Sveriges Allmännytta

Standardisering ökar byggtakten – trots det inget förslag om typgodkännande

Dela

Utredningen om bättre konkurrens i bostadsbyggandet har överlämnat sitt betänkande till regeringen. Sveriges Allmännytta är kritisk till att det inte presenteras fler skarpa förslag för att öka det standardiserade byggandet. Positivt är att utredningen visar att lagen om offentlig upphandling har negativa ekonomiska effekter på allmännyttan – det råder alltså inte konkurrens på lika villkor på bostadsmarknaden.

Utredaren konstaterar att allmännyttans ramavtal för Kombohus har medfört lägre kostnader, snabbare processer och lägre hyra per bostadslägenhet.

– Vi är glada över att genom Kombohusen ha kunnat bidra till att det nu finns betydligt fler kvalitativa bostäder som de flesta har råd att efterfråga. Men, det kunde ha byggts betydligt fler på snabbare tid med bättre förutsättningar, säger Jonas Högset, chef fastighet och boende, Sveriges Allmännytta.

Utredaren pekar på att kommunernas kontroll av tekniska egenskapskrav behöver bli mer enhetlig och förutsägbar när det gäller byggnader som tas fram i en standardiserad process, men lämnar inte förslag på lagstiftning. Istället hänvisas till en pågående beredning inom Regeringskansliet.

– Vi hoppades verkligen att utredaren skulle leverera ett brett förankrat förslag till typgodkännande för att möjliggöra ett ökat och snabbare byggande av serietillverkade hus. Att få ett typgodkännande på plats är oerhört viktigt, det är ett arbete Regeringskansliet måste prioritera, säger Jonas Högset.

Utredaren har också haft i uppgift att analysera vad kravet att de allmännyttiga bostadsföretagen ska tillämpa lagen om offentlig upphandling (LOU) har inneburit. Analysen visar på att LOU har en negativ företagsekonomisk påverkan på allmännyttan, det råder alltså inte konkurrens på lika villkor på bostadsmarknaden

– Ett undantag från LOU skulle medföra lägre byggpriser, snabbare byggprocesser och möjliggöra lägre hyror i nya bostäder som allmännyttan bygger. Vi förväntar oss att regeringen tar till sig detta och säkerställer konkurrens på rättvisa villkor, säger Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta. 

Utredaren föreslår också att en ny möjlighet till planavvikelse införs för seriebyggda flerbostadshus i plan- och bygglagen (PBL).

– Om kommunen ges möjlighet att bevilja bygglov för ett seriebyggt flerbostadshus, trots att huset avviker från vad detaljplanen tillåter vad avser omfattning, utformning eller placering skulle det innebära att betydligt fler Kombohus kan byggas runt om i Sverige, säger Jonas Högset.

Webbinarium tisdag 15 december kl.8.30-9.30

Anmäl dig till Sveriges Allmännyttas webbinarium ”Typhusutredningen – mer seriellt byggande och mindre LOU?”.

Läs mer

Utredningens betänkande ”Bygg och bo till lägre kostnad – förslag för bättre konkurrens i bostadsbyggandet”.

För mer information, kontakta:

Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 17, anders.nordstrand@sverigesallmannytta.se

Jonas Högset, chef fastighet och boende, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 10, jonas.hogset@sverigesallmannytta.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Drottninggatan 29, Box 474
101 29 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för över 300 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag över hela Sverige. Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling: ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum