Plan International Sverige

Stå upp för världens flickor under klimatförhandlingarna

Dela

COP25-förhandlingarna går nu in i sitt slutskede och vi ser med stor oro hur rösterna från de som är allra mest utsatta i klimatkriser har tystats; världens barn och inte minst flickor.

I vår verksamhet runt om i världen ser vi dagligen hur barn drabbas av klimatförändringarna. Flickor ges sämre förutsättningar att hantera och överleva katastrofer än pojkar. Just nu går COP25-förhandlingarna in i ett kritiskt slutskede och sätter det gemensamma ramverket för vår globala klimatpolitik. Plan International skickat ett öppet brev till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin, som är på plats på COP25 i Madrid.

Det är nu som vi behöver stå upp för världens flickor. Sverige som land behöver driva den feministiska utrikespolitiken som vi åtagit oss. Vi vill att ministern och den svenska delegationen gör sitt yttersta för att driva framförallt två konkreta åtgärder innan förhandlingarna avslutas, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare, Plan International Sverige.

Vi vill att den svenska delegationen bidrar till följande:

  • Upprätthåller och förnyar Gender Action Plan (GAP). GAP har varit en kritisk drivkraft för att fånga upp och inkludera genusperspektivet i klimatstrategier och åtaganden men inget nytt avtal har ännu slutits. Vi vet att den svenska delegationen kan spela en viktig roll för att säkerställa att en ny GAP antas.

  • Säkerställer att civilsamhället får fortsatt tillgång till förhandlingarna. Vi ser med stor oro på att United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) utesluter stora delar av det civila samhället från mötet. Miljontals människor har under det senaste året gått ut på gatorna för att kräva klimatåtgärder. Under ledning av barn och ungdomar – inte minst flickor – har civilsamhället skapat ett stort engagemang kring klimatfrågan. Nu tystas många av dessa röster då stora delar av civilsamhället i går tvingades att lämna mötet.

Kontakter

Sofia Klemming Nordenskiöld
Pressansvarig

Dokument

Om

Plan International Sverige
Plan International Sverige
Box 92150
120 08 Stockholm

08-58 77 55 00https://plansverige.org/

Plan International kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor. Vi är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 75 länder. Plan International är politiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår ifrån FN:s barnkonvention.

Följ Plan International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige

Ny rapport: Miljontals flickor i Asien föder barn i stället för att gå i skolan4.3.2020 10:00:38 CETPressmeddelande

Barnäktenskap och oönskade graviditeter är de största utmaningarna för flickor i Asien. Länder måste göra stora investeringar för att flickors rättigheter ska uppnås. Situationen är mycket oroande, enligt Plan International, som i en ny rapport granskar flickors rättigheter i 19 asiatiska länder utifrån hälsa, utbildning, ekonomi, lagstiftning och skydd mot våld.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum