgården välkomnar 40-årsjubilerande Stockholm Marathon den 2 juni.

Gycklare och jonglör från Gröna Lund.
Gycklare och jonglör från Gröna Lund.

I år kommer upplevelsen av Stockholm Marathon bli något lite extra när löparna springer genom museiparken och in på Djurgården. Tillsammans har Djurgårdens aktörer bestämt sig för att höja stämningen för både deltagare och publik genom att bjuda på smakprov av Djurgården.

Det är många aktörer som bidrar längs banan. Så är du publik rekommenderar vi att du hejar fram löparna tillsammans med oss på plats på Djurgården. Självklart är alla Djurgårdens attraktioner öppna.

Vasamuseet uppmanar löparna att springa minst lika långt som Vasaskeppet seglade. Springer du hela maran kommer du att ha avverkat sträckan 32 gånger om. Vasas seglats sträckte sig 1300 meter.

Man kanske inte vill springa maraton på styltor eller i clownkostym. Men vilken utrustning kan vara bättre när man ska heja fram de som springer. Gröna Lund skickar ut sina gycklare och jonglörer för att höja stämningen.

The winner takes it all? ABBA The Museums underbaraWaterloovärdar vrider upp musiken till inspiration för löparna – så länge de springer. Parollen är ”spring så spelar vi”.

Det är inte var dag man möter en viking på gatan, men när maratonlöpana kommer till Djurgården är det inte omöjligt att de får konkurrens av en av Vikingslivs vikingar. Här gäller det att springa asa-fort innan de går bärsärk.

Vid Nordiska museet finns ett mattorg med Food trucks utanför entrén och publiken bjuds in att heja med nordens alla flaggor.

- Djurgården är den grönaste, skönast plats man kan tänka sig. När löpare från hela världen kommer till oss för att springa maraton vill välkomna dem ordentligt. Vi flyttar ut delar av våra verksamheter för att heja och vi hoppas att få extra hjälp av publiken att skapa en riktig folkfest här hos oss, säger Camilla Zedendahl, vd på Kungliga Djurgårdens Intressenter.

Dessutom skickar Kungl. Djurgårdens Intressenter ut en springande reporter. Det är Skansens evenemangschef Tobias Runnfeldt som kommer att sända live under delar av loppet via Royal Djurgårdens Facebook.

Trafikinformation

Inställd buss och spårtrafik
På grund av trafikavstängningar den 2 juni är det inte möjligt att köra bil till Djurgården och Museiparken. Spårväg och busstrafik till Djurgården och Museiparken påverkas kraftigt under dagen.
Spårvägstrafiken är inställd under tiden ca kl. 11.00 – 17.30 (ev. längre).
Busslinjerna 69 och 76 är indragna från kl. 11.00 till 18.30.

På vattnet är det fritt fram
Djurgårdsfärjan
kör extratrafik den 2 juni. 7:e minut mellan kl 11-19 går alla färjorna i ringlinje mellan Slussen - Allmänna gränd/Djurgården – Skeppsholmen. 

Färjelinje 80 – Sjövägen, kör rutten Nybroplan - Allmänna gränd/Djurgården - Saltsjöqvarn - Finnboda hamn - Kvarnholmen - Blockhusudden - Nacka strand - Blockhusudden - Lidingö/Dalénum - Frihamnen - Allmänna gränd/Djurgården.

M/S Emelie kör rutten Hammarby sjöstad - Masthamnen - Djurgården – Nybroplan enligt tidtabellen.

Hop-on Hop-off båten går enligt tidtabellen.

Under jord är det fritt fram
Tunnelbanan
till Östermalmstorg/Karlaplan går som vanligt, och sedan är det en kortare promenad sista biten till Djurgården och Museiparken.


Royal Djurgården
Skansen är en del av Djurgården – Skandinaviens främsta attraktion. Över 15 miljoner besökare från hela världen besöker årligen Djurgården för att ta del av svensk kultur och natur, traditioner, dåtidens historia och nutida nöjen. Miljardbelopp satsas varje år av de aktörerna som utgör helheten Royal Djurgården. Allt för att skapa en besöksattraktion som ständigt utvecklas och växer.

Bilder

Gycklare och jonglör från Gröna Lund.
Gycklare och jonglör från Gröna Lund.
Ladda ned bild
Tobias Runnfeldt. Foto: Johan Kindbom.
Tobias Runnfeldt. Foto: Johan Kindbom.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Pressinbjudan: Kyrkhultstugan återinvigs 24 maj15.5.2019 08:48:11 CESTPressmeddelande

Kyrkhultstugan var en av de första stugorna som Skansens grundare Artur Hazelius lät flytta och återuppföra på Skansen. Under de senaste åren har stugan stått stängd på grund av renoveringsbehov och det var inte helt självklart vad som skulle kunna göras med den. Då fick Skansen kontakt med industrimannen Rune Andersson och med hembygdsföreningen i Kyrkhult, och ett helt nytt projekt tog fart - museet om museet!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum