Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Statens medieråd storsatsar på material om konspirationsteorier

Dela
I en satsning på ämnet konspirationsteorier relanserar Statens medieråd två poddar under Källkritikens dag den 13 mars. Till satsningen hör även att ta fram ett metodmaterial med fokus på modern mytbildning.
Folkbildaren Maria-Pia Cabero medverkar i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. 
Foto: David Lagerlöf.
Folkbildaren Maria-Pia Cabero medverkar i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Foto: David Lagerlöf.

På nätet florerar en mängd teorier och idéer som kvalar in under begrepp som lömska fakta, konspirationer och falska nyheter. Enligt en undersökning som opinionsföretaget YouGov gjort på uppdrag av Metro tror nästan 50 % av svenskarna att det finns hemliga, icke-statliga, sällskap som är så mäktiga att de kan kontrollera den politiska utvecklingen i olika länder. Samma undersökning visar att nästan en tredjedel av svenskarna tror att staten styr vad svenska medier publicerar.

– När den här typen av spekulationer florerar i samhället vill vi erbjuda den vuxna målgruppen djuplodande material om konspirationsteorier. I sin tur har de möjlighet att utbilda barn och unga. Vi producerar materialet inom ramen för vårt No hate-uppdrag, som syftar till att stärka barn och unga på nätet, säger Helena Dal, verksamhetschef för Information och vägledning vid Statens medieråd.

Tips till pedagoger och föräldrar 
Under Källkritikens dag i Kulturhuset i Stockholm den 13 mars relanserar Statens medieråd två poddar för att fördjupa kunskapen om konspirationsteorier. I avsnitten diskuteras ämnet under ledning av journalisten och författaren Lisa Bjurwald medan svaren levereras av folkbildaren Maria-Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski. Poddarna belyser bland annat varför 9/11 blivit en mytomspunnen händelse, hur fluorskräcken resulterat i en dramatisk hälsoförsämring och varför folkgrupper utsätts för konspirationsteorier. Avsnitten riktar sig till pedagoger, föräldrar och andra vuxna, med konkreta tips om hur man kan agera för att utbilda barn och unga i ämnet konspirationsteorier. 

Panelsamtal under Källkritikens dag 
Under Källkritikens dag medverkar Statens medieråd även med en interaktiv aktivitet för elever samt med ett panelsamtal om konspirationsteorier för allmänheten med bland andra Lisa Bjurwald och Marcin de Kaminski. 

Nytt metodmaterial för skolan
På Statens medieråds sajt finns i dag en lektion om konspirationsteorier med titeln Vem är det som styr oss? Övningens syfte är att problematisera varför människor tror på konspirationsteorier och vad det kan leda till. I slutet av året kommer myndigheten lansera ett nytt metodmaterial om modern mytbildning, som en fortsättning på materialen Propaganda och bilders makt och Könsnormer i bildspråket.

– Likt tidigare material är även detta tänkt att fokusera på bilders påverkan och narrativ med syfte att synliggöra den visuella gemenskap som kan kopplas till rasism och konspirationer, säger Helena Dal. 

Här hittar du material om konspirationsteorier 
> Lär dig känna igen en konspirationsteori, del 1
Expertpanelen ger konkreta exempel på hur saga tas för verklighet, hur våldet hittar in och på konspirationsteorier som spänner över tid och nationsgränser. 

> Så slår man hål på en konspirationsteori, del 2
Konkreta exempel på mytbildningar varvas med tips till pedagoger och föräldrar om hur man kan bemöta konspirationsteorier.

> Lektion i MIK för mig: Vem är det som styr oss? 
Ta del av en lektion om konspirationsteorier som ingår i det digitala utbildningsverktyget MIK för mig.


No Hate Speech Movement
 är Statens medieråds kampanj mot näthat med syfte att höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga. Läs mer på statensmedierad.se/nohate

För mer information
Helena Dal, verksamhetschef för Information och vägledning vid Statens medieråd.
E-post: helena.dal@statensmedierad.se
Telefon: 08-665 14 65 eller sms: 076 505 14 65

Nyckelord

Bilder

Folkbildaren Maria-Pia Cabero medverkar i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. 
Foto: David Lagerlöf.
Folkbildaren Maria-Pia Cabero medverkar i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Foto: David Lagerlöf.
Ladda ned bild
Nätforskaren Marcin de Kaminski medverkar i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. 
Foto: Mark Kesper.
Nätforskaren Marcin de Kaminski medverkar i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Foto: Mark Kesper.
Ladda ned bild
Journalisten och författaren Lisa Bjurwald leder samtalen i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. 
Foto: BladhbyBladh.
Journalisten och författaren Lisa Bjurwald leder samtalen i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Foto: BladhbyBladh.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som följer medieutvecklingen och verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare samt skydda dem från skadlig mediepåverkan.

Följ Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Föräldrar & medier 2023: Fler föräldrar anser att myndigheter har ansvar att skydda barn13.12.2023 09:10:00 CET | Pressmeddelande

Andelen föräldrar som tycker att myndigheter bär mycket stort informationsansvar för att skydda barn som medieanvändare har ökat kraftigt på tio år. Samtidigt uppger föräldrar i högre utsträckning att de ”ofta” samtalar med sina barn om medier än vad barnen själva svarar. Det framkommer i ”Föräldrar & medier 2023”, där föräldrar bidrar med uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye