Stockholms stad

Staden utökar källsortering på allmän plats

Dela

Nu inleder Stockholms stad en ny försöksperiod med källsortering på allmän plats. Källsorteringsmoduler ställs ut på 38 platser, vilket är dubbelt så många som förra året. Syftet med försöket är att samla in kunskap om vilken sorts system, utformning och placering som ger bäst sorteringsresultat.

Stadens källsorteringsmoduler är avsedda för det skräp som stockholmarna slänger i stadsmiljön. Det handlar om picknickskräp som kaffemuggar, glasspapper, matförpackningar, flaskor, frukt- och matrester. Modulerna står ute hela sommarsäsongen från april till oktober.

Sedan starten 2015 har staden både utökat och omformat försöket för att kunna testa flera olika lösningar. Första året genomfördes försöket i tre parker – året därpå utökades det till sammanlagt 17 platser.

I år mer än dubbleras antalet till 38 platser, främst i anslutning till torg och gångstråk. Modulerna har utformats med de insamlingskärl som visat sig fungera bäst – pappersförpackningar, glas och övrigt avfall.

– I förra årets utvärdering kunde vi se att stockholmarna uppskattade försöket och att källsorteringskärlen verkligen användes. Det gör det så klart extra roligt att nu fortsätta försöket och se hur vi kan få sorteringen att fungera ännu bättre, säger Susanne Pettersson, projektledare på trafikkontoret.

Även i år kommer staden att göra mätningar under sommaren och en utvärdering efter försöksperiodens slut.

För att uppmuntra stockholmarna att källsortera sitt picknickskräp har trafikkontoret tillsammans med Håll Sverige Rent också tagit fram en animerad film som finns tillgänglig på stockholm.se/kallsortering.

Kontakt: Erik Johansson, pressansvarig, trafikkontoret: tel. 08-508 262 82, erik.g.johansson@stockholm.se

Läs mer: www.stockholm.se/kallsortering

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Översikt av Stockholmsenkätens resultat för Skärholmens stadsdelsförvaltning 201817.10.2018 13:48Pressmeddelande

När det gäller ANDT-frågor ser vi ett fortsatt positivt resultat när det gäller alkoholkonsumtion, tobak och narkotika. Inga stora variationer har skett över tid. Vad det gäller brott har Skärholmens stadsdelsförvaltning flera utmaningar samtidigt som tryggheten bland flickor ökat. Vi ser också ett ökat deltagande av både flickor och pojkar på fritidsgårdar/mötesplatser: för år 9 ligger Skärholmen högst i staden när det kommer till flickors deltagande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum