Svenskt Trä

Startskottet för tvärvetenskaplig forskning kring trä och hälsa

Dela

Flera forskare, både inom medicin, ekonomi och teknik, vill se utökad finansiering för forskningsområdet trä och förbättrad hälsa. Planer finns nu att under våren 2021 starta upp ett pilotprojekt på ortopediska kliniken i Skellefteå med syftet att klargöra om det finns något samband mellan trä och förbättrad hälsa.

- Det är viktigt att reda ut om det finns ett samband mellan trä och hälsa. Tänk om vi kan uppnå snabbare återhämtning och ökat välmående för patienter genom att ta in mer trä i rummen där de vistas. Det skulle kunna innebära stora samhällsvinster för vård- och omsorgssektorn. Flera forskningsprojekt står i startgroparna för att ta reda på mer om detta men det är svårt att hitta en stabil finansiering, säger Björn Nordin som är chef för interiör och design på branschorganisationen Svenskt Trä.

Trots att det är svårt att nå säkrad finansiering för forskning om trä och hälsa har Svenskt Trä beslutat att delta i ett pilotprojekt inom området. Två forskargrupper har bildats för att genomföra forskning på bland annat ortopediska kliniken i Skellefteå och Psykiatriska kliniken i Borås. Syftet är att klargöra om det finns något samband mellan trä och hälsa. För att fullt ut genomföra de nödvändiga studierna så behövs dock mer finansiellt stöd.

- Det är synd att vi inte har det finansiella stödet klart för att kunna göra studierna fullt ut. Stödet från Svenskt Trä är därför mycket glädjande. Nu kan vi starta igång en mindre studie, säger Bror Sundqvist, verksamhetsledare vid Luleå tekniska universitet inom träteknik.

När vi vistas i skogen sänks puls och blodtryck samtidigt som koncentrationsförmågan ökar. Det finns även studier som tyder på att detsamma gäller för inomhusmiljöer med synligt trä. Ett norskt forskarteam undersökte på ortopediska kliniken i Trondheim 2016 och 2017 om patientrum med naturliga inslag som naturmotiv och träpaneler på väggarna kunde lindra smärt- och stressupplevelsen. I resultaten kom det fram att patienterna kunde gå hem tidigare men ytterligare tvärvetenskaplig forskning krävs för att kunna verifiera detta.

- Mycket av resultaten i den norska studien indikerade att det fanns ett samband mellan trä och hälsa, men mer forskning om trämaterialets betydelse krävs. Vårt mål är nu att tillsammans med forskare från olika discipliner och Svenskt Trä genomföra fler undersökningar så snart som möjligt. Jag är otroligt spänd på vilka resultat detta kan ge, säger Tomas Nord, lektor vid Linköpings universitet.

Läs mer om trä, hälsa och välbefinnande här.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum