Statens medieråd

Statens medieråd ger ut stöd för samtal på barnavårdscentraler

Dela

De flesta treåringar har varit på nätet och 42 procent av femåringarna använder internet minst några gånger i veckan. Nu har Statens medieråd tagit fram ett pedagogiskt material för samtal med småbarnsföräldrar på barnavårdscentraler.

Materialet, Familjeliv, små barn och medier , handlar om barn upp till fem år och deras medieanvändning. Det består av illustrationer som visar vanliga mediesituationer. Bilderna är tänkta att inspirera till samtal om barnets vardag, stimulans och behov i BVC-s föräldragrupper och vid enskilda samtal med föräldrar. 

Materialet har tagits fram i samarbete mellan Statens medieråd och Barnhälsovårdsenheten i Stockholms län. 

– Vi har märkt ett stort behov av stöd kring små barn och deras medieanvändning. Det har talats mycket om skärmtid – medan det som är intressant är att reflektera över är innehållet, säger Helena Dal, verksamhetsansvarig för information och vägledning vid Statens medieråd.

– Barn och föräldrar är olika. Vi har, precis som amerikanska barnläkarföreningen, kommit fram till att vi inte tror på riktlinjer och förbud. I stället vill vi uppmuntra till samtal och reflektion kring mediernas betydelse i dagens barndom, säger Malin Bergström, barnpsykolog och medicine doktor vid Barnhälsovårdensenheten i Stockholms län och CHESS, Karolinska Institutet/Stockholms Universitet. 

– Det nya materialet ska fungera som ett tydligt och lättanvänt hjälpmedel för BVC-sjuksköterskorna i mötet med föräldrarna. Vi hoppas att det med tiden leder till en ökad medvetenhet kring småbarns medieanvändning, säger Helena Dal.

* * *

Ladda ner bildkorten  Familjeliv, små barn och medier (pdf) 

Ladda ner bildkorten/illustrationerna i jpg-format

Illustrationerna får användas i samband med publicering om Familjeliv, små barn och medier med angivande av följande.  Illustration: Lotta Sjöberg, Statens medieråd 2016

Ladda ner stöd för samtal för Familjeliv, små barn och medier (pdf) 

Källa siffror i ingressen: Småungar & medier 2015

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Statens medieråd
Statens medieråd
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.

Följ Statens medieråd

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd

”En bild säger mer än tusen ord”- Statens medieråd ger unga verktyg att avslöja könsnormer i bildspråket12.12.2017 06:00Pressmeddelande

Varje dag möts vi av otaliga mängder bilder. Vad som syns och inte syns kan påverka vilka röster vi tar på allvar. I spåren av #metoo efterlyser skolelever utbildning och redskap för hur samhället kan skildra individer mer jämställt. Nu presenterar Statens medieråd ett nytt omfattande material om osynliga strukturer i bildspråket, riktat till pedagoger på högstadiet och gymnasiet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum