Svenska kyrkan

S:t Eriks plakett till Patriark Ignatius Aphrem II

Dela

Patriark Ignatius Aphrem II, ledaren för världens syrisk-ortodoxa kristna, har tilldelats S:t Eriks plakett av ärkebiskop Antje Jackelén. Plaketten överlämnades i samband med en middag i Ärkebiskopsgården i Uppsala igår kväll.

Patriark Ignatius Aphrem II har tilldelats S:t Eriks plakett av ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Magnus Aronson/IKON
Patriark Ignatius Aphrem II har tilldelats S:t Eriks plakett av ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Magnus Aronson/IKON

Patriark Ignatius Aphrem II är just nu i Sverige på inbjudan av ärkebiskop Antje och kyrkomötets presidium. Han är hedersgäst vid kyrkomötets öppnande i Uppsala domkyrka på tisdag eftermiddag.

Patriarken, med den fullständiga titeln Hans helighet Patriark Ignatius Aphrem II av Antiokia och hela Östern valdes 2014 till den 123:e patriarken i den syrisk-ortodoxa kyrkan. Han har sitt säte i Damaskus, men är på grund av situationen i Syrien för närvarande baserad i Libanon.

Ärkebiskopens motivering till S:t Eriks plakett:
His Holiness Patriarch Ignatius Aphrem II is awarded The Plaque of St. Erik for his work for friendship and community between the Church of Sweden and the Syriac Orthodox Church, in Sweden and the World, and for promoting coexistence between people as a witness of Hope, through Jesus Christ, for all believers.

Patriark Ignatius Aphrem II är den tjugotredje mottagaren av plaketten.

S:t Eriks plakett är instiftad av ärkebiskopen och stadgarna är fast­ställda den 22 januari 1996. Ärkebiskopen utdelar plaketten till utländska medborgare och företrädare för andra kyrkor. Den kan tilldelas den som i det ekumeniska samarbetet gjort viktiga insatser för kyrkans enhet, bland Svenska kyrkans systerkyrkor, inom biståndsarbetet eller bland svenskar i utlandet. Den som på ett förtjänstfullt sätt arbetat för fred, för jämställdhet och mot diskriminering kan även tilldelas plaketten.

Detta är första S:t Eriks plakett som ärkebiskop Antje delar ut sedan hon tillträdde 2014.

Syrisk-ortodoxa kyrkan
Syrisk-ortodoxa kyrkan är det största ortodoxa samfundet i Sverige med runt 50 000 medlemmar, men uppskattningsvis är det drygt 100 000 personer i Sverige som har sin bakgrund i den syrisk-ortodoxa kulturen. Kyrkan har sitt säte i Södertälje och är uppdelad i två stift som leds av ärkebiskoparna Benyamin Atas och Abdulahad Shabo.

Läs mer om Patriarkens Sverigebesök 

Kontakter

Bilder

Patriark Ignatius Aphrem II har tilldelats S:t Eriks plakett av ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Magnus Aronson/IKON
Patriark Ignatius Aphrem II har tilldelats S:t Eriks plakett av ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Magnus Aronson/IKON
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

Kyrkomötet beslutade ta fram nationell klimatstrategi21.11.2018 14:07Pressmeddelande

2018 års kyrkomöte har just avslutats efter tre dagars debatt- och beslutssession. Sista dagen har ledamöterna bland annat beslutat att former för ett nationellt program för klimatstrategi ska arbetas fram. Kyrkomötet beslutade också att se över vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas nationellt för att förebygga sexuella övergrepp och trakasserier, samt att 2019 års tematiska kyrkomöte ska ha temat Undervisning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum