Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Starkt stöd för skärpta EU-krav på cancerframkallande ämnen

Dela

Det blev en stor framgång för Marita Ulvskog (S) när sysselsättningsutskottet i EU-parlamentet på tisdagen röstade igenom förslaget om skärpta gränsvärden för cancerframkallande ämnen i arbetsmiljön. Med röstsiffrorna 39 för och 6 emot gick Marita Ulvskogs kompromiss igenom.

- Detta är ett stort steg på vägen mot en tryggare arbetsmiljö för miljoner arbetare i Europa. I framtiden ska inget land kunna konkurrera med cancerframkallande arbetsmiljö, sade Marita Ulvskog efter omröstningen.

EU-kommissionen har tidigare presenterat förslag på skärpta gränsvärden, men Marita Ulvskog valde som ansvarig förhandlare att gå ett steg längre och krävde ytterligare skärpning av gränserna för sexfaldigt krom, trädamm och kvartsdamm.

Utskottet enades också om att lagstiftningen bör breddas för att även omfatta reproduktionsstörande medel - som kan leda till fosterskador och fertilitetsstörningar hos både män och kvinnor.

- Dessutom fick vi igenom kravet på livslånga hälsokontroller för dem som utsätts för dessa ämnen, säger Marita Ulvskog.

Nu ska hela EU-parlamentet ta ställning och därefter vidtar förhandlingar med EU:s medlemsländer och med EU-kommissionen.

- Vi kommer att ta strid för våra skärpta regler. Vi kan inte ha gränsvärden som idag, som är ovetenskapliga och utsätter människor för onödiga risker, säger Marita Ulvskog.

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
ASP 14 G 315/Rue Wiertz 60
1047 Bryssel/Belgien

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet har sedan valet 2014 fem ledamöter - Marita Ulvskog (delegationsledare), Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Jens Nilsson och Anna Hedh.

Ledamöterna jobbar främst i Bryssel, men spenderar också mycket tid på hemmaplan, där de deltar i diverse event och möten. 12 gånger per år åker stor del av Europaparlamentet till Strasbourg, för de s.k. plenarsessionerna.

Ledamöterna har till sin hjälp ett kansli, baserat i Bryssel, som består av 15 personer.

Följ Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet