Svenska kyrkan

Springer för livet – för barnens skull

Dela

Maratonlöparen Håkan Jonsson brinner, enligt sig själv, ”så det luktar rök ibland” för arbetet med kvinnor och barn i utsatta situationer. Han gör det genom att ”springa för livet” på kontinent efter kontinent. Den 9 april är det dags igen – då springer Håkan maraton på Nordpolen, med målet att samla in 30 000 kr till Svenska kyrkans internationella arbete för de mest utsatta.

Håkan Jonsson (t h) och hans son Andreas vid Maraton på Sydpolen. Foto: privat.
Håkan Jonsson (t h) och hans son Andreas vid Maraton på Sydpolen. Foto: privat.

Den pensionerade läkaren Håkan Jonsson är en erfaren maratonlöpare som kombinerar sitt stora intresse för löpning med sin största drivkraft: att göra skillnad för barn som lever i utsatthet. Sedan hösten 2016 har han samlat in över en kvarts miljon kronor till Svenska kyrkans internationella arbete, allt för att sätta fokus på de humanitära behoven i världen.

Han har avverkat maratonlopp i både extrem kyla och extrem hetta, och är medlem i den exklusiva klubben ”The Seven Marathon Club” för dem som sprungit maraton på de sju kontinenterna. Mellan loppen föreläser han om sitt engagemang och vill inspirera andra att engagera sig. Nu står världens kallaste maratonlopp för dörren, en utmaning på is i minst 40 minusgrader.

Alla bidrag gör skillnad
– Jag springer för livet, säger Håkan, för att barn i utsatta situationer ska få möjlighet till ett bättre och längre liv. Jag har rest runt i många länder och sett otroligt mycket lidande och utsatthet. Under mina vistelser i Kapstadens kåkstäder har jag sett att man kan göra mycket med små medel, så alla bidrag gör skillnad!

Just nu och fram till påsk pågår Svenska kyrkans årliga fastekampanj, i år med temat ”Samma himmel – samma rättigheter”. Kampanjen lyfter den humanitära situationen i världen, där 135 miljoner människor är i akut behov av stöd.

– Vi lever alla under samma himmel, men förutsättningarna för ett värdigt liv är så oerhört beroende av var vi bor. I Sverige har vi goda förutsättningar för ett bra och innehållsrikt liv. Att få dela med sig och på ett litet hörn få vara med och göra skillnad för de mest utsatta är en väldigt stor förmån, säger Håkan Jonsson.

Alla kan uträtta något
Håkan Jonsson arbetar ideellt och står för alla omkostnader själv kring maratonloppen, resorna och föreläsningarna.

– Håkan är en fantastisk ambassadör för Svenska kyrkans internationella arbete. Han sprider känslan av att allt är möjligt och att vi alla kan uträtta något. Han tänjer på gränserna för den egna kroppen och för vad vi som medmänniskor kan göra för varandra genom att anta nya utmaningar, säger Eva Pérez Järnil, insamlingschef för Svenska kyrkans internationella arbete.

– Vi önskar honom stort lycka till i maratonloppet på Nordpolen, och i de framtida projekt som jag vet att han redan nu planerar.

Följ förberedelserna inför samt under Nordpolen-äventyret:
Håkan Jonssons blogg
Håkan Jonssons uppdateringar i Facebook-insamlingen
Allt om Maraton Nordpolen (på engelska)

Kontaktuppgifter:
Håkan Jonsson, e-post: hakan.jon@hotmail.com, tfn 0706-92 49 60.

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, barn/unga, internationellt arbete (katastrofarbete + regionarbete), generalsekreteraren, kyrkorätt, kyrkohandboken, jourhavande präst mm.

070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Håkan Jonsson (t h) och hans son Andreas vid Maraton på Sydpolen. Foto: privat.
Håkan Jonsson (t h) och hans son Andreas vid Maraton på Sydpolen. Foto: privat.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

FAKTA
Krig, våld och naturkatastrofer slår sönder många miljoner människors tillvaro varje dag och de som drabbas hårdast är de som från början har minst resurser eller saknar skyddsnät. Att rädda liv och lindra nöd är högsta prioritet när katastrofen är ett faktum. Därför stödjer Svenska kyrkans internationella arbete humanitära insatser över hela världen.

I fastekampanjen går alla gåvor till Svenska kyrkans internationella arbete och används där behoven är som störst. Det ger människor möjlighet att till exempel få tak över huvudet, delta i självhjälpsgrupper, att minska utsattheten och att resa sig starkare. Fastekampanjen pågår i år den 3 mars–14 april.

Följ fastekampanjen på FacebookTwitter och via taggen #fastekampanjen på Instagram.

Svenska kyrkans internationella arbete...
… drivs av tron på alla människors lika värde.
… arbetar för alla människors rätt till mat, försörjning, trygghet, utbildning, hälsa och tro.
… finns ofta på plats redan innan katastrofen inträffar – och stannar kvar efter den.
… arbetar för rättvisa, fredliga och demokratiska samhällen som ger människor som lever i utsatthet förutsättningar att själva förändra sina liv.
… hanterar gåvor på ett ansvarsfullt sätt och kontrolleras av Svensk insamlingskontroll
… är medlem i ACT-alliansen, Action by Churches Together, en av världens största biståndsallianser i ett globalt samarbete mellan kyrkor och kyrkorelaterade organisationer för katastrofinsatser, utveckling och påverkan.

Läs mer: www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Ärkebiskopen i unikt uttalande med de lutherska och katolska kyrkoledarna i Norden: Flyktingsituationen kräver vårt medmänskliga ansvar!9.3.2020 10:50:00 CETPressmeddelande

”Det som pågår vid Europas utkanter, på gränsen mellan Turkiet och Grekland, ställer vår mänsklighet på prov. Komplicerade politiska, kulturella, ekonomiska och demokratiska problem skapar berättigad oro och rädsla. Rädslor ska tas på allvar, men de ska inte hålla oss fångna och hindra oss från ansvarstagande”, skriver de högsta ledarna för de lutherska kyrkorna och katolska kyrkan i Norden i ett unikt uttalande med anledning av flyktingsituationen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum