ŠKODA Sverige

Stad på Alaskas sydkust ändrar namn – Kodiak blev Kodiaq för en dag

Dela

Staden Kodiak på ön med samma namn utanför Alaska bytte namn i fredags. I samband med offentliggörandet av namnet på SKODAs nya SUV genomgick staden ett namnbyte. Från Kodiak till modellnamnet på SKODAs nya bil – ”Kodiaq”.

Staden Kodiak byter namn till Kodiaq för en dag.
Fler videor

Det var i fredags när SKODA offentliggjorde namnet på sin nya bilmodell Kodiaq som den tjeckiske biltillverkaren valde att genomföra en namnkupp i Alaska. Som en del av en global kampanj undersökte man rötterna till namnet och kopplingen mellan nya SKODA Kodiaq och ön på Alaskas sydkust. 

På urinvånarnas språk är Kodiak inte bara namnet på ön utanför Alaskas sydkust, det är också namnet på världens största björn. Kodiakbjörnens population uppgår till omkring 3 500 individer som alla lever på ön Kodiak. Från Europa tar det cirka tio timmar att resa med flyg till Alaskas största stad Anchorage, vidare är det 650 kilometer till ön Kodiak som ligger på Alaskas sydkust och som till storleken är ungefärligt jämförbar med Korsika. 

Ön Kodiak är ett paradis av naturlig skönhet där oländiga bergstoppar, smala fjordar, hemliga sjöar och enorma skogar formar landskapet. Ett landskap som bildar en optimal terräng för en SUV såsom nya SKODA Kodiaq. Här kan den nya bilmodellen bevisa sina kvaliteter som stark, pålitlig och anpassad för dagligt bruk i hårda förhållanden. 

SKODA har nyfiket och utförligt undersökt livet på Kodiak-ön och språket som talas av urinvånarna – Alutiiqerna. De kallar Kodiakbjörnen för Taq uka 'aq där bokstaven “q” i slutet är typiskt för namn på djur. SKODA har valt att använda denna bokstav i slutet av den nya SUV:ens modellnamn för att visa respekt för språket hos öns urinvånare.

För ytterligare information kontakta Mikael Sandberg pressansvarig Skoda Sverige, 08-120 811 12, 073-26 26 043,mikael.sandberg@skoda.se  

SKODA sålde över 1 miljon bilar till sina kunder under 2015. Företaget tillverkar för närvarande sina bilar i Tjeckien, Ukraina, Kazakstan, Ryssland, Bosnien-Hercegovina, Indien och Kina. Totalt har Skoda Auto över 25 800 anställda och finns representerade på över 100 marknader.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Myndigheter och bland andra öns brandkår deltog i kampanjen. De ändrade namnet på stadsskyltar, bilar och reklamtavlor.
Myndigheter och bland andra öns brandkår deltog i kampanjen. De ändrade namnet på stadsskyltar, bilar och reklamtavlor.
Ladda ned bild

Dokument

Om

ŠKODA Sverige
ŠKODA Sverigehttp://www.skoda.se
ŠKODA AUTO
är en av världens äldsta biltillverkare. Företaget grundades 1895 – under bilismens allra första tid. I dag har företaget fortfarande sitt huvudkontor i Mladá Boleslav.
• erbjuder för närvarande modeller som: FABIA, RAPID, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ and SUPERB.
• levererade fler än 1,2 miljoner bilar till kunder globalt 2017.
• har varit en del av Volkswagen Group sedan 1991 som är en av de mest framgångsrika biltillverkarna i världen. Tillsammans med koncernen utvecklar och tillverkar SKODA bilar, såväl som komponenter, motorer och växellådor.
• har verksamhet på tre platser i Tjeckien och producerar bilar i Kina, Ryssland, Slovakien, Algeriet och Indien genom koncernsamarbeten, samt i Ukraina och Kazakstan genom lokala samarbetspartners. har över 30 000 medarbetare globalt och finns på fler än 100 marknader.

Följ ŠKODA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ŠKODA Sverige

Rekordmånga leveranser samt högre försäljningsintäkter och rörelseresultat för ŠKODA första halvåret 20173.1.2018 13:52Pressmeddelande

Rekordmånga leveranser: Ökning med 2,8 procent till 585 000 bilar Försäljningsintäkterna ökade med 22,6 procent till 8 720 miljarder euro Rörelseresultat på 860 miljoner euro, ökning med 25,5 procent Södertälje, 31 juli 2017 – Framgångarna för ŠKODA fortsätter. Under första halvåret 2017 ökade den tjeckiska biltillverkaren såväl antalet leveranser som omsättningen och vinsten. Från januari till juni ökade leveranserna till kunder med 2,8 procent till rekordhöga 585 000 bilar. Försäljningsintäkterna växte med 22,6 procent till 8 720 miljarder euro och jämfört med samma period förra året ökade rörelseresultatet med 25,5 procent till 860 miljoner euro. ”ŠKODA växte starkt även under första halvan av 2017”, säger företagets CEO Bernhard Maier. ”Vårt moderna och attraktiva modellutbud utökades i februari med en viktig komponent, nya ŠKODA KODIAQ, som tagits emot extremt väl av kunderna. Efterfrågan är fortsatt hög och arbetet i fabrikerna går på full kapacitet. Vi ser optimistiskt på det an

ŠKODA firar sitt mest framgångsrika motorsport-år någonsin – fortsätter med Tidemand/Andersson13.12.2017 08:00Pressmeddelande

Med en världsmästartitel, fem regionala mästerskapstitlar och hela 14 nationella är 2017 utan tvekan det mest framgångsrika motorsport-året i företagets historia. Bilen, ŠKODA FABIA R5, dominerar WRC 2-mästerskap runt om i världen i händerna på såväl fabriks- som privatteam. Världsmästarna Pontus Tidemand och Jonas Andersson fortsätter hos ŠKODA Motorsport som till 2018 dessutom kommer med sin yngsta föraruppställning någonsin till världsmästerskapet WRC 2.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum