ŠKODA Sverige

Stad på Alaskas sydkust ändrar namn – Kodiak blev Kodiaq för en dag

Dela

Staden Kodiak på ön med samma namn utanför Alaska bytte namn i fredags. I samband med offentliggörandet av namnet på SKODAs nya SUV genomgick staden ett namnbyte. Från Kodiak till modellnamnet på SKODAs nya bil – ”Kodiaq”.

Det var i fredags när SKODA offentliggjorde namnet på sin nya bilmodell Kodiaq som den tjeckiske biltillverkaren valde att genomföra en namnkupp i Alaska. Som en del av en global kampanj undersökte man rötterna till namnet och kopplingen mellan nya SKODA Kodiaq och ön på Alaskas sydkust. 

På urinvånarnas språk är Kodiak inte bara namnet på ön utanför Alaskas sydkust, det är också namnet på världens största björn. Kodiakbjörnens population uppgår till omkring 3 500 individer som alla lever på ön Kodiak. Från Europa tar det cirka tio timmar att resa med flyg till Alaskas största stad Anchorage, vidare är det 650 kilometer till ön Kodiak som ligger på Alaskas sydkust och som till storleken är ungefärligt jämförbar med Korsika. 

Ön Kodiak är ett paradis av naturlig skönhet där oländiga bergstoppar, smala fjordar, hemliga sjöar och enorma skogar formar landskapet. Ett landskap som bildar en optimal terräng för en SUV såsom nya SKODA Kodiaq. Här kan den nya bilmodellen bevisa sina kvaliteter som stark, pålitlig och anpassad för dagligt bruk i hårda förhållanden. 

SKODA har nyfiket och utförligt undersökt livet på Kodiak-ön och språket som talas av urinvånarna – Alutiiqerna. De kallar Kodiakbjörnen för Taq uka 'aq där bokstaven “q” i slutet är typiskt för namn på djur. SKODA har valt att använda denna bokstav i slutet av den nya SUV:ens modellnamn för att visa respekt för språket hos öns urinvånare.

För ytterligare information kontakta Mikael Sandberg pressansvarig Skoda Sverige, 08-120 811 12, 073-26 26 043,mikael.sandberg@skoda.se  

SKODA sålde över 1 miljon bilar till sina kunder under 2015. Företaget tillverkar för närvarande sina bilar i Tjeckien, Ukraina, Kazakstan, Ryssland, Bosnien-Hercegovina, Indien och Kina. Totalt har Skoda Auto över 25 800 anställda och finns representerade på över 100 marknader.

Staden Kodiak byter namn till Kodiaq för en dag.
Fler videor

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Myndigheter och bland andra öns brandkår deltog i kampanjen. De ändrade namnet på stadsskyltar, bilar och reklamtavlor.
Myndigheter och bland andra öns brandkår deltog i kampanjen. De ändrade namnet på stadsskyltar, bilar och reklamtavlor.
Ladda ned bild

Dokument

Om

ŠKODA Sverige
ŠKODA Sverigehttp://www.skoda.se
ŠKODA AUTO
är en av världens äldsta biltillverkare. Företaget grundades 1895 – under bilismens allra första tid. I dag har företaget fortfarande sitt huvudkontor i Mladá Boleslav.
• erbjuder för närvarande modeller som: FABIA, RAPID, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ and SUPERB.
• levererade fler än 1,2 miljoner bilar till kunder globalt 2017.
• har varit en del av Volkswagen Group sedan 1991 som är en av de mest framgångsrika biltillverkarna i världen. Tillsammans med koncernen utvecklar och tillverkar SKODA bilar, såväl som komponenter, motorer och växellådor.
• har verksamhet på tre platser i Tjeckien och producerar bilar i Kina, Ryssland, Slovakien, Algeriet och Indien genom koncernsamarbeten, samt i Ukraina och Kazakstan genom lokala samarbetspartners. har över 30 000 medarbetare globalt och finns på fler än 100 marknader.

Följ ŠKODA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ŠKODA Sverige

Världspremiär: ŠKODA VISION X - en fyrhjulsdriven gashybrid6.3.2018 08:20Pressmeddelande

Sportig, kompakt och fullproppad av avancerad teknik: Nya VISION X är ŠKODAs koncept för framtidens urbana crossover. Med karaktär och egenskaper från företagets populära SUV-modeller, men med framtidens teknik visar nya VISION X en av tekniken för hållbarhet mobilitet enligt ŠKODA framöver. Kupén är full av innovativa infotainments-lösningar och under skalet sitter den unika hybriddrivlinan. Genom att kombinera en biogas-motor med eldrift har VISION X både klimatsmart prestanda och användarvänlighet.

ŠKODA på bilsalongen i Genève 2018: En glimt rakt in i framtiden för hållbar mobilitet5.3.2018 15:11Pressmeddelande

Den tjeckiska biltillverkaren ŠKODA presenterar en rad nyheter och uppdateringar under 2018 års bilsalong i Genève. Med det nya hybridkonceptet VISION X – en bil som kombinerar el och gasdrift – i ramljuset tillsammans med nya uppdaterade ŠKODA FABIA visar företaget såväl en tydlig väg in i framtiden som utvecklingen av det nuvarande modellprogrammet. Dessutom debuterar ŠKODA KODIAQ Laurin & Klement som är den mest exklusiva versionen någonsin av den nya succésuven samtidigt som OCTAVIA RS lanseras med avancerat Challenge Plus-paket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum