Fastighetsägarna

Städer gynnas ekonomiskt av mer kultur

Dela

Mindre städer som vill växa ekonomiskt bör satsa på kultur. När en ny typ av kulturverksamhet etablerar sig i en medelstor stad eller småstad så ökar nämligen omsättningen i stadskärnan starkt. Det visar rapporten Cityindex Insikt som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research. Idag presenteras slutsatser från rapporten på ett seminarium i Almedalen.

Det finns många goda anledningar för städer att satsa på kultur. I små och medelstora städer är den ekonomiska effekten tydlig. Där ökar omsättningen i stadskärnan med i genomsnitt 4,3 procent när en ny kulturverksamhet etablerar sig i stadskärnan. Kultur gynnar stadsliv av flera anledningar. Teatrar, biografer, muséer och gallerier förlänger stadens öppettider vilket medför fler människor i rörelse. Det bidrar till att skapa trygghet och liv i våra städer. 

- Cityindex Insikt visar att kultur inte bara ger staden karaktär och liv under fler av dygnets timmar utan också har konkreta effekter på försäljningen och besöksflödena i stadskärnan. Detta är en viktig insikt att ta med sig för fastighetsägare eftersom detta ett nytt kundsegment för många, säger Helena Olsson, chef stadsutveckling, Fastighetsägarna Stockholm

Rapporten visar också att stadskärnor med stor branschbredd lockar fler besökare. För varje ny bransch som etablerar sig i stadskärnan ökar flödena mellan 1 och 2 procent. Den slutsatsen håller för städer av alla storlekar.

Ytterligare en slutsats är vikten av stor dagbefolkning. Rapporten visar att omsättningen ökar med 3,5 procent i stadskärnan när en ny typ av kontrosverksamhet etableras där. Men även skolor och universitet skapar flöden i stadskärnan som bidrar till trivsel och trygghet.

Rapportens dataanalys kompletteras av ett antal konkreta exempel från olika delar av landet där man framgångsrikt arbetat strategiskt med branschbredd, unikitet och att följa människan för att åstadkomma synnergieffekter och goda resultat.

- I en framgångsrik stadskärna arbetar staden aktörer tillsammans för att skapa plats för möten med ökad flexibilitet och att lyfta stadslivet med bland annat kultur, säger Helena Olsson. 

Fler slutsatser från rapporten presenteras idag på seminariet ”Strategier för ett rikare stadsliv”. Där en panel med bland annat Gerth Wingårdh, Caroline Strand från Visit Stockholm ger sin syn på framgångsfaktorerna för ett rikt stadsliv. Medverkar gör även representanter från Fastighetsägarna och HUI.

Rubrik: Strategier för ett rikare stadsliv
Tid: 12.00 – 12.45, tisdag den 5 juli
Plats: Donnergatan 1, Kårhuset Rindi, "Handelns hus"
Medverkande:
Gert Wingårdh, arkitekt, Wingårdhs
Caroline Strand, vd, Visit Stockholm
Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert, Svensk Handel
Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef, Fabegé
Anna Wiking, Fastighetsägarna
Helena Olsson, Fastighetsägarna
Miko Roth, HUI Research
Emma Hernell, HUI Research

Om Cityindex Insikt
Cityindex är en objektiv, heltäckande och mellan stadskärnor helt jämförbar kartläggning av den kommersiella utvecklingen i samtliga Sveriges 107 stadskärnor.

Cityindex Insikt är en fördjupande undersökning där vi tittar på hur sambanden mellan stadskärnans utbud och flöden och kommersiell omsättning faktiskt ser ut.
Cityindex är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI.


Kontakter

Dokument

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Hyrorna i Stockholm behöver höjas med 9,5 procent28.9.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

För att hantera de kraftiga ränte- och förvaltningskostnaderna skulle hyrorna behöva höjas med upp mot 25 procent under 2023. Enligt den överenskommelse som bostadsmarknadens parter ingick tidigare i år ska dock stor hänsyn tas till tidigare års utveckling, vilket innebär att hyreshöjningen mer än halveras i förhållande till behoven. Fastighetsägarna Stockholms yrkande inför de kommande förhandlingarna om 2023 års hyresjustering är en höjning på 9,5 procent.

Bra att regeringen vill underlätta för fastighetsägare att vräka grovt kriminella5.7.2022 14:22:03 CEST | Pressmeddelande

Regeringen tillsätter en ny statlig utredning med uppdraget att göra det lättare för fastighetsägare att kunna vräka kriminella som använder lokaler och bostäder för brottslighet. – Det är ett stort samhällsproblem att organiserad brottslighet etablerar sig i lokaler som det sedan är mycket svårt för fastighetsägare att bli av med. Det behövs effektiva juridiska verktyg och det är därför bra att regeringen lyssnat på fastighetsbranschen, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum