Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården

Stadsmuseets och Medeltidsmuseets program våren 2019

Dela
Foto: Thomas Karlsson.
Foto: Thomas Karlsson.

Stadsmuseet vid Slussen öppnar igen våren 2019. Då slår vi upp dörrarna till bland annat en helt ny utställning skildrar Stockholms historia. Fram till dess fortsätter vi med visningar och vandringar.

Biljetterna släpps 15 januari.

Stadsvandringar och visningar på stan, program i urval

Kalendarium

För barn: Sportlovsvisningar av Tensta 1969, där vi utforskar en familjs återskapade hem. Våra vandringar för barn i Gamla stan fortsätter: Jakten på Jack, en magisk tur med Jack och hans vänner från de populära barnböckerna; Råttorna i Gamla stan, en historisk och humoristisk vandring som följer en råttfamiljs jakt på bostad; Glömda drakar och skatter, en historisk upptäcktsfärd med skattjakt i Gamla stans gränder. Nyheter för våren är Kapten Skägglös, en familjevisning av Vindragarlagets skrålokal vid Skeppsbron och Den goda munken, där vi besöker Svartbrödraklostrets källare och får höra om Heliga Birgitta, pesten, skatter och mirakler.

Våra museilägenheter på stan öppnar: Vindragarlagets skrålokal, Svartbrödraklostrets källare och den överdådiga Stuckatörens våning. I Barnrikehuset lär vi känna tiden strax före andra världskriget och hur familjer påverkades, i Blockmakarens hus upplever vi livet för enkelt folk i början av 1900-talet.

Gratisvandringarna i Slussenområdet på onsdagar fortsätter, där vi berättar om de arkeologiska utgrävningarna och platsens historia.

Vi cykelvandrar längs Hammarbyleden, Göta landsväg i Söderort och över Järvafältet.

Alla dryckeshistoriskt intresserade ges två nya vandringar: Söders öl från tunna till tapp och Vinets väg från kanna till krog i Gamla stan.

Under våra medeltidsvandringar i Gamla stan får vi höra om vardagsliv och festligheter för 600 år sedan. I Grändernas hemligheter ges historien bakom välkända – och ibland lite knasiga – gatunamn i Gamla stan.

Dessutom arkitekturvandringar, visningar av Stadsmuseets samlingar och turer genom förorternas historia.

Medeltidsmuseet

Lär känna medeltidsmänniskan, hennes vardag och sysselsättning i staden. Här kunde livet vara fest, lycka och sorg. Möt hantverkarna, försäljarna och krögarna i husen runt torget. Upplev stillheten i kyrkan, besök rådstugan, klostergången och örtagården. Se den riktiga stadsmuren från 1530 som går rakt igenom museet. Och möt döden på galgbacken. Fri entré.

Gratis visningar av museet varje tis–sön kl 13–13.30. På onsdagar är visningen på lätt svenska. På lördagar är visningen familjeanpassad.

Två nya utställningar öppnar: Fynden berättar, med föremål från utgrävningen av Slussen, och Återskapat 1471, där S:t Olofs Gille visar hantverk utifrån historiska fynd.

På Medeltidsmuseet, program i urval

Kalendarium

Sportlov och påsklov: draktillverkning i lera i Hantverkstan, dagliga familjevisningar, dråpliga dramatiserade visningar, ficklampsvisning och vandringar i Gamla stan. Och i vår dockteater väcks legenden om drakdödaren Göran till liv.

I temavisningar med fri entré får vi möta medeltida mödrar i Värsta morsan, lära oss om vad skelettfynd kan berätta om det medeltida livet och höra om utgrävningarna på Helgeandsholmen 1978–1980.

Föreläsningar ger kunskap om läkeväxter och örtmagi, medeltida säckpipor och de tidiga städernas framväxt i Mälardalen.

Och Kulturnatten bjuder som vanligt på bland annat visningar och rysligheter i den sena timmen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Thomas Karlsson.
Foto: Thomas Karlsson.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården
Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården



https://stadsmuseet.stockholm

Vår uppgift är att öka kunskapen om och intresset för Stockholms historia. Genom att förstå hur staden vuxit fram och hur skiftande livet varit för stockholmare under olika tider får vi bättre möjligheter att förstå dagens stad. Det tror vi är viktigt för alla som bor och lever i Stockholm.

Som en kunskapsinstitution värnar vi om Stockholms gemensamma minne och kulturarv. Vi forskar och dokumenterar, inventerar, publicerar och förmedlar kunskap om vår stad. Vi förvaltar omfattande samlingar som ständigt växer.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye