Svensk Kärnbränslehantering

Starkt stöd för regeringsbeslut om en sammanhållen ansökan för slutförvarssystemet

Dela
Miljödepartementet skickade i slutet av juni ut en remiss om att låta dela upp SKB:s ansökan om slutförvarssystemet, så att frågan om utökad kapacitet i mellanlagret Clab hanteras separat. Ett drygt tjugotal remissvar har inkommit och en klar majoritet motsätter sig en uppdelning. De förordar en sammanhållen ansökan och att regeringen skyndsamt bör fatta beslut om denna.
Mellanlagret Clab i Oskarshamn. Foto: Curt-Robert Lindqvist
Mellanlagret Clab i Oskarshamn. Foto: Curt-Robert Lindqvist

SKB:s uppfattning om att regeringen skyndsamt bör fatta beslut om tillåtlighet för hela slutförvarsansökan delas av en rad tunga remissinstanser. Förutom SKB:s ägare Vattenfall, Uniper, Fortum med flera så avvisar även Energimyndigheten, Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och Regioner, Stockholms Handelskammare, Energiföretagen med flera en uppdelning av ansökan och förordar ett skyndsamt regeringsbeslut om helheten. Många av remissinstanserna ser också stora risker med att dela upp ansökan.

Länsstyrelserna i Uppsala och Kalmar län skriver bland annat att ”en prövning av mellanlagringen som ett enskilt ärende i detta läge skulle innebära betydande problem och risker utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv”.

Svenskt Näringsliv skriver bland annat att ”det inte föreligger något behov av utbrytning, beslut borde skyndsamt fattas i hela slutförvarsfrågan” och ”förslaget riskerar försörjningstryggheten av el i Sverige”.

Energimyndigheten skriver i sitt remissvar att ”Myndigheten betonar vikten av att ett samlat beslut i möjligaste mån kan tas inom en snar framtid”.

Strålsäkerhetsmyndigheten menar att ”en utgångspunkt i miljöbalken är att det ska ske en samlad prövning av en verksamhets totala miljöpåverkan. Vidare ser SSM att om besluten rörande Kärnbränsleförvaret, Clink och Clab inte hålls samman kan det leda till utmaningar vad gäller samhällelig acceptans och förankring”.

Oskarshamns och Östhammars kommuner, som har en viktig roll för SKB:s ansökan om att bygga nya anläggningar och utöka lagringen i Clab, är mycket tydliga i att man motsätter sig en uppdelning av ansökan och vill ha ett skyndsamt beslut om helheten. Sveriges kommuner och regioner skriver till stöd för kommunernas uppfattning att ”kommunernas synpunkter [bör] väga tungt vid regeringens ställningstagande i fråga om i den fortsatta hanteringen av ärendet”.

Endast fyra remissinstanser uttrycker stöd för tanken på att låta dela upp ärendet.

Bakgrunden till remissomgången är att Miljödepartementet vill dela upp SKB:s ansökan och bryta ut prövningen av utökad lagring i mellanlagret. SKB motsätter sig detta och menar att regeringen bör fatta beslut om hela ansökan som omfattar slutförvaret för använt bränsle, inkapslingsanläggning för använt bränsle och utökad lagring i Clab.

SKB:s ansökan är inlämnad med utgångspunkt att beslut ska tas om helheten. Om ansökan delas – och Mark- och Miljödomstolen endast ska ta ställning till utökad lagring i Clab – finns betydande risker att det underlag som lämnas till domstolen inte är tillräckligt för att ta ställning till. En likartad situation som Cementa och kalkbrytningen på Gotland står inför. Om ansökan delas riskerar alltså regeringen att på egen hand skapa en situation där SKB inte får tillstånd till utökad lagring i Clab. Konsekvensen blir då att kärnkraften börjar stängas ned med start 2024 eftersom det inte går att lagra in mer bränsle i Clab.

Vattenfall har tidigare meddelat att man gör bedömningen att regeringen behöver fatta tillåtlighetsbeslut för hela SKB:s ansökan senast den 31 augusti i år för att undvika störningar i elproduktionen vid kärnkraftverken.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mellanlagret Clab i Oskarshamn. Foto: Curt-Robert Lindqvist
Mellanlagret Clab i Oskarshamn. Foto: Curt-Robert Lindqvist
Ladda ned bild

Om

Svensk Kärnbränslehantering
Svensk Kärnbränslehantering
Evenemangsgatan 13
169 03 Solna

08-459 84 00https://www.skb.se/

Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö. Uppdraget är så omfattande att vi ser det som ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt.

Följ Svensk Kärnbränslehantering

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Kärnbränslehantering

Klart med finansieringen för utbyggnad av väg 2882.11.2023 07:54:05 CET | Pressmeddelande

Nu står det klart att väg 288 kan byggas ut. Östhammars kommun har fått finansiering genom mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB. Vägen utgör en viktig länk mellan Uppsala och Östhammar och är av stor vikt för kompetensförsörjningen i regionen. Finansieringen gör det möjligt att bygga ut den sista etappen mellan Gimo och Börstil, strax utanför Östhammar. Målet med arbetet är att öka trafiksäkerheten och höja framkomligheten.

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn2.11.2023 07:52:42 CET | Pressmeddelande

Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehantering skjuter nu till 5,2 miljoner kronor till projektet inom ramen för mervärdesavtalet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye