Järfälla Kommun

Starkt ekonomiskt resultat för Järfälla 2021

Dela

Järfälla kommun nådde ett positivt resultat för 2021 på totalt 62,4 mnkr, inklusive markförsäljning och extra ordinära poster för tunnelbanan. Det verksamhetsrelaterade resultatet uppgick till 95,6 mnkr och uppfyller därmed kommunfullmäktiges krav på god ekonomisk hushållning.

God ekonomisk hushållning i en kommun är grunden för en hållbar ekonomi och verksamhet. Den skapas genom att verksamheten drivs kostnadseffektivt och med hög kvalitet. Ordning och reda i ekonomin möjliggör bland annat amortering på låneskulden och finansiering av till exempel bygget av nya för- och grundskolor, äldreboenden och infrastruktur.

– Kommunens resultat 2021 visar att det går att nå bra ekonomiska resultat även i svåra tider. Både politiken och tjänstemännen har tagit ett stort ansvar för tydliga prioriteringar och det är en förutsättning för att även i framtiden kunna ge Järfällaborna en god service, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Det verksamhetsrelaterade resultatet uppgår till 95,6 mnkr och överstiger därmed det budgeterade resultatet på 10,4 mnkr, som beror dels på ökade skatteintäkter men också positiva resultat från kommunens verksamheter.

– Vi strävar hela tiden efter att jobba smartare och mer effektivt med skattebetalarnas pengar så att det blir så bra verksamhet som möjligt. Vi har också klarat omställningen som pandemin krävt av oss på ett bra sätt, säger kommundirektör Vesna Jovic.

Kommunfullmäktiges beslut om riktlinjer för god ekonomisk hushållning innebär att årsresultatet ska vara minst 1 % av skatteintäkterna samt sträva mot att överstiga 2 %. Årets resultat motsvarar 2,0 %, vilket innebär att god ekonomisk hushållning uppnås.

Ärendet Årsredovisning 2021 behandlades av kommunstyrelsen i Järfälla den 21 mars och beslutades i kommunfullmäktige den 4 april.

Nyckelord

Kontakter

Emma Feldman (M)Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd samt ordförande i Järfälla Näringsliv AB.

Presskontakt, 070-002 49 59.

Tel:070-002 49 59

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum