ManpowerGroup

Stabil arbetsmarknad att vänta under sommaren

Dela

Arbetsgivarnas jobboptimism från i våras håller i sig under sommarmånaderna och det är bland storföretagen som de flesta jobben ser ut att komma. Sysselsättningstrenden för riket har gått upp med fem procentenheter på ett år. En nedgång väntar dock för Stockholms- och Uppsalaregionen, medan Skåne däremot förväntar sig rejäla sysselsättningsökningar. Branschundersökningen visar att de största jobbchanserna fortsatt finns inom finans-, fastighets- och konsultbranscherna samt hotell- och restaurangbranschen, som återigen har stor arbetskraftsefterfrågan efter en tid med nedslående jobbprognoser.

Sysselsättnings­trenden (se fotnot) för Sverige som helhet är alltså +7 procent, vilket är oförändrat jämfört med förra kvartalet men en uppgång med fem procentenheter jämfört med för ett år sedan. Storföretagen rapporterar +36 procent - en mycket stark efterfrågan på arbetskraft - medan de allra minsta företagen däremot ligger kvar på försiktigt optimistiska +6 procent.

- Storföretagen rapporterar en stark uppgång, vilket bådar gott för den svenska arbetsmarknaden. Att den konjunkturkänsliga hotell- och restaurangbranschen förväntar sig en intensiv sommar och att Skåne och Norrland har lämnat starka jobbprognoser är också goda tecken. Det finns dock vissa orosmoln vad gäller arbetsmarknaden i Stockholm och Uppsala och även för byggbranschen som ser ut att få en stillastående efterfrågan på arbetskraft under sommaren, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Stockholm och Uppsala backar rejält men uppåt i Skåne

Arbetsgivarna i fem av sex regioner lämnar positiva prognoser inför det tredje kvartalet. Den enda negativa prognosen rapporteras från Stockholms och Uppsala län med sysselsättningstrenden -3 procent, en minskning med hela 16 procentenheter jämfört med förra kvartalet. Däremot kommer hoppfulla prognoser från Skåne med optimistiska +13 procent och från Norrland med +12 procent. Västra Götalands och Hallands län ökar med betydande 17 procentenheter på ett år medan östra Götaland backar något jämfört med förgående kvartal. Mellansverige ligger kvar på en försiktigt positiv prognos.

Hotell och restaurang på frammarsch 

Bland de undersökta branscherna lämnar nio av tio en positiv sysselsättningsprognos, medan byggbranschen har lämnat en nollprognos. Starkast efterfrågan rapporteras precis som de fyra föregående undersökningarna från finans-, fastighets- och uppdragsverksamhetssektorn som ökar med fem procentenheter till tydligt optimistiska +23 procent. Störst ökning står dock hotell- och restaurangbranschen för: prognosen går upp 20 procentenheter både på kvartals- och årsbasis till höga +22 procent. Energisektorn går fortsatt relativt starkt trots en liten minskning mot förra kvartalet. Sämre ser det däremot ut för byggbranschen, där arbetsgivarna nu bedömer att sysselsättningen kommer att stå stilla under sommarmånaderna. Byggarbetsgivarnas prognos har därmed gått ned både jämfört med förra kvartalet och förra året.

Fortsatt blandad bild globalt

Globalt rapporteras positiva jobbprognoser från 40 av 43 undersökta länder. Få länder rapporterar mer betydande uppgångar samtidigt som flera länder, däribland stora ekonomier som Kina och Brasilien, fortsätter rapportera en nedåtgående sysselsättningstrend. De starkaste prognoserna globalt kommer från Indien, Japan, Taiwan och Guatemala. De svagaste rapporteras från arbetsgivarna i Brasilien, Italien och Schweiz. Kinas arbetsgivare har återigen lämnat en försiktig sysselsättningsprognos medan USA:s siffror ser fortsatt starka ut. I EMEA-regionen är det för första gången på åtta år inget land som lämnar en negativ prognos. Rumänien har störst behov av arbetskraft medan Italien och Schweiz har lämnat de svagaste prognoserna. Portugal är med i undersökningen för första gången.

Fotnot: Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det tredje kvartalet 2016 förväntar sig 11 procent av de svenska arbetsgivarna att öka antalet anställda, fyra procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (84 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +7 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden fortsatt +7 procent.

 

För mer information, kontakta:

Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, tel. 070-377 45 43, helene.belin@manpowergroup.se

På www.manpowergroup.se/Pressrum1/#/ kan följande laddas ner:

Rapporten i sin helhet

Film där VD beskriver resultaten

Manpower Arbetsmarknadsbarometer för det fjärde kvartalet presenteras den 13 september 2016.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Klarabergsgatan 29
111 81 Stockholm

http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på drygt 50 orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige. 

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Byggbranschen levererar ny rekordprognos för höstens arbetsmarknad17.9.2018 08:45Pressmeddelande

Arbetsgivare i byggbranschen förväntar sig en rejält ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden för det fjärde kvartalet 2018 ligger på +13 procent, Det är en knapp ökning från föregående kvartals prognos, som då var den starkaste jobbprognosen branschen sett på sex år. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Ny prognos Q4: Ökad sysselsättning i hotell- och restaurangbranschen under hösten17.9.2018 08:38Pressmeddelande

Arbetsgivare i hotell- och restaurangbranschen förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden för det fjärde kvartalet 2018 ligger på +14 procent, en ökning jämfört med motsvarande period förra året då prognosen låg på +8 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum