Staten – vi eller någon annan?
Att vi har förtroende för staten; landets riksdag, regering och myndigheter, är något som får anses viktigt. Det skulle också, något tillspetsat, kunna uttryckas som att vi har förtroende för vår förmåga att utse de folkvalda, de vi utser att styra landet.

För staten, det är ju vi. Inte någon annan.
Vårt förtroende för staten har mätts sedan 2016 av Kantar Sifo och Medieakademin i Förtroendebarometern. Denna barometer mäter årligen allmänhetens förtroende för samhällsinstitutioner, massmedier, politiska partier m.m. Förtroendebarometern 2020 visar att 42 procent har mycket eller ganska stort förtroende för staten. När mätningen startade för fem år sedan var motsvarande siffra 38 procent. En utveckling i och för sig i positiv riktning men ändå värt att notera, att 58 procent, en klar majoritet, har svarat att de antingen har mycket eller ganska litet förtroende för staten eller varken stort eller litet förtroende.
Vilka är det då som inte har förtroende för staten? Förtroendebarometern ger en fingervisning om detta då den tittar på vilket förtroende sympatisörerna för respektive parti har för utvalda institutioner och hur hög partipolariseringen är. Hög partipolarisering innebär klara olikheter hos de svarande baserat på parti, frågor som tydligt delar befolkningen. Det visar sig att staten är en av de institutioner som har högst partipolarisering, tillsammans med bland annat SVT och SR. I årets barometer undersöktes förtroendet för SVT och SR och för dem har många av sympatisörerna till MP, L, S, C och V mycket eller ganska stort förtroende. Ett sådant förtroende har en del av Ms och KDs sympatisörer medan få sympatisörer till SD har stort förtroende för SVT och SR. Det är rimligt att anta att en liknande fördelning gäller även för staten då partipolariseringen är densamma som för SVT och SR. Men för säkerhets skull tittar vi på Förtroendebarometern 2019 där förtroendet mättes för bland annat riksdagen och kungahuset, och SD var där det parti med i särklass lägst andel sympatisörer med högt förtroende.
Men för de som inte har stort förtroende, är det staten i form av de folkvalda, som styr verksamheten, man inte har förtroende för? Eller är det de som arbetar på statligt uppdrag, de man vid något tillfälle möter som representanter för staten i vardagen, man inte har förtroende för? En forskningsrapport från Institutet för Framtidsstudier från 2018 ger oss en signal om svaret. Kopplat till partipolariseringen i Förtroendebarometern visar forskningsrapporten att SDs väljare har lägre tillit, jämfört med andra partiers väljare, till människor de möter för första gången och de har en stark misstro mot den nationella politiken. Det verkar alltså i viss mån handla om brist på förtroende för staten oavsett vilken del som avses.
Ett resultat från Förtroendebarometern 2020 nyanserar denna bild något. De två institutioner med störst andel respondenter som svarat att de har mycket eller ganska stort förtroende är båda statliga; Systembolaget (76 procent) och Polisen (73 procent). Dessa båda återfinns dessutom på halvan med relativ låg partipolarisering. En tolkning är att man inte direkt kopplar Systembolaget och Polisen till staten och att verksamheterna är politiskt styrda. En annan tolkning är att graden av konkretisering ökar benägenheten att svara positivt, naturligtvis under förutsättning att det rör ett område man är vänligt sinnad till.
Avsikten är inte här att peka ut en viss grupp människor för att sätta nån slags etikett på dem. Avsikten är att i förlängningen försöka nå ut och få till en dialog. Men för att kunna göra det bör vi först identifiera vilka delar av befolkningen det handlar om. Uppenbarligen finns det många i Sverige som upplever ett missnöje, inte känner sig delaktiga och betraktar sina medmänniskor med misstänksamhet. Vad grundar sig detta missnöje i? Vilka förändringar efterfrågas?
Staten blir för dessa, någon annan. Inte vi. Så kan vi ju inte ha det.
Henrik Ludvigsson
utredare Fackförbundet ST, med fokus på bland annat arbetsmarknadsfrågor
Nyckelord
Bilder
Om
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Gör om gör rätt, Arbetsmiljöverket!21.1.2021 12:46:47 CET | Blogginlägg
Arbetsmiljöverket fick ett uppdrag att göra det enklare att överblicka, hitta, förstå och använda arbetsmiljöföreskrifterna. En samlad översyn av hela regelverket. Men någonstans på vägen blev det helt fel.
Avtal klart för post- och flyganställda15.1.2021 15:55:01 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet ST har tecknat nytt avtal med Almega för anställda inom avtalsområdet Kommunikation. Avtalet innebär löneökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden och sträcker sig till 31 juli 2023.
Avtalsrörelsen långt ifrån klar13.1.2021 11:45:13 CET | Blogginlägg
När arbetsmarknadens parter undertecknar de centrala avtalen sägs avtalsrörelsen vara färdig. Men så är det ju inte riktigt. Jerk Wiktorsson, ordförande för ST inom Trafikverket, rapporterar om arbetet med att ta de lokala avtalen i hamn.
Den svenska modellen måste även beaktas i tiden för en pandemi7.1.2021 14:05:08 CET | Blogginlägg
Den nya, tillfälliga covid-19-lagen visar hur viktiga de som jobbar på statligt uppdrag är för samhället. Åtgärder som kan innebära ingrepp i grundläggande fri- och rättigheter för att förhindra spridning av sjukdomen bör vidtas med stor försiktighet
Viktigare än någonsin att tänka nytt när hemmakontoret blir en vana16.12.2020 14:44:22 CET | Blogginlägg
Vi var många som i våras och början av hösten uppskattade att jobba från hemmakontoret. Nu är ett nytt år på ingång och vi fortsätter att jobba hemifrån. I takt med att nyhetens behag har övergått till att bli en vana har dock nackdelarna blivit mer påtagliga.
Avtal klart för ST inom spårtrafiken10.12.2020 10:45:33 CET | Pressmeddelande
Förhandlingarna mellan ST och Almega Tågföretagen har resulterat i ett nytt avtal som innebär en löneökning på 4,7 procent under 29 månader. Dessutom avsätts 0,7 procent i flexpension, vilket innebär att hela avtalsvärdet landar på 5,4 procent.
En migrationspolitik för sämre integration8.12.2020 15:23:20 CET | Blogginlägg
ST är kritiska till Migrationskommitténs förslag till ny migrationspolitik, som kommer att försvåra integrationen och öka risken för att människor blir utnyttjade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum