Region Uppsala

Stamrenovering av Wiks slott är påbörjad

Dela
Nu har den inplanerade stamrenoveringen av Wiks slott påbörjats. Fastighets- och servicenämnden beslutade i september 2020 att tidigarelägga renoveringen på grund av coronapandemin som minskat beläggningen på konferensanläggningen. Stamrenoveringen beräknas vara klar den 15 augusti med en total investeringskostnad på 12,5 miljoner kronor.

Stamrenoveringen innebär att slottets samtliga VVS-installationer byts ut då de nått, och i vissa fall överskridit, sin tekniska livslängd. De nya VVS-installationerna kommer dock att förläggas till samma platser som de gamla och stor hänsyn tas till att slottet är en kulturmärkt byggnad. Byggnaden är byggnadsminnesförklarad sedan 1982 vilket är det starkaste kulturhistoriska skydd bebyggelse i Sverige kan åtnjuta.

-   Wiks slott har stora kulturvärden och att göra denna stamrenovering är att investera för både nutid och framtid. Det är viktigt att slottet och hela Wikområdet tas om hand på bästa sätt för att länets invånare ska kunna fortsätta ta del av denna rika kulturmiljö säger Annika Eklund, kulturdirektör på Kultur och bildning.

-   Även om själva slottsbyggnaden nu står tom innebär det inte att slottets konferensverksamhet har pausat, den bedrivs fortfarande men i andra närliggande lokaler. Även caféet och restaurangen har öppet som vanligt, givetvis med samma restriktioner som alla andra restauranger under den pågående coronapandemin, fortsätter Annika Eklund.

Wiks slott har anor från 1200-talet men själva slottsbyggnaden uppfördes under senare delen av 1400-talet och stod klar ca år 1500. Sedan 1923 har Wiks slott varit i Region Uppsalas ägo (tidigare Landstinget i Uppsala län) och dåvarande landstinget flyttade sin folkhögskola dit 1926. Hösten 1986 startade konferensverksamhet där i mindre skala, först i folkhögskolans regi. På området finns förutom slottet och folkhögskolan även en naturpark och en populär badplats. Fastighet och service förvaltar Region Uppsalas byggnader på Wik och Kultur och bildning hyr internt alla lokaler som hör till slottet och folkhögskolan som båda är enheter inom Kultur och bildning.

Stamrenoveringen har föregåtts av en förstudie och en programrapport och de planerade åtgärderna är framtagna i nära samarbete med byggnadsantikvarie på Upplandsmuseet, som även gjort en antikvarisk förundersökning. Projektet tjuvstartade 2018 med helrenovering av slottsköket på grund av en vattenskada och då hittades medeltida lämningar. Målet nu är att byta uttjänta spillvattenrör och värmerör i hela byggnaden samt göra en helrenovering av toaletter och byte av fläktar. Upphandlad entreprenör är Stockholm södra bygg.

-   Denna stamrenovering är helt nödvändig eftersom slottets värme-, vatten- och avloppsrör överskridit sin normala livslängd med 40-50 år. Gör vi inte detta nu så finns en stor risk för så allvarliga skador på byggnaden att en renovering blir svår att genomföra och väsentligt kostsammare än nu, säger fastighetschef Tomas Eriksson på Fastighet och service.

Nyckelord

Kontakter

Annika Eklund, kulturdirektör, Kultur och bildning, 072-202 86 52, annika.eklund@regionuppsala.se
Tomas Eriksson, fastighetschef, Fastighet och service, 018-611 61 51, tomas.eriksson@regionuppsala.se

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 19 april19.4.2024 16:20:55 CEST | Nyheter

Förstudie inleds för ny ambulansstation i Gränby En förstudie om att bygga en ny ambulansstation i Gränby ska genomföras. Det beslutade sjukhusstyrelsen. Sjukhusstyrelsen tillstyrker också att fastighets- och servicenämnden beslutar att arbete med detaljplan och markanvisningsavtal genomförs parallellt med förstudien. Beslutet fattas under förutsättning att investeringen i en ny ambulansstation i Gränby finns med i den regionplan och budget för 2025-2027 som regionfullmäktige kommer att besluta om i juni. En ambulansstation i Gränbyområdet väntas kunna korta insatstiderna, både till de östra stadsdelarna av Uppsala och till den omgivande landsbygden. (M), (L), (KD) och (SD) ställde sig bakom att förstudien genomförs men reserverade sig mot den andra beslutspunkten. Årsprognos på minus 962 miljoner kronor för Akademiska Efter mars månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 962 miljoner kronor, samma som föregående månad. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligge

Bredbandsutbyggnaden i Uppsala län fortsätter att öka4.4.2024 14:37:23 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu knappt 94 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med 3 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 93,3 procent.

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 mars26.3.2024 16:56:03 CET | Pressmeddelande

Prognos om minus 1,4 miljarder kronor Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1,4 miljarder kronor, vid februari månads utgång. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 889 miljoner kronor, vilket är 886 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Förklaringen till det negativa resultatet är att inflationen är fortsatt hög, vilket påverkar hälso- och sjukvårdens kostnadsläge och kostnader för pensioner. Motsvarande ökning finns inte i skatteintäkterna och generella statsbidrag. Stora utmaningar inom kompetensförsörjningen med fortsatt höga kostnader för inhyrd personal och effektiviseringsåtgärder inom Akademiska sjukhuset som inte bedöms få full effekt är andra orsaker till den negativa prognosen. Månatlig dialog sker med de förvaltningar som har en negativ prognos och arbete pågår i verksamheterna med att hitta ytterligare besparingsåtgärder. I samband med att regionstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye