SHL Svenska Hockeyligan AB

Stark publiksäsong i SHL - närmare 2,5 miljoner arenabesök

Dela

Med SM-finalen avslutad har det sista skottet avfyrats i SHL 2018/2019. Säsongen är stängd och det är därför läge att kartlägga publiksiffrorna, som visar på en tydlig ökning av besöksantalet och en total siffra på nästan 2,5 miljoner.

SM-finalen är spelad, Frölunda Indians står som mästare och en lång och innehållsrik hockeysäsong har fått sin definitiva upplösning. En säsong som setts på plats av inte mindre än 2 483 261 åskådare, en ökning på 127 280 från säsongen innan. Tillsammans har publiken kunnat njuta av minnesvärda mål, akrobatiska räddningar och härliga segrar.

SHL-publiken ökade - både totalt och hos åtta klubbar

När SHL satte punkt för grundserien halvvägs in i mars månad var det med det högsta publikantalet på tre års tid. De 364 matcherna hade setts av 2 121 197 åskådare, en siffra som touchade vid 2015/2016 skyhöga notering på 2 127 944. Det var även en ökning på 58 000 arenabesök från säsongen innan.

Bland de 13 lag som spelade i SHL föregående säsong var det även hela åtta som ökade sitt hemmasnitt. Utöver det kan även Timrå IK:s 3932 åskådare nämnas, en siffra som överträffade degraderade Karlskrona HK:s notering på 3557 från säsongen innan.

I toppskiktet av ligans hemmapublik skrev Frölunda Indians historia som första lag på åtta år att visa upp ett snitt på över 10 000. Göteborgslagets framfart var även talande för hela ligans utveckling, då SHL:s totala antal besökare var det högsta på fyra år och näst högsta på åtta.

Frölunda Indians dubbla mästare i SM-slutspelet

Under våren blev som vanligt seriespel till SM-slutspel, men de fina tendenserna på läktaren höll i sig. När lagkapten Joel Lundqvist lyfte Le Mat-pokalen i Globen den 2 maj hade 362 064 åskådare sett slutspelslagen spela. En siffra att jämföra med 292 488 från ett år sedan.

Allra bäst var Frölunda Indians, ja inte bara på isen då. För samtidigt som klubben spelade hem sitt femte SM-guld landade man förstaplatsen i publikligan sett till hemmamatcher.

Färjestad BKs målskörd imponerade - på nytt

SHL handlade så klart inte enbart om det som hände på läktarna och vid arenornas entréportar. Det gjordes även mål - väldigt många mål. Närmare bestämt 1888 stycken fördelat på 364 spelade ligamatcher.

Det lag som målmässigt visat upp allra bäst offensivlusta har varit Färjestad BK - för andra året i följd dessutom. Precis som i SHL 2017/2018 slog sig värmlänningarna in i topp av målligan. 174 mål föregående år följdes upp av fina 165 fullträffar denna säsong, en notering som ger Färjestad BK förstaplatsen på nytt.

I SM-slutspelet var det däremot, som med mycket annat, Frölunda Indians som återfanns högst upp i tabellen. Göteborgarna skickade på sina 16 matcher 63 puckar i nätmaskorna, med finalmotståndet Djurgården Hockey närmast bakom med 55 mål.

Hela SM-slutspelet 2019 blev även en målmässig succé. Sammanlagt spelades det 45 matcher, från åttondelsfinal och fram till final, vilket innebar en ökning på fyra matcher från föregående vår. Målskörden följde med i samma riktning och 213 mål från 2018 förvandlades nu till 256. Siffror som inte bara betyder att SM-slutspelet 2019 bjöd på mer mål, utan även på ett ökat snitt i form av 5,7 mål per match.

Bilder

Om

SHL Svenska Hockeyligan AB
SHL Svenska Hockeyligan AB
Box 5095
121 16 Johanneshov

https://www.shl.se

SHL ska som företrädare för klubbarna i ligan tillvarata gemensamma sportsliga och kommersiella intressen, och hanterar bland annat medierättigheter samt gemensamma huvudsponsorskap. SHL ska verka för en långsiktig stark liga och för en stark svensk ishockey som står sig internationellt. Ägarna är de klubbar som spelar i SHL som säsongen 2020/2021 är: Brynäs IF, Djurgården Hockey, Frölunda Indians, Färjestad BK, HV71, IK Oskarshamn, Leksands IF, Linköping HC, Luleå Hockey, Malmö Redhawks, Rögle BK, Skellefteå AIK, Växjö Lakers och Örebro Hockey.

Följ SHL Svenska Hockeyligan AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SHL Svenska Hockeyligan AB

SHL kommenterar dagens besked från Folkhälsomyndigheten29.5.2020 08:45:33 CESTPressmeddelande

Idag presenterade Folkhälsomyndigheten direktiv för idrotten gällande matcher. Folkhälsomyndigheten beslutade att, från och med den 14 juni, tillåta elitidrott som följer de allmänna riktlinjerna. Svensk hockey följer utvecklingen av covid-19 noga och utgår från Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Med anledning av de nya direktiven kommer ligorna inom svensk ishockey att se över på vilket sätt som matcher kan genomföras med nuvarande direktiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum