Umeå kommun

Stärker engagemanget för träbyggande

Dela

Umeå kommun söker medlemskap i intresseorganisationen Trästad Sverige. Det enligt ett beslut i kommunstyrelsens planeringsutskott.

–  I höstas beslutade kommunfullmäktige i Umeå kommun att ta fram en träbyggnadsstrategi, vilket gör det viktigt att både politiker och tjänstemän i kommunen håller sig uppdaterade om träbyggnadsfrågor. Eftersom organisationen Trästad Sverige både erbjuder nätverk och forskning på området ger ett medlemskap ökade möjligheter att fatta välgrundade beslut, säger Janet Ågren (S), ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott.

Regeringen har i ”Inriktning för träbyggande” som presenterades i juni 2018, påtalat betydelsen att Sverige ska ha ett utvecklat träbyggande som kan bidra till att möta behovet av nya och överkomliga bostäder av god kvalitet. Trä har egenskaper som ger bra förutsättningar för industriell byggproduktion, hög grad av prefabricering och serietillverkning vilket på sikt kan pressa byggkostnaderna, effektivisera bostadsbyggandet och öka konkurrensen på byggmarknaden.

Organisationen Trästad Sverige riktar sig främst till kommuner samt arkitekter, konsulter och byggföretag. Syftet är att stimulera till ökad samverkan mellan offentliga beslutsfattare och beställare, näringslivets entreprenörer samt resurser inom forskning och utbildning. Föreningen har en styrelse med 13 ledamöter där Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten, är ordförande.

Mer information:
Janet Ågren (S)
ordförande i kommunstyrelsens
planeringsutskott
Umeå kommun
070-610 47 85
janet.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum