Ställ krav på mindre antibiotikaanvändning vid inköp av kött! (publicerad i Dagens Samhälle 16 november 2018)
Att äta en bit kött från ett djur som behandlats med antibiotika innebär inte att man får i sig rester av antibiotika, vilket tyvärr är en vanlig missuppfattning. Att producenter märker produkter med antibiotikafritt är därför både vilseledande och onödigt. Problemet är istället att antibiotika används i onödan och i en sådan omfattning vid djuruppfödning att de bakterier som vi människor kan drabbas av inte längre reagerar på de antibiotikasorter som finns.
Sverige införde redan 1986 ett förbud mot antibiotika som tillväxtfrämjande medicinering vid djuruppfödning. Det har bidragit till att antibiotikaanvändningen till djur idag är bland de lägsta inom EU och enbart sker för medicinska behov.
Även om svenska bönder är bland de bästa i världen när det gäller ansvarsfull antibiotikaanvändning, kan inte livsmedelsbranschen i Sverige luta sig tillbaka. Problemet är globalt och vi importerar kött från andra länder. Dessvärre kan vi inte lita på att djuruppfödare i andra länder gör som svenska bönder. På gårdar inom EU förekommer det fortfarande att djuren ges antibiotika i foder i förebyggande syfte för att undvika att de blir sjuka.
På gårdar i USA ges dessutom antibiotika till djur i tillväxtfrämjande syfte.Den höga antibiotikaanvändningen inom EU är anmärkningsvärd eftersom det redan för drygt tio år sedan beslutades om en lag med samma innebörd som den svenska. Antibiotika skulle enbart användas i medicinskt syfte. Det är därför glädjande att EU-parlamentet nyligen satte ned foten och bestämde att det inte får förekomma efter 2021.
Dagligvaruhandeln i Sverige har inlett ett arbete för att bidra i arbetet mot antibiotikaresistens. Sedan nästan tre år tillbaka har vi en branschöverenskommelse som ställer krav på utländska leverantörer av färskt kött till våra egna märkesvaror. Bland annat kräver vi att antibiotika inte ska användas i förebyggande syfte och att det ska vara ordning och reda i dokumentationen. Sedan branschöverenskommelsen slöts har vi haft fruktsamma diskussioner med leverantörer inom och utanför EU. Vi upplever att många utländska gårdar har ställt om sin hantering av antibiotika för att leva upp till våra krav. Förhoppningsvis leder det till att fler väljer att göra detsamma. Vi arbetar nu också med att hitta fler svenska alternativ till produkter där det är svårt att hitta producenter som är ansvarstagande när det gäller antibiotikaanvändningen.
Det är viktigt att det ställs minst samma krav på det kött som används på restauranger och i offentliga verksamheter, som inom dagligvaruhandeln. Vi uppmanar kommuner och landsting som inte redan gör det att faktiskt ställa tydliga krav vid inköp av kött. När vi har en regering på plats förutsätter vi att den också prioriterar frågan om minskad antibiotikaanvändning och att driva den vidare inom EU.
Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel
Kontakter
Anna JönssonKommunikationschef
Tel:0709-803209anna.jonsson@svdh.seBilder
Om
Svensk Dagligvaruhandel är branschorganisation för dagligvaruhandeln som är en viktig del av livsmedelskedjan. Vi tar fram branschriktlinjer och överenskommelser, svarar på remisser och arbetar med samhälls- och näringspolitiska frågor. Våra medlemsföretag är Axfood, City Gross, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.
Följ Svensk Dagligvaruhandel
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Dagligvaruhandel
Fakta om maten: Svenska hushåll spenderar allt mindre andel av sina inkomster på livsmedel16.4.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Mat på bordet har i alla tider varit en nödvändighet. Men trots att en kraftigt ökad köpkraft hos svenska hushåll har inneburit att hushållen över tid ökat sin konsumtion har andelen de spenderar på livsmedel och alkoholfria drycker samtidigt minskat rejält. Det visar en ny rapport Svensk Dagligvaruhandel tagit fram och som publiceras idag.
Påsken drev försäljningen i dagligvaruhandeln i mars16.4.2024 06:15:00 CEST | Pressmeddelande
Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent under mars 2024, jämfört med samma månad 2023, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex.
Matmissionen summerar 2023 i ny rapport12.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Förra året fortsatte expansionen av Matmissionen genom sitt gemensamma samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörerna. Den 12 april släpper Matmissionen en ny årsrapport som sammanfattar den totala samhällsnyttan som verksamheten skapade under 2023.
Livsmedelsbranschen enade kring gemensam klimatberäkning22.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Branschorganisationerna Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel har kommit överens om en beräkningsmetod som förenklar jämförelser och främjar öppenhet kring livsmedels klimatpåverkan. Detta skapar möjligheter att stärka hållbarhetsarbetet, bidrar till samsyn kring beräkningar av en produkts klimatpåverkan och ger incitament för omställning.
Matsvinnet fortsätter minska i dagligvaruhandeln18.3.2024 13:51:48 CET | Pressmeddelande
Alldeles för mycket livsmedel som produceras blir idag till matsvinn. Men ny statistik från Naturvårdsverket visar att livsmedelsavfall från dagligvaruhandeln fortsätter att minska. Mellan åren 2022 och 2021 minskade det med 2 procent. Tidigare år, mellan 2021 och 2020 var minskningen dessutom hela 10 procent. De svenska dagligvaruhandelsaktörerna har länge arbetat aktivt med mätbara mål för att minska sitt matsvinn.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum