Svenska institutet för standarder, SIS

Standarden för areamätning har reviderats

Dela

Nu finns den efterfrågade standarden för areamätning i en reviderad upplaga. Den kan tillämpas på alla byggnader utom anläggningar. Bland nyheterna finns förtydliganden kring beräkning av boarea respektive biarea i souterrängvåningar samt förtydligande av definitioner.

Standarden SS 21054:2020, Area och volym för byggnader – Terminologi och mätning används av areamätare, mäklare, arkitekter och byggplanerare, men även av privatpersoner vid planering och projektering av bostäder. Den kan dessutom användas vid bygglov, taxering, värdering, hyressättning, förvaltning samt för statistisk bearbetning.

– Det här är en av våra mest använda byggstandarder. Den har reviderats inom SIS standardiseringskommitté Areamätning och funktionsplanering i  byggnader med representanter från byggentreprenörer, arkitekter och lantmäteri. Även övriga aktörer har fått inkomma med åsikter under ett remissförfarande, säger Viveka Odlén, projektledare vid Svenska institutet för standarder, SIS.

Standarden omfattar allt från termer och definitioner, till mättekniska areabegrepp, måttenheter och avrundning. Den tar också upp mätvärdhet och går i detalj in på definitioner av element som till exempel vikväggar, entresol, fönster, glaspartier, ljusgårdar, pelare, snedtak, takkupor, trappor och ramper.

Den nya utgåvan har även utökats med illustrationer där sådana tidigare saknades. Flera areatyper illustreras med en exempelbyggnad för att underlätta vid mätning och tolkning av standarden. Gränsen för horisontella öppningars bredd har ändrats från 60 till 50 centimeter, för att utrymmet bortom öppningen ska räknas som mätvärt.

– Vi har även gjort förtydliganden om mätning av altaner och flera definitioner har lagts till för att ge stöd, säger Viveka Odlén.

SS 21054:2020, Area och volym för byggnader – Terminologi och mätning 

Handbok som introduktion till standarden

SIS tekniska kommitté Areamätning och funktionsplanering i byggnader

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.

SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder
och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter
som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta
med hjälp av standarder.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Kostnadsfria standarder ska underlätta organisationers krishantering21.4.2020 09:01:06 CESTPressmeddelande

Som en följd av corona-utbrottet tillgängliggörs nu kostnadsfritt ett antal ISO-standarder som företag och andra organisationer kan använda som stöd i sin krishantering kring den pågående covid-19-pandemin. Det handlar om standarder för riskhantering, krishantering, samhällssäkerhet och kontinuitetshantering. SIS erbjuder nu svenska företag och organisationer att använda sig av dessa standarder kostnadsfritt under en begränsad tid.

Kostnadsfria standarder ska underlätta för företag att lägga om produktion15.4.2020 10:08:35 CESTPressmeddelande

Som en följd av corona-utbrottet tillgängliggörs nu kostnadsfritt ett antal globala ISO-standarder som kan användas i samband med covid-19-pandemin. Standarderna omfattar bland annat anestesi och respiratorer, biokompatibilitet av medicinteknik och molekylärbiologisk analys. SIS erbjuder nu svenska företag och organisationer att använda sig av dessa standarder kostnadsfritt under en begränsad tid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum