Skara stift

Ställ inte in, ställ om

Dela

"Vi måste ta hand om varandra". Det är biskop Åke Bonniers budskap denna tid. Nu, kanske mer än någonsin, är det av största vikt att visa varandra omsorg. Det viktiga nu är att hjälpa varandra och skapa möjligheter att fortsätta vara kyrka lokalt i denna utmanande situation.

Foto: Greger Hatt
Foto: Greger Hatt

Igår skrev biskop Åke även ett brev till alla kyrkoherdar i Skara stift. I det brevet stod det bland annat: "Ställ inte in! Ställ om! Som kyrka är vi kallade att förkunna evangeliet också i kristider. Att ställa om handlar om att se hur det kan ske lokalt och på alla möjliga sätt." 

Det handlar om att fortfarande vara en bärande kraft av tro och hopp i en svår tid. I tider där vi behöver isolera oss mer kan oro vara svår att bära ensam. Därför är det viktigt att fortfarande fira gudstjänst, men på ett klokt sätt.

Han uppmanar också församlingarna och pastoraten att fundera på hur verksamheten kan fortsätta i den mån det är möjligt utifrån Folkhälsomyndighetens råd och lokala förutsättningar. 

Biskop Åke förmedlar också i ett filmklipp på Skara stifts facebooksida och webb vikten av att vi har omsorg om varandra. Åke Bonnier poängterar att det är viktigare än någonsin att visa omsorg och medmänsklighet.
- Idag är det många som inte kan, vill eller får gå ut. Då kan ett telefonsamtal betyda gränslöst mycket. Eller att någon går och handlar åt vederbörande.
Han menar att det kan finnas andra aspekter på coronavirusets konsekvenser.
- Vi lever i ett samhälle som ibland är väldigt egoistiskt. Jag tänker att det här, mitt i allt förskräckligt, kan föra oss lite närmare varandra.

Flera pastorat och församlingar berättar i sociala medier om hur det organiseras hjälp med handling och hämtning av mediciner, promenadgrupper, klockringning för bön i hemmen och telefonnummer för den som behöver prata av sig om sin oro. Detta är bara några exempel och det finns många goda krafter och initiativ i församlingar och pastorat runt om i Skara stift och i hela landet.  

”Omsorgens Gud kallar dig och mig till omsorg. En omsorg som handlar om medmänsklighet” Se biskop Åkes uppmuntran till omsorg om varandra.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Greger Hatt
Foto: Greger Hatt
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 109 församlingar samlade i 42 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum