Linköpings kommun

"Starka argument för att bygga nya höghastighetsjärnvägar"

Dela

Det är bra att Trafikverket nu kan presentera bättre underlag för kostnaderna att bygga nya höghastighetsbanor. Sänkta kostnader för höghastighetsbanor och relativt höga kostnader för att rusta upp de gamla stambanorna är ett starkt argument för att bygga nya höghastighetsbanor, anser kommunstyrelsens ordförande i Linköping Kristina Edlund (S).

– Det visar att det går att hitta kostnadseffektiva lösningar, samtidigt som nyttorna med höghastighetsbanor blir tydligare. Nu kan vi äntligen få en diskussion som fokuserar på hur vi ska bygga ett nationellt system av höghastighetsbanor och hur vi ska få ut största möjliga nytta av dem, säger Kristina Edlund.

– Höghastighetsbanor är en investering Sverige måste göra för att skapa fler jobb och bostäder, och för att lösa kompetensförsörjningen i viktiga tillväxtregioner.

– Kostnaderna för att modernisera befintliga stambanor är relativt höga, samtidigt som trängseln på spåren består. Det är bara genom att bygga nya stambanor vi både får en rejäl kapacitetsökning i järnvägssystemet, samtidigt som belastningen och slitaget på de gamla stambanorna minskar, säger Linköpings kommunstyrelses ordförande Kristina Edlund (S).

Linköpings kommun har kommit överens med Sverigeförhandlingen om att staden får en centralt belägen station med stopp för höghastighetståg i befintlig korridor. Linköping förbinder sig att 15 300 bostäder ska byggas till 2035.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum