Jernkontoret

Stålindustrin följer upp och synar egen klimatfärdplan

Dela

I april 2018 presenterade svensk järn- och stålindustri, som första bransch i Sverige, en klimatfärdplan för en fossilfri och konkurrenskraftig stålindustri i Sverige. Den 21 april är branschen åter först på bollen med att lansera en uppföljning av klimatfärdplanen. Rapporten finns att ladda ner redan nu och anmälan till den digitala lanseringen är öppen.

I april 2018 presenterade svensk järn- och stålindustri, som första bransch i Sverige, en klimatfärdplan för en fossilfri och konkurrenskraftig stålindustri i Sverige. I en första uppföljningsrapport sammanfattar branschen huvudpunkterna i klimatfärdplanen och följer upp vad som hänt sedan 2018. Även nu är järn- och stålindustrin först på bollen.

Ladda hem: Klimatfärdplanen – sammanfattning och uppföljning 2020 (pdf, 1 Mb)

Beställ ett tryckt exemplar här (jernkontoret.se)

– Mycket har hänt sedan 2018. Tempot för att satsa och ställa om har inte avtagit, snarare ökat. En rad satsningar har initierats och blivit verklighet sedan lanseringen av vår klimatfärdplan. Stora kliv och teknikskiften löper parallellt med små, viktiga projekt som skruvar i detaljerna. Med rätt förutsättningar, inte minst politiska beslut för tillväxt och konkurrenskraft, kan fler åtgärder genomföras och vår vision om fossilfrihet bli verklighet, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Digital lansering och samtal om klimatfärdplanens politiska nytta

I samband med att Klimatfärdplanen – sammanfattning och uppföljning 2020 lanseras bjuder Jernkontoret in till ett samtal med bland andra Annika Jacobson, statssekreterare på miljödepartementet, Johan Kuylenstierna, ordförande för Klimatpolitiska rådet och Mikael Román, analytiker på Tillväxtanalys. Frågeställningen är om och i så fall hur klimatfärdplanerna kan göra mer nytta när politiska klimatstrategier mejslas fram.

– Det arbete för en hållbar omställning som sker inom järn- och stålindustrin har potential att ge klimateffekt på riktigt. Industrin tar egna initiativ och vi märker att marknaden och kunderna efterfrågar hållbara produkter. Nu vill vi se en industripolitik som stöttar och skapar förutsättningar för vår omställning, inte fler regleringar och hot om höjda skatter, vi har kommit längre än så, säger Helén Axelsson, energi- och miljödirektör på Jernkontoret och en av deltagarna i det politiska samtalet den 21 april.

Den 21 april kommer Jernkontoret dessutom att berätta om Samforsk klimat, ett initiativ som arbetar med att kartlägga och stötta forskning som bidrar till att göra järn- och stålindustrin fossilfri.


Välkommen att delta vid lanseringen!

Lansering och samtal sker digitalt den 21 april kl. 10.00 via Jernkontorets youtubekanal:  https://youtu.be/qj4QTlrr_jY

Läs mer och anmäl dig här: Vi synar klimatfärdplanen! (jernkontoret.se) 

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska järn- och stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska järn- och stålföretagen. Jernkontoret företräder järn- och stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

Liveföreläsning om vikingatidens handelsnätverk i Östersjöområdet10.5.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 12 maj föreläser Charlotte Hedenstierna-Jonson, arkeolog och forskare vid Uppsala universitet, om vikingatidens handelsnätverk i Östersjöområdet. Detta är den sista föreläsningen av fem i Jernkontorets bergshistoriska utskotts föreläsningsserie om järnets roll under vikingatid och tidig medeltid. De redan genomförda föreläsningarna kan ses i efterhand på Jernkontorets webbplats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum