Stockholms stadStockholms stad

Stad i förvandling

Dela

KONSTPAUS #4 är en tillfällig konstnärlig gestaltning på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen med konstnären AUJIK. Visningsperiod: 9 april - 28 maj. Verken visas i olika intervall på de tre skärmarna, 4-5 gånger per timme, mellan reklamen.

Osaka visas på Katarinahissen
Osaka visas på Katarinahissen

Den internationellt prisade, svenska konstnären AUJIK aka Stefan Larsson återvänder till Stockholm från Japan med sviten Spatial Bodies: Osaka – Hongkong – Shenzhen (2016-2019) som visas på de stora LED-skärmana i staden.

Filmerna utgår från de tre storstädernas arkitektoniska uppbyggnad och tar oss med på en svindlande resa in, ut och igenom deras strukturer, plötsligt levande och föränderliga. Inspiration till filmerna kommer bland annat från den arkitektoniska rörelsen Metabolism som uppstod i Japan efter andra världskriget. Den riktade in sig på en fusion av idéer om arkitektoniska megastrukturer och biologisk och organisk tillväxt. Här framträder skyskraporna liksom animerade i en ändlös rörelse av horisontella och vågräta åkningar.

Den kinesiska staden Shenzhen visas på Stureplan. Med sin unika stadsplanering och mycket snabba tillväxt står Shenzhen ut med arkitektur av stål, glas och stora parker. Här böljar staden fram och tillbaka, drömskt och suggestivt. Även Hongkong, som visas på Kungsgatan, framträder färgstarkt, inbäddad i höga, grönskande berg.

På Katarinahissens tre skärmar visas den första filmen i sviten, Osaka. Den är dovare i sin färgskala än de andra två och utgörs av tre tagningar över olika områden i staden. Varje del visas på en egen skärm och rör man sig mot Gamla stan finns möjlighet att se dem alla tre samtidigt.

– Det känns väldigt roligt att få visa delar av hela sviten samtidigt. För mig som i mångt och mycket utgår från stadens strukturer, både konceptuellt och visuellt, blir det på ett sätt kongenialt att ta över Stockholm på det här sättet, säger AUJIK.

De tre filmerna i Spatial bodies beskriver olika urbana landskap som genom AUJIKS bearbetning framträder snarlika organiska livsformer. Med hjälp av tekniken AR, augmented reality (förstärkt verklighet) förhöjs de arkitektoniska elementen och en nästan magisk upplevelse av stadslandskapet framträder. I sitt arbete med filmerna har han bla använt sig av drönarfilm, datorrendering, 3D-teknik och digitala kartsystem.

Bakgrund

Under 2021 har Stockholm konst bjudit in sex svenska och internationella konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.

Om konstnären

AUJIK är utbildad vid Umeå konsthögskola och bor och arbetar sedan tolv år i Kyoto, Japan. Hans videor är representerad av BANK mabsociety gallery i Shanghai och har under de senaste åren visats flitigt på internationella utställningar och biennaler.

Mer information om konstnären och verket: Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst 08-508 31 320

Presskontakt, kulturförvaltningen: Carolina Ekéus 076-123 18 80

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Osaka visas på Katarinahissen
Osaka visas på Katarinahissen
Ladda ned bild
Hongkong visas på Kungsgatan
Hongkong visas på Kungsgatan
Ladda ned bild
Shenzhen visas på Stureplan
Shenzhen visas på Stureplan
Ladda ned bild
Konstnären AUJIK
Konstnären AUJIK
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Taikotrummor, kungliga hästar och digitalt dansgolv i Kulturnattens sex timmar långa livesändning!19.4.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under Kulturnatt Stockholms sex timmar långa sändning “Kulturnatts-TV” får vi inte bara uppleva världspremiären av Aino Tenkanens “Inner Circle” på Konserthuset Stockholm utan också besöka Livrustkammaren och Hovstallet, se indigofärgning till rytmerna av taikotrummor och shinobuéflöjt, dansa på Kvinnohistoriskas och Scenkonstmuseets digitala dansgolv och mycket mer!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum