Linköpings kommun

Starkare fokus på arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck

Dela

Linköpings kommun bedriver ett omfattande arbete både för att förebygga och stävja hedersrelaterat våld och förtryck. Detta arbete har bland annat resulterat i en handlingsplan mot våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck som antogs under 2018. Nu tas nästa steg där handlingsplanen kommer att delas upp.

Syftet med handlingsplanen har varit att tydliggöra hur kommunens verksamheter tillsammans kan förebygga, upptäcka, synliggöra och åtgärda våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck. För att skapa ett effektivare arbete kring både våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck kommer två separat handlingsplaner att skapas för att på så sätt kunna tydliggöra var skillnaderna ligger och vilka insatser som fokuserar på endera typen av våld.

– Vi ser att det finns ett behov av att stärka kommunens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck och då nuvarande handlingsplanen tar upp båda ämnena så upplever vi att den inte är tillräcklig för att komma vidare med de separata frågorna, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd med sektorsansvar för omsorg. 

I samband med att handlingsplanen delas upp kommer det även att tillskjutas resurser för att uppdatera handlingsplanen och utarbeta stöd för socialsekreterarna som möter dessa frågor i sitt dagliga arbete. Tjänsten kommer att vara placerad på social- och omsorgsförvaltningen.

– Skolan spelar en avgörande roll för att upptäcka och se till att barn och unga som lever under hedersförtryck får hjälp. Men vi kan inte hålla skolan ansvarig för att upptäcka hedersförtryck utan att förse den med rätt verktyg. Att vi nu uppdaterar och tar fram en separat handlingsplan är ett steg i rätt riktning, säger Åsa Wennergren (L), kommunalråd med sektorsansvar för utbildning.

Beslutet om handlingsplanen kommer att tas i samband med internbudgetprocessen i social- och omsorgsnämnden, barn- och ungdomsnämnden, bildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden. Dessa nämnder kommer sedan att vara involverade i arbetet med uppdateringarna av de separata handlingsplanerna.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum