Växjö stift

Ställ inte in gudstjänster - fira fler!

Dela

Biskop Fredrik Modéus skriver brev till stiftets kyrkoherdar och uppmanar, med anledning av förbudet mot sammankomster för fler än 50 personer, till fler gudstjänster. Detta för att alla som vill ska kunna fira gudstjänst - bara inte samtidigt! Även digitala andakter, telefonandakter och andra kreativa lösningar uppmuntras! Ställ inte in - ställ om, är det tydliga budskapet.

Brevet i sin helhet:

Kära kyrkoherdar,

Dagens regeringsbeslut som förbjuder allmänna sammankomster med fler än 50 personer påverkar naturligtvis många församlingars gudstjänstliv. Regeringens och Folkhälsomyndighetens tydliga budskap vid dagens presskonferens var att situationen nu kräver stora insatser från oss alla. Jag vill be dig som kyrkoherde att skyndsamt skicka detta brev vidare till anställda och förtroendevalda.

För gudstjänstlivet i Växjö stifts församlingar betyder regeringens beslut att från och med söndagen den 29 mars är antalet gudstjänstdeltagare per gudstjänst begränsat till maximalt 50 personer. Antalet inkluderar präst, vaktmästare, musiker, kyrkvärd, kör etc. och ordningen gäller till dess regeringen förändrar regelverket. I kyrkor där 50 personer endast ryms om gudstjänst- firarna sitter tätt samman minskas det maximala antalet gudstjänstdeltagare till det antalet personer som kyrkoherden beslutar. En utgångspunkt kan vara att gudstjänstdeltagarna ska ha möjlighet att sitta med 1-2 meters avstånd till varandra.

Jag vill uppmuntra dig som är kyrkoherde i en församling där en eller flera kyrkor brukar samla över 50 gudstjänstdeltagare att ställa om så att ni i aktuella kyrkor firar flera smågudstjänster i stället för en stor. Det är naturligtvis en pedagogisk utmaning att få människor att komma på ett annat klockslag än det vanliga, men det är en bättre ordning än att människor ska hindras från att fira gudstjänst. Var också flexibla så att ni, om behov uppstår, kan fira extra gudstjänster direkt efter ordinarie.

Denna rekommendation är som ni förstår exceptionell. Vi är fortfarande bara i början av smitt- spridningen och stora uppoffringar krävs och kommer att fortsätta att krävas av oss. Guds- tjänsten är själva livsnerven för oss som kristna. Det är min absoluta åsikt att gudstjänst ska fort- sätta att firas så länge det är möjligt för människor att samlas. Kyrkans klockor ska ringa, guds- tjänst ska firas och kyrkor ska hållas öppna och tillgängliga för människors enskilda bön och andakt på tider då gudstjänst inte firas.

De flesta kyrkor samlar färre gudstjänstfirare än normalt. Många ”trotjänare” stannar hemma då de tillhör en riskgrupp. Låt inte kontakten med människorna upphör bara för att de är för- hindrade att komma till gudstjänsten, intensifiera kontakten istället. Ring och hör efter hur de mår, erbjud hjälp med t.ex. matinköp. Kanske kan ni fira en enkel ”telefonandakt” med bön och välsignelse? Tillgängliggör församlingens gudstjänster digitalt. Dela predikan med de som inte kan komma.

Kyrkans uppdrag är att förkunna evangeliet om Kristus även i tider då vi behöver göra det på nya sätt. Vi behöver fortsätta att be för världen, samhället och människorna. Vi behöver fortsätta att be för sjukvårdspersonal, beslutsfattare och sjuka. Vi behöver fortsätta att be för utsatta, svaga och döende.


+Fredrik biskop i Växjö stift

Nyckelord

Kontakter

Biskopen svarar gärna på frågor och medverkar i intervju. Kontakta Emilia Lindstrand, tfn 0470-773831, emilia.lindstrand@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum