Statens medieråd

Statens medieråd storsatsar på material om konspirationsteorier

Dela

I en satsning på ämnet konspirationsteorier relanserar Statens medieråd två poddar under Källkritikens dag den 13 mars. Till satsningen hör även att ta fram ett metodmaterial med fokus på modern mytbildning.

Folkbildaren Maria-Pia Cabero medverkar i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. 
Foto: David Lagerlöf.
Folkbildaren Maria-Pia Cabero medverkar i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Foto: David Lagerlöf.

På nätet florerar en mängd teorier och idéer som kvalar in under begrepp som lömska fakta, konspirationer och falska nyheter. Enligt en undersökning som opinionsföretaget YouGov gjort på uppdrag av Metro tror nästan 50 % av svenskarna att det finns hemliga, icke-statliga, sällskap som är så mäktiga att de kan kontrollera den politiska utvecklingen i olika länder. Samma undersökning visar att nästan en tredjedel av svenskarna tror att staten styr vad svenska medier publicerar.

– När den här typen av spekulationer florerar i samhället vill vi erbjuda den vuxna målgruppen djuplodande material om konspirationsteorier. I sin tur har de möjlighet att utbilda barn och unga. Vi producerar materialet inom ramen för vårt No hate-uppdrag, som syftar till att stärka barn och unga på nätet, säger Helena Dal, verksamhetschef för Information och vägledning vid Statens medieråd.

Tips till pedagoger och föräldrar 
Under Källkritikens dag i Kulturhuset i Stockholm den 13 mars relanserar Statens medieråd två poddar för att fördjupa kunskapen om konspirationsteorier. I avsnitten diskuteras ämnet under ledning av journalisten och författaren Lisa Bjurwald medan svaren levereras av folkbildaren Maria-Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski. Poddarna belyser bland annat varför 9/11 blivit en mytomspunnen händelse, hur fluorskräcken resulterat i en dramatisk hälsoförsämring och varför folkgrupper utsätts för konspirationsteorier. Avsnitten riktar sig till pedagoger, föräldrar och andra vuxna, med konkreta tips om hur man kan agera för att utbilda barn och unga i ämnet konspirationsteorier. 

Panelsamtal under Källkritikens dag 
Under Källkritikens dag medverkar Statens medieråd även med en interaktiv aktivitet för elever samt med ett panelsamtal om konspirationsteorier för allmänheten med bland andra Lisa Bjurwald och Marcin de Kaminski. 

Nytt metodmaterial för skolan
På Statens medieråds sajt finns i dag en lektion om konspirationsteorier med titeln Vem är det som styr oss? Övningens syfte är att problematisera varför människor tror på konspirationsteorier och vad det kan leda till. I slutet av året kommer myndigheten lansera ett nytt metodmaterial om modern mytbildning, som en fortsättning på materialen Propaganda och bilders makt och Könsnormer i bildspråket.

– Likt tidigare material är även detta tänkt att fokusera på bilders påverkan och narrativ med syfte att synliggöra den visuella gemenskap som kan kopplas till rasism och konspirationer, säger Helena Dal. 

Här hittar du material om konspirationsteorier 
> Lär dig känna igen en konspirationsteori, del 1
Expertpanelen ger konkreta exempel på hur saga tas för verklighet, hur våldet hittar in och på konspirationsteorier som spänner över tid och nationsgränser. 

> Så slår man hål på en konspirationsteori, del 2
Konkreta exempel på mytbildningar varvas med tips till pedagoger och föräldrar om hur man kan bemöta konspirationsteorier.

> Lektion i MIK för mig: Vem är det som styr oss? 
Ta del av en lektion om konspirationsteorier som ingår i det digitala utbildningsverktyget MIK för mig.


No Hate Speech Movement
 är Statens medieråds kampanj mot näthat med syfte att höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga. Läs mer på statensmedierad.se/nohate

För mer information
Helena Dal, verksamhetschef för Information och vägledning vid Statens medieråd.
E-post: helena.dal@statensmedierad.se
Telefon: 08-665 14 65 eller sms: 076 505 14 65

Nyckelord

Bilder

Folkbildaren Maria-Pia Cabero medverkar i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. 
Foto: David Lagerlöf.
Folkbildaren Maria-Pia Cabero medverkar i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Foto: David Lagerlöf.
Ladda ned bild
Nätforskaren Marcin de Kaminski medverkar i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. 
Foto: Mark Kesper.
Nätforskaren Marcin de Kaminski medverkar i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Foto: Mark Kesper.
Ladda ned bild
Journalisten och författaren Lisa Bjurwald leder samtalen i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. 
Foto: BladhbyBladh.
Journalisten och författaren Lisa Bjurwald leder samtalen i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Foto: BladhbyBladh.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens medieråd
Statens medieråd
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som följer medieutvecklingen och verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare samt skydda dem från skadlig mediepåverkan.

Följ Statens medieråd

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd

”En bild säger mer än tusen ord”- Statens medieråd ger unga verktyg att avslöja könsnormer i bildspråket12.12.2017 06:00Pressmeddelande

Varje dag möts vi av otaliga mängder bilder. Vad som syns och inte syns kan påverka vilka röster vi tar på allvar. I spåren av #metoo efterlyser skolelever utbildning och redskap för hur samhället kan skildra individer mer jämställt. Nu presenterar Statens medieråd ett nytt omfattande material om osynliga strukturer i bildspråket, riktat till pedagoger på högstadiet och gymnasiet.

Smarta mobiler behåller sin statusroll1.12.2017 11:03Pressmeddelande

Familjens inkomst och utbildningsnivå spelar en fortsatt viktig roll för barns tillgång till och användning av medier. I Statens medieråds rapport Ungar & medier: demografi från 2015 visade resultaten att tillgång till medieteknik i hemmet hade en tydlig koppling till familjens inkomst. Detta bekräftas nu även i 2017 års undersökning. Exempelvis använder barn till föräldrar med både låg utbildning och låg inkomst internet allra minst medan barn till föräldrar med låg utbildning och hög inkomst använder internet allra mest.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum