Polisförbundet

Staten behöver återta ansvaret för trygghet och säkerhet

Dela

Polisförbundet har svarat på den statliga utredningen om en ny lag för ordningsvakter (SOU 2021:38). Flera av lagförslagen välkomnas, men i grunden är förbundet starkt kritiskt till att polisbristen lett fram till att ordningsvakter allt oftare används som substitut för poliser.

− Ordningsvakter ska inte bara i teorin utan också i praktiken vara ett komplement till poliser, inte ett substitut. För att komma dit behöver staten återta sitt fulla ansvar genom fortsatta satsningar för att råda bot på polisbristen, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Den statliga utredningen om ordningsvakter presenterade sina förslag före sommaren och i ett remissvar har nu Polisförbundet lämnat sina synpunkter på förslagen. På det stora hela är Polisförbundet positivt till utredningen.

− Vi anser att utredningens förslag bidrar till att modernisera och anpassa lagstiftningen till en ny verklighet, säger Lena Nitz.

Men Polisförbundet har också lämnat kritiska synpunkter på flera av de enskilda förslagen:

  • Ordningsvakter som jobbar i så kallade paragraf tre-områden behöver ännu mer utbildning än vad utredningen föreslår.
  • Ovanpå det krävs ytterligare utbildning för de ordningsvakter som föreslås få vissa utökade befogenheter, exempelvis i form av transporter.
  • Innan en eventuellt utökad befogenhet i form av transporter går från lagtext till praktisk verksamhet krävs gedigna konsekvensanalyser med fokus på säkerhet och rättssäkerhet.
  • Ordningsvakter som verkar enligt lagens paragraf tre behöver även i fortsättningen kontrolleras mot Säkerhetspolisens uppgiftssamlingar.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Polisförbundet
Polisförbundet
Sundbybergsvägen 1
171 73 Solna

08-6769700http://www.polisforbundet.se

Polisförbundet är ett fackligt yrkesförbund som organiserar Sveriges poliser. Vi jobbar för att poliskåren ska ha goda villkor och de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb för allas trygghet.

Följ Polisförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum