Statens medieråd

Statens medieråd ger råd om problematiskt datorspelande

Dela

Nu kommer Statens medieråd med råd till föräldrar om problematiskt datorspelande.

Råden har tagits fram i samarbete med den norska motsvarigheten till Statens medieråd, Medietilsynet.

– Vi har uppfattat att många föräldrar har ett stort behov av hjälp kring barn med ett problematiskt spelbeteende. Som myndighet kan vi bidra med kunskap och generella råd, baserade på forskning inom området, säger Ewa Thorslund, direktör vid Statens medieråd.

Råden handlar i korthet om att skaffa sig kunskap om datorspelande, att prata om spel och spelande med sitt barn utan att fördöma, och att i samarbete med barnet upprätta ett avtal kring spelandet.

–   Det är viktigt att skilja på storspelande och problematiskt spelande. En person kan spela mycket utan att det behöver ha negativ inverkan på skolan eller livet i övrigt. Bakom ett problematiskt spelbeteende kan det ligga andra faktorer, som psykiska problem eller mobbning. Det viktiga är då att följa upp dessa, säger Ewa Thorslund.

Råden, tillsammans med en ”kortkurs” om datorspel, presenteras i den digitala broschyren Problematiskt datorspelande bland barn och unga – en vägledning för föräldrar och andra vuxna nära barn , som nu släpps. 

* * *

Fakta om dator- och tv-spelande

61 % av 9–12-åringar spelar dator- eller tv-spel flera gånger i veckan eller varje dag. För 13–16-åringar är motsvarande siffra 48 % och för 17–18-åringar 35 %.

Pojkar spelar spel i högre grad än flickor. Störst är skillnaden i åldern 13–16 år, där 47 % av pojkarna spelar varje dag, jämfört med 6 % av flickorna.

25 % av 13–16-åringarna spelar dator- och tv-spel mer än tre timmar en vanlig dag, enligt undersökningen. Motsvarande siffra för 9–12-åringar är 12 % och för 17–18-åringar 16 %.

Pojkar spelar mer än flickor. Störst är skillnaden i åldern 13–16 år, då varannan pojke spelar mer än tre timmar per dag. Andelen flickor som spelar så mycket ligger mellan 5 % och 10 % oavsett ålder.

Mellan 35 och 40 % av föräldrar till barn mellan 9 och 18 år oroar sig för att deras barn ska ägna så mycket tid åt internet/spel att barnet blir socialt isolerat. Mellan 11 och 17 % av föräldrarna till barn mellan 9 och 18 år anger att deras barn har ägnat så mycket tid åt internet/spel att barnet blivit socialt isolerat.

Källa: Statens medieråds forskningsrapporter Ungar & medier 2015 och Föräldrar & medier 2015.

 "Citat

Det är viktigt att skilja på storspelande och problematiskt spelande. En person kan spela mycket utan att det behöver ha negativ inverkan på skolan eller livet i övrigt.
Ewa Thorslund, direktör vid Statens medieråd

Nyckelord

Kontakter

Om

Statens medieråd
Statens medieråd
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.

Följ Statens medieråd

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd

”En bild säger mer än tusen ord”- Statens medieråd ger unga verktyg att avslöja könsnormer i bildspråket12.12.2017 06:00Pressmeddelande

Varje dag möts vi av otaliga mängder bilder. Vad som syns och inte syns kan påverka vilka röster vi tar på allvar. I spåren av #metoo efterlyser skolelever utbildning och redskap för hur samhället kan skildra individer mer jämställt. Nu presenterar Statens medieråd ett nytt omfattande material om osynliga strukturer i bildspråket, riktat till pedagoger på högstadiet och gymnasiet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum