Umeå kommun

Stärkta insatser mot psykisk ohälsa bland äldre

Dela

Kommunfullmäktige beslutar att anta en nollvision mot självmord som inkluderar alla åldrar, samt även att utreda möjligheterna att inrätta en kuratorstjänst i äldreomsorgen.

– Det är oerhört viktigt att äldre, liksom alla andra, får tillgång till den vård som de behöver och är berättigade till. Många äldre lever med psykisk ohälsa och därför väljer kommunfullmäktige nu att anta en nollvision vad gäller självmord, som även inkluderar äldre. Dessutom ges även äldrenämnden till uppdrag att utreda möjligheten att inrätta en kuratorstjänst inom äldreomsorgen, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt motionen till kommunfullmäktige är depression och ångesttillstånd vanligare bland äldre än demenssjukdom, men trots detta är det svårt för äldre att få hjälp med dessa problem. Psykisk ohälsa är svårare att upptäcka när det uppkommer senare i livet, eftersom de kriterier som finns för att ställa diagnos inte är anpassade för äldre.

Varje år tar cirka 400 personer över 65 år sina liv, vilket totalt motsvarar en fjärdedel av alla självmord i Sverige. Den dominerande orsaken till detta är depression. Enligt motionen är behovet av samtalsstöd mycket stort just nu, inte minst kopplat till coronapandemin, och det finns inget som talar för att behovet kommer att minska.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum